Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skap et grønt kontor – og forbedre miljøet, kreativiteten og produktiviteten

Skap et grønt kontor – og forbedre miljøet, kreativiteten og produktiviteten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shutterstock 165287699 1
En undersøkelse som ble gjennomført av analyseinstituttet YouGov i 2011 konkluderte med at kontorarbeidere synes det er viktig å ha en grønn arbeidsplass. Undersøkelsen viste blant annet at en overflod av papirer er med på å skape en psykologisk sperre for produktiviteten og moralen til de ansatte. Undersøkelsen fortalte også at hvis de ansatte, bedriftsledelsen og myndighetene sammen kunne ta initiativ for å skape grønnere kontorer, ville dette føre til at bedriftene investerte mer for å skape miljøvennlige arbeidsplasser.
Med ledende institusjoner som Harvard University, som driver et pilotprosjekt på grønnere kontorer, har det gått prestisje i å skape arbeidsplasser med en økologisk bevissthet. Det har blitt nesten like verdifullt for institusjoner og bedrifter å profilere at de har skaffet seg grønne kontorer, som det de sparer inn på å iverksette konkrete tiltak. Her er noen tips som kan hjelpe deg veien til å skape et grønt kontor.
 
Papir og strøm
Til enhver tid finnes det store mengder papir på et kontor; alt fra utgiftsskjemaer til planleggingsdokumenter gjør at skuffene stadig fylles opp. Ved å plassere papirkurver ved siden av skrivere og kopimaskiner oppmuntrer du de ansatte til å resirkulere, noe som fører til at det raskt blir gjort noe med det overflødige papiret. Det kan også være smart å investere i resirkulert papir – det er ikke bare billigere enn vanlig kontorpapir, men også mer miljøvennlig.
Du kan også investere i Energieffektive lyspærer og LED- lamper for å spare strøm og kutte ned på regningene dine. For å spare ytterligere på strømmen kan du be dine ansatte om å slå av datamaskinen etter endt arbeidsdag. Statistikk fra USA viser at nesten halvparten av alle amerikanske kontorarbeidere kaster bort 2,8 milliarder dollar i året når de ikke slår av datamaskinene over natten.
 
Organisering
Samtidig som du prøver å kutte ned på nye utskrifter, kan du prøve å organisere bedre de papirene du allerede har. Invester i gode lagringsløsninger på kontoret for viktige dokumenter og sørg for at de er godt arkivert. En ryddig arbeidspult gir et ryddig sinn – så prøv å organisere skuffene dine etter hvilken prioritet de ulike oppgavene har.
Almanakken din kan også være med på å gjøre arbeidspulten uryddig. Hvis du flytter planene dine til en nettplanlegger, som kan være tilgjengelig via smarttelefonen og datamaskinen din, kan det også hjelpe deg til å organisere dagen bedre og spare penger.
 
Atmosfæren på kontoret
Studier ved Northwestern University i USA slo fast at eksponering for naturlig lys på kontoret bidrar både til å øke de ansattes produktivitet på jobben og til å gi dem et bedre søvnmønster utenfor arbeidstiden. Naturlig lys har en positiv effekt på konsentrasjonen og humøret vårt. I løpet av de mørke vintermånedene er det mulig å reprodusere naturlig lys på kontoret ved hjelp av dagslyslamper. Man kan oppnå lignende resultater ved å oppmuntre de ansatte til å ta pauser ute i dagslyset.
Planter kan også ha en positiv effekt på kontoret, og bidra til å skape et trivelig innemiljø. Grønne vekster kan også være med på å forbedre kreativiteten, noe som i en rekke bransjer er en viktig forutsetning for å kunne lykkes.
Hvis du bestemmer deg for å tilføre noen av disse endringene på kontoret ditt, vil du bli overrasket over de positive effektene dette kan ha på de ansattes moral og produktivitet – og ikke minst på miljøet på arbeidsplassen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet