Bøler og Nøklevann musikkorps, ett av Oslo og Akershus´ beste skolekorps gjestet nylig Solkysten med konserter og opptredener i Mijas og Fuengirola. Musikantene som alle er mellom 11 og 19 år, vartet opp med både heftige, brasilianske rytmer og taktfaste marsjer.
– Annethvert år pleier hele korpset å dra på utenlandstur. Sist gang, for to år siden var vi i England. Denne gangen ville musikantene våre til et varmere sted. Dermed ble det Spania og Solkysten, forklarer lederen for korpset, Åsne Vigran som selv har to barn i korpset.
På konserten som korpset holdt Plaza de la Virgen Peña i Mijas pueblo, bestod repertoaret av både tradisjonelle marsjer og søramerikanske rytmer.
Nok av barn og unge At norske barne- og ungdomsskoler stiller med egne skolemusikkorps, har lenge vært en godt innarbeidet tradisjon, i hvert fall i de større byene. Nå melder mange av korpsene at oppslutningen er synkende og at økonomien er dårlig. Men det gjelder ikke for Bøler og Nøklevann musikkorps, sier Vigran: – Vi har ikke rekrutteringsproblemer, sier hun og viser til at korpset henter sine musikanter fra to østkantskoler i Oslo. – Hovedkorpset som er med på denne turen, teller 44 barn og ungdommer opp til 19 år. Men vi har også egne aspirant- og juniorkorps. Allerede som åtteåringer kan musikkinteresserte barn bli tatt opp som nye medlemmer. Først går de i aspirantkorpset ett års tid før de går over i juniorkorpset. Etter 1-2 år som junior og når nivået ellers er bra nok, bærer det over i hovedkorpset, forteller Åsne Vigran.
Henger høyt Kanskje er det nettopp dette med en utenlandstur i ny og ne som er med på å gjøre det populært å spille i Bøler og Nøklevann musikkorps. I alle fall henger det høyt å få være med til Spania, forklarer Vigran. I fem dager i slutten av juni koste de norske ungdommene seg med vekselvis opptredener i både Mijas og Fuengirola, marsjering i gatene, konserter, shopping, bading, soling, minigolf og badeland. En populær miks, sa de unge musikantene som Det Norske Magasinet snakket med.
God musikkopplæring Ifølge korpsleder Åsne Vigran har korpset i dag full janitsjarbesetning med alt fra treblåseinstrumenter som pikkolofløyte via saksofon til messinginstrumenter som kornett, baryton og tuba, i tillegg til ulike typer slagverk. Alle som begynner i korpset får individuell instrumentopplæring hver uke av en dyktig lærer. I tillegg er det samspilløvelser for alle musikanter på de tre ulike trinnene; aspirant-, junior- og hovedkorps. Korpset bruker mye tid på å utvikle barnas musikalitet og selvtillit ved å sette sammen små grupper der alle har en viktig rolle og må stole på seg selv når de skal framføre musikken. I tillegg til å spille på flere egne konserter hvert år, deltar korpset på mange andre arrangementer. Inntekter får korpset fra et fast loppemarkedet hver høst. Inntekter fra mindre «jobber» er det musikantene selv som står for med noen kakelotterier og spilleoppdrag for f.eks borettslag og barnehagers juletrefester. Korpset reiser på seminarer og turer både innenlands og utenlands, og da er musikantene selv med på å skaffe inntekter til disse turene.
– Kjempefint i Spania – Vi koser oss på tur med korpset. Det gir bedre samhold, samtidig som vi har det veldig gøy, sier Oskar Borgen (14) som spiller trommer. Oskar som går på Bøler skole i Oslo, har vært med i korpset i fem år allerede. Sommerturen til Spania synes han er kjempefin med mye kos, varmt vær og mye sol.
– Viktig å kose seg
Fredrik Mohn Frafjord (11) trakterer kornetten. Han kommer også fra Bøler skole og har tre års fartstid i korpset. – Det er så deilig å dra på tur og gjøre noe annet sammen med de andre i korpset, ikke bare drive med øvinger og gi konserter i Norge, sier Fredrik. Han legger ikke skjul på at det blir både mye tulling og fjas, men også bading og kos.
– Gøy på tur
– Man blir bedre kjent med de andre i korpset, vi bader og så er det så deilig å reise uten foreldre, sier Kathrine Gullerud Kaufmann (10). Det eneste hun ikke liker er at alle i korpset må til sengs rundt kl. 22:00. ¬– For tidlig, synes Kathrine som har spilt valthorn i korpset i to og et halvt år. Dette er hennes første utenlandstur med korpset.
Fakta
Bøler skoles guttemusikkorps ble stiftet i 1960. To år senere fikk jentene eget korps; Bøler skoles jentekorps. Korpsene ble slått sammen i 1983 slått, og i 1990 ble samarbeidet med Nøklevann skolekorps formalisert gjennom det felleskorpset Bøler og Nøklevann musikkorps.
Korpset drives som en lokal musikkskole og alle medlemmene får hver uke både individuell – og felles undervisning.
Korpset har deltatt i mange konkurranser både i inn- og utland og har vunnet 1. divisjon i Oslomesterskapet for skolekorps mange ganger de siste 20 årene, senest i 2003.
I mars i år kom korpset på fjerdeplass blant skolekorpsene i Oslo og Akershus.
Dirigent Dag Yngve Torkildsen var musikalsk leder i korpset i 27 år. I dag har datteren Karoline Torkildsen tatt over dirigentstokken.
Korpset reiser med jevne mellomrom på utenlandsturer, og har blant annet vært i Frankrike, England, Malta, Ungarn, Italia og i år Solkysten i Spania.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.