Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ordførerkandidater i valgkamp – Nytt, rødt blod i Nerja

Ordførerkandidater i valgkamp - Nytt, rødt blod i Nerja

aktuelt-rosaArrabel

Nytt, rødt blod i Nerja
Det arbeides iherdig på det lille partikontoret i sentrum av Nerja. I 20 år har sosialistpartiet PSOE vært uten innflytelse i byrådet, men det akter partiets nye frontfigur å gjøre noe med. Med en håndfull sterke merkesaker og et hjerte som banker for Nerja, vil 45 år gamle Rosa Arrabal gjøre sitt ytterste for å komme på banen.
Nerja kalles kystens perle. En perle er det også for Rosa Arrabal, men som hun formulerer det: ”Perlen trenger nå å bli pusset.” Og PSOEs frontfigur lover at hun vil pusse og polere det beste hun kan, hvis hun vinner kommunalvalget i Nerja 24. mai. ”Kommunen trenger nye krefter. I 20 år har Partido Popular sittet på ordførervervet, de siste 16 årene med absolutt flertall. Kommunekontoret er blitt som et lukket land. Det er ikke plass til debatt og idéer utenfra. Og det er ikke sunt,” mener PSOEs spisskandidat.
 
De klare merkesakene
Rosa Arrabal vil først og fremst kjempe for en mer åpen og aktiv kommune.  
Hun mener at borgerne må informeres bedre om kommunens budsjetter, prosjekter og arbeidsrutiner.
”Vi trenger en aktiv by med aktive borgere. Det vil skape initiativ, aktivitet og sysselsetting,” forklarer hun. Dessuten vil hun kjempe for å få mer kultur til byen.
”Nerja lever i dag av den tradisjonelle ‘sol & sommer’-turismen og grottene. Vi må gjøre en innsats for å få museer, sportsbegivenheter og kongresser til byen. Særlig i vinterhalvåret der altfor mange restauranter og forretninger stenger på grunn av lavsesongen.
Som den siste av sine merkesaker, nevner Rosa Arrabal skatteprogrammet der hun vil regulere de kommunale skattene og avgiftene utfra inntekt og innføre særlig lave avgifter for nye næringsdrivende. Hun står også hardt på å gjøre tingene bedre på felter der det sittende byrådet ikke har gjort god nok jobb.
 
De tapte prosjekter
Som Nerja-borger irriterer det Rosa Arrabal at flere store prosjekter ikke er blitt realiseret i byen. Hun peker bl.a. på byggingen av en lystbåthavn, en golfbane og et vannrenseanlegg.
”I årevis har man snakket om byggingen av en lystbåthavn. Og så stikker nabokommunen Torrox av med lisensene. Det er ikke til å leve med. Det var en unik sjanse og et kjempepluss for turismen som vi mistet der,” forklarer Rosa Arrabal. Tilsvarende undrer det henne at kommunen ikke satser mer på golfturismen. ”Prosjektet med en ny golfbane har vært på tegnebrettet i snart ti år. Men ingenting skjer. I Torre del Mar har man to golfbaner, og dermed også golfturisme. Hvorfor har vi ikke det her? Kommunen har jo tomter til en golfbane.”
Rosa Arrabal mener generelt at det sittende byrådet hviler på laurbæren og gjør alt i siste liten. Byggingen av et nytt vannrenseanlegg er ett eksempel. ”Nerja fikk for flere år siden EU-støtte til et nytt renseanlegg, men først nå skjer det noe, for hvis ikke anlegget står klart innen årsskiftet, må støtten tilbakebetales. Anlegget får bl.a. til formål å sikre borgerne og byens mange turister renere badevann”, forteller PSOE-kandidaten som mener det er utilgivelig at man ikke verner mer om den viktige turismen.
 
Turister er det nemlig mange av i byen, og på annethvert gatehjørne ligger det en eiendomsmegler. Flere meglere melder om stor kjøpelyst og forteller at boligmarkedet og Nerja som helhet har klart seg greit under krisen. Det skyldes blant annet at bystyret har bevart byens idyll ved ikke å tillate store byggeprosjekter og alltid har sørget for å holde byen og strendene rene.    
 

Utenlandske tunger på vektskålen
Rundt en tredjedel av Nerjas befolkning er i dag utlendinger som selvsagt kan få stor innflytelse på valgresultatet 24. mai. Men PSOE i Nerja forteller at det bare er mellom 15 og 20 prosent av utlendingen som bruker stemmeretten.
”Generelt er valgdeltakelsen for lav. Én av mine oppgaver er å motivere folk til å bruke stemmeretten. Også utlendingene,” forteller Rosa Arrabal.
Ved kommunalvalget i 2011 stemte 58 prosent av de stemmeberettigede borgere. Og resultatet var ikke opmuntrende for PSOE som bare fikk fem av de 21 mandatene i byrådet. PP fikk 12 og de siste fire mandatene gikk til venstrepartiet IU. Optimismen på PSOE-kontoret i Nerja er det imidlertid ikke noe i veien med. ”Det gode valgresultat for PSOE ved regionvalget i mars lover godt, fordi de lokale opptellingene ga oss framgang,” forteller Rosa Arrabal som også ser positivt på at nye partier stiller opp denne gangen. ”Naturligvis drømmer jeg om å bli ordfører. Og blir det nødvendig å inngå samarbeid med andre partier, vil det være litt lettere å sette seg til forhandlingsbordet med partier som Ciudadanos og Podemos enn med Partido Popular som de siste årene har kjørt sitt eget løp,” avslutter PSOEs nye frontfigur i Nerja.
Midlene er små, men håpet er stort. PSOE i Nerja har fått nytt blot på tann.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.