Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kinesisk håndverk med sex-appeal og «coolness»

Kinesisk håndverk med sex-appeal og "coolness"

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
solbrille
De mørke brillene som vi alle liker å finne fram så snart solen viser seg på himmelen, er mer enn bare beskyttelse for øynene. Det er også en ”accessory” som tilfører personen som bærer dem, et bestemt image og en touch av mystikk. I dag finnes et utall solbriller, og kopiprodukter med merket «Made in China» har gjort Ray-Ban look´en til allemannseie. Men at Kina er storprodusent av solbriller er kanskje på sin plass. Det var nemlig her idéen først oppstod.

Audrey Hepburn, James Dean og Tom Cruise. Tre skuespillere som alle har vært med på å prege vår oppfatning av solbrillens betydning og status. I ”Breakfast at Tiffany’s” viser Hepburn hvordan de store mørke solbrillene er alle New York-jenters  beste venn, og i Top Gun gjør Tom Cruises aviator-solbrillen til et «må ha», og stilen har fått nærmest kultstatus. I dag er det særlig James Dean-looken som dominerer, og Ray-Bans sporty Wayfarers fås i alle farger og stilarter – der solbriller med refleksglass i rødt, gult, grønt og blått representerer noen av de mer moderne modellene.
Vanessa Brown, professor i kunst og design på Nottingham Trent University, har undersøkt hva det er som gjør at vi er blitt så gale etter de svarte brillene. Hun har identifisert tre vitenskapelige grunnet til hvorfor vi synes vi er mer attraktive med solbriller.
 
Solbrillen – skjønnhet, mystikk og spenning
En feilfri look. Det er ifølge Brown den første årsaken til at solbrillen raskt kommer på når vi går ut døren. «Det er mange studier som viser at vår oppfatning av skjønnhet henger sammen med et symmetrisk ansikt. Og solbrillen gir ofte et mer markert ansikt, skjuler de små «feilene» rundt øynene og utligner litt skjeve linjer.» Dette sier hun til Science of US i et intervju rundt sin kommende bok om emnet, ”Cool Shades”.
Den andre årsaken er at vi får en «touch» av mystikk når de mørke brillene skjuler øynene våre. «Mange av de konklusjonene vi trekker om et annet menneske dannes ved å se dem i øynene. De inneholder mye informasjon og betraktes derfor som en kilde til sårbarhet som utleverer våre følelser,» forklarer Vanessa Brown og poengterer:
«En person som bærer solbriller, føler seg derfor ofte mer selvsikker og usårlig. En ny studie fra Psychological Science viser dessuten at personer som har på solbriller, i høyere grad har tendens til å oppføre seg mere egoistisk og uærlig. Det skyldes at solbrillene skaper den illusjonen at man er mer anonym og ugjenkjennelig.»
Av samme årsak spiller pokerspillere og andre sportsutøvere ofte med solbriller. Dessuten øker solbriller den seksuelle tiltrekning fordi man ikke umiddelbart kan tolke det motparten føler, og det gjør personer mer attraktive.
Sist, men ikke minst har solbrillen en historisk kontekst som gjør at den forbindes med glamour og spenning. Rundt 1920 ble solbrillen introdusert på det vestlige markedet. Utbredelse på gateplan skjedde likevel først et par årtier senere. Solbrillen ble nemlig først brukt i forbindelse med dyrkingen av risikosport i vann og snø og senere i luftsport. Derav gir det en assosiasjon til fare og spenning. Glamourstatusen ble derimot skapt gjennom de kjentes kamp for anonymitet, forteller Brown.
«I løpet av 1950- og 1960-årene begynte Hollywoods kjendiser å bære solbrillen for å unngå å bli gjenkjent på gaten eller for å beskytte seg mot paparazzienes sterke blitzlys som eksploderte som lysglimt i ansiktet.»
At solbrillen ble til en ”accessory”, skyldes likevel først og fremst bruken på film der de tre førnevnte skuespillerne blant mange andre, har vært med på å fremme dens status og sexappeal.
 
Fra støvet krystallglass og kinesiske domstoler til Hollywood
Nåtidens solbriller har svært lite til felles med datidens mørke krystallbriller oppfunnet i Kina. Men likevel er det likheter. I det 12. århundre ble de første solbrillene funnet opp med det formål å blokkere for sollyset. Innfatningen var formet slik at brillen satt over og ble holdt oppe av nesebeinet. Glasset var laget av mørkt krystall og brillene ble kun framstilt til den svært velhavende overklassen. Formålet var å lindre øynene og skjule følelser. To funksjoner som nåtidens solbriller også oppfyller. Senere ble krystallbrillen brukt av kinesiske dommere for å skjule eventuelle følelsesuttrykk i forbindelse med rettssaken og avhør av den anklagede. Litt som pokerspillere i dag bruker mørke briller for å skjule følelser og uttrykk. Rundt 1430 i Italia fant man opp de første mørke synskorrigerende brillene – likevel inspirert av kineserne. Men først rundt 1600-tallet fikk man øynene opp for den nyttige effekten brillene også kunne ha for eldre mennesker.
I det 18. århundret begynte den engelske optikeren og oppfinneren James Ayscough å eksperimentere med grønt og blått glass fordi det skulle avhjelpe synsproblemer. Og det ble startskuddet for de solbrillene vi kjenner i dag. På 1930-tallet fikk optikerfirmaet Bausch & Lomb til oppgave av det amerikanske flyvåpenet å finne opp en brille som effektivt kunne beskytte pilotenes øyne mot solstråler i høye luftlag. De var spesialister på briller med mørkegrønt tint som absorberer lyset gjennom det gule elementet i fargespekteret. Det ble begynnelsen på pilotbrillen. Få år etter ble Polaroid-filteret oppfunnet av Edwin H. Land, noe som gjorde det mulig å tilføye brillene det beskyttende UV-filteret. Og det at solbrillene fikk en helsefremmende funksjon, gjorde dem til et ettertraktet emne både i forhold til sykdommer, komfort og mote. Og i 1936 produserte Ray Ban sin største motesuksess – de såkalte anti-glare aviator glasses – senere kjent som Ray-Ban aviator sunglasses.
I 1960-årene lanserte solbrilleprodusenten Foster Grant en velsmurt kampanje med et bilde av Carroll Baker med slagordet «Isn’t that Carroll Baker behind those Foster Grant». Den traff og gjorde solbrillene til en ettertraktet mote-accessory i vesten. I dag er solbrillene fortsatt en stor del av Hollywood-stjernenes identitet. Personligheter som Lady Gaga og Johnny Depp er med sin ofte eksentriske solbrille-look med på å skrive det 21. århundrets historie om verdens mest populære accessory. Og akkurat som de klassiske filmene, inneholder solbrillen glamour, spenning og mystikk, og kanskje nettopp derfor går de mørke brillene aldri av
Av Christine Petersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet