Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter, april 2015
kn-bo-i-spanien
Ny  og oppdatert utgave av Det Norske Magasinets Guide til boligkjøp på Costa del Sol – Bo i Spania
Fjerde utgave av Det Norske Magasinets populære boligguide er nå klar.
Den nye versjonen har med alle opplysninger du trenger når du skal kjøpe eller har kjøpt drømmeboligen i Spania. All informasjon er oppdatert slik du er i stand til å få et realistisk bilde av kjøps- eller leieprosessen og omfatter alle praktiske formaliteter du støter på ved boligkjøp i Spania.
Du kan hente guiden hos våre annonsører, samt på vårt kontor i Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6, 29651 Mijas. Vi har åpent mandag til fredag kl. 10.00 til 17.00.
Guiden finnes også i en digitalversjon som du kan lese på følgende link: http://issuu.com/norrbom/docs/boligguide_norsk_onlineversjon2/1
God fornøyelse!
 
kn-elregning
Billedtekst: Myndighetene sier at elektrisiteten har økt med to-tre prosent. Facua dokumenterer en økning på over 12 prosent!
 
El-regningen øker 12,7 prosent på ett år
Forbrukerrådet Facua klager over el-selskapenes lite transparente prispolitikk og skjulte økninger i priser og avgifter. Facua har sammenlignet en rekke forbrukeres el-regninger fra i år med sist år og kan dokumentere at el-regningen til en husstand med akkurat samme forbruk som sist år har gått fra 66,33 euro til 74,73 euro per måned. Det tilsvarer en prisøkning på 12,7 prosent. Facua oppfordrer den enkelte borger til å gjemme på regningene, sammenligne priser og klage til sitt el-selskap hvis prisen har steget markant. Facua vil legge fram saken for EU-domstolen som sist år slo fast at EU-borgerne skal informeres om eventuelle prisstigninger før de trer i kraft. Tilsvarende skal borgerne sikres en lett forståelig el-regning og prispolitikk fra el-selskapenes side.
kn-mandler
Málagas mandler eksporteres som aldri før.
 
Mandler til peanøtt-priser
De siste årene har etterspørselen etter mandler steget så markant at man i bransjen nå snakker om en ”boom”. ”Det er etter hvert mer lønnsomt å dyrke mandler enn oliven,” forteller Juan Carlos Gallego i et intervju til avisen SUR. Han er formann for foreningen Almensur som opplever en sterkt økende interesse for mandler fra Málaga. ”Før år kunne ikke en bonde leve av å dyrke mandler, men det holder på å endre seg,” forteller mandel-mannen og utdyper: ”USA er verdens største forbruker, men landet kan i dag bare produsere halvparten av sitt nasjonale forbruk. Derfor importerer USA mer og mer fra oss. Og mandlene fra Málaga er gode – og billige. Også for bøndene blir det mer og mer interessant å produsere mandler.” I 2012 fikk en bonde 4,50 euro for en kilogram mandler. I 2013 steg prisene til 6 euro, og ifølge Almensur vil prisen i løpet av de neste fem årene komme helt opp i 12 til 13 euro per kilogram. I Almensur både håper og tror man at etterspørselen etter mandler blir langvarig. Sist år ble det samlet eksportert for 15 millioner euro.
kn-semanasanta
Bare via cruiseskipene kom det 18.000 turister til Málaga by i påsken.
 
God påske lover godt for hele sesongen
Masser av sol og mange mennesker skapte de beste rammer for en god omsetning i Málaga og det øvrige Costa del Sol i løpet av påskeuken. Hotelleierforeningen Aehcos melder om et belegg på 70 prosent langs Costa del Sol og på 85 prosent i Málaga by der de tradisjonelle påskeprosesjonene vanen tro trekker mange folk til byen. Fra torsdag til lørdag var det vanskelig å finne et ledig hotellrom i byen, for her kom beleggsprosenten helt opp i 97 prosent. Og de mange tilreisende var tilsynelatende ikke redd for å nyte livet på Costa del Sol. Restaurantforeningen Amares melder om en økning i omsetningen på mellom to og fem prosent. ”Det er fortsatt vanskelige tider, men økonomisk og moralsk er det viktig med framgang. Også selv om den er liten,” uttaler José Porras fra Amares til avisen Málaga Hoy. Han bemerker samtidig at påskeuken normalt er retningsvisende for vår- og sommersesongen.
kn-paro
De nye tallene lover godt for syselsettingen nå når sommeren er på vei.
 
Nye gode arbeidsløshetstall
60.214 spanjoler har kommet i arbeid i løpet av mars. For en mars-måned er dette det største fallet i ledigheten på 13 år. Normalt faller ledigheten alltid i mars, men fallet i år er markant stort. De nye arbeidsplassene er primært blitt skapt innenfor servicefagene og først og fremst i Andalucía og Catalonia. Den samlede arbeidsløsheten i Spania ligger i dag på drøyt 4.450.000 personer. For nøyaktig ett år siden var det 344.000 flere ledige.   
 
kn-boligkoeb
Ny rapport viser hvem Costa del Sols nye boligeiere er.
 
Hvem kjøper og hvorfor?
Entreprenørgruppen TM Grupo Inmobiliario har offentliggjort en ny rapport om utlendingenes boligkjøp på Costa del Sol. Rapporten forteller hvem de nye boligeierne er og hvorfor de velger å kjøpe eiendom på Costa del Sol. Den gode livskvaliteten, klimaet og de gode flyforbindelser mellom Málaga og hjemlandene er de tre viktigste faktorene. Men andre faktorer som mulighetene for å dyrke sport, shoppe og et godt utbygd sykehussystemet, får en stadig større prioritet blant nylig tilflyttede. Flesteparten av de nye boligeierne kommer i dag fra Storbritannia (18,62 %), Frankrike (9,39 %), Tyskland (7,25 %), Belgia (6,90 %), Italia (6,13 %), Russland (5,83 %), Sverige (5,83 %), Kina (4,14 %) og Norge (3,74 %).
kn-fcbarcelona
Sandro Rosell har tidligere vært i søkelyset for skattesvik og forsvunne midler ifm. FC Barcelonas oppvisningskamper i Sør-Amerika.  
 
FC Barcelona-presidenter i klemme
Den særlige dommerinstansen for korrupsjon i Barcelona har anklaget presidenten for fotballklubben FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, og hans forgjenger Sandro Rosells for grovt skattesvik i forbindelse med kjøpet av den brasilianske fotballspilleren Neymar jr. Sandro Rosell var president og Bartomeu visepresident for FC Barcelona da klubben for knapt to år siden tegnet kontrakt med den brasilianske stjernespilleren Neymar jr. I følge dommerinstansen har de to presidentene snytt skattevesenet for 13 millioner euro ved å ha manipulert beløpene i kontrakten. Tilsvarende kan deler av betalingen for spillerhandelen ikke finnes igjen i regnskapene. Det er med andre ord forsvunnet store beløp som ingen i dag kan redegjøre for. Bartomeu risikerer to år og tre måneders fengsel, mens Sandro Rosell risikerer sju år og tre måneder. Blir de to FC Barcelona-lederne dømt, vil selve fotballklubben også få en millionbot.
kn-tolox
Juan Veras advokat vil sannsynligvis anke dommen til menneskerettighetsdomstolen. Det er hans siste utvei for å unngå fengsel.   
 
Tolox-ordføreren i fengsel
Den tidligere ordføreren fra landsbyen Tolox har nå 30 dager på seg for å melde seg for fengselet, ellers blir han etterlyst av myndighetene. Juan Veras sak om ulovlig utstedte byggetillatelser har trukket i langdrag på grunn av de mange ankesakene, men nå er dommen blitt stadfestet. Den forhenværende ordføreren utstedte, eller hadde i det minste kjennskap til utstedelsen av flere ulovlige byggetillatelser i landsbykommunen Tolox som ligger i Sierra de las Nieves, litt nord for Marbella. Eks-ordføreren er dømt 15 måneders fengsel og kan ikke ta på seg offentlige verv de neste 10 årene. Juan Vera var ordfører helt fram til midten av 2014 da han ble tvunget til å forlate sin post.
                                                                                                                                     
kn-vermouth

Vermouth’en på moten – igjen                                                                                   
Den klassiske vermouth´en selger igjen godt i Málaga-provinsen. De siste par årene er etterspørselen etter den klassiske drikken steget så kraftig at den begynner å konkurrere med tinto de verano og gin&tonic. Vermouth’en selger bedre og bedre, men særlig på byenes klassiske bodegaer er den populær. ”I 2013 solgte vi 4.000 flasker, og sist år nådde vi 10.000. Fortsetter stimen i år, rekker vi å selge minst 20.000 flasker vermouth,” forteller Cayetano Garijo som er medeier i bodegaen ”Antigua Casa de Guardia” i Málaga sentrum. Her framstiller man sin egen vermouth og serverer den i et klassiske vermouth-glass pyntet med et lite spyd med et par oliven på. ”Tendensen til igjen å nyte vermouth begynte i Madrid og Barcelona for et par år siden, og er nå også kommet til Málaga. Drinken nytes primært som aperitiff, men kan også drikkes midt på dagen,” forteller Cayetano Garijo hvis familieeide bodega har produsert vermouth i nesten 100 år, men som aldri har solgt så godt som nå.   
 
Susana Diaz og PSOE vil styre alene
Sosialistpartiet PSOE vant det nylig avholdte regionvalget i Andalucía, foran det konservative regjeringspartiet PP som gjorde et elendig valg i Spanias mest folkerike region. PSOEs leder i regionen, Susana Diaz, har allerede vært ute og kunngjort at partiet som har styrt Andalucía siden 1982 og som fikk 35,4 prosent av stemmene, heretter vil styre alene, – uten noen koalisjonspartner. Partiet sikret seg 47 av de 109 setene i regionforsamlingen ved valget.
Statsminister Mariano Rajoys parti PP gikk kraftig tilbake og mistet en tredel av både stemmetallene og representantene. Partiet fikk til slutt 33 representanter, 17 færre enn ved sist valg.
Valget i Andalucía ble sett på som selve testen på om en det nydannede protestpartiet Podemos ville få sitt gjennomslag. Partiet fikk nesten 15 prosent av stemmene og 15 representanter i den nye regionforsamlingen i Sevilla.
Sentrumspartiet Ciudadanos som for første gang stilte til valg i Andalucía fikk ni representanter, mens det tidligere kommunistpartiet Izquierda Unida får fem representanter, en tilbakegang på 7 representanter.
 
kn-stadtler
Nå kjøper Norge nye tog fra Spania.
 
Flytoget kjøper åtte nye spanske togsett
Trafikken over Oslo lufthavn Gardermoen ventes å øke med fem millioner passasjerer fra 2017. Derfor må Flytoget kjøpe inn åtte nye togsett for å ta unna den forventede passasjerveksten, skriver Teknisk Ukeblad.
Det er den anerkjente spanske togprodusenten CAF som skal levere de nye togene som har en verdi på 1,3 milliarder norske kroner. I kontrakten har også Flytoget opsjon på inntil seks tog til, dersom selskapet skulle ønske seg det.
De nye togene må oppfylle kravene om topphastighet på minst 210 km/t og minst 236 seter per togsett.
Den nye togkontrakten vil også omfatte en assistanse til oppdragsgiver, knyttet til tilpasning av design og interiør av eksisterende togsett slik at togsettene framstår som en enhetlig flåte. Kravet om reisetid mellom Oslo S og Gardermoen på 19 minutter står fast.
Spanjolene kjøper igjen boliger.
Boligsalget steg med 21,6 prosent i 2014
Det er ikke bare på Costa del Sol at det har kommet ny fart på boligsalget. I Ceuta og Melilla og i regioner som Madrid, Navarra, Aragón og Asturias har 2014 også vært et godt år for boligsalget med økninger på over 30 prosent i forhold til 2013. På landsplan har salget steget med 21,6 prosent, noe som tilsvarer 65.594 nye skjøter. Man må helt tilbake til 2004 for å finne et år med så stor økning i salget av boliger. Utlendingene står for 19,7 prosent av boligkjøpene, og omsetningen er størst  i Alicante, deretter følger Málaga, Barcelona, Madrid og De baleariske øyer.
 
kn-blodtryk
Et apparat til at måle blodtrykket koster mellom 30 og 60 euro.
 
Pass på blodtrykket
Det antas at 14 millioner spanjoler har for høyt blodtrykk, og at bare 60 prosent av disse menneskene er klar over det. Formannen for foreningen av folk med for høyt blodtrykk (Seh-Lelha), Nieve Martell, anbefaler at alle jevnlig måler blodtrykket. ”Ligger blodtrykket ditt på over 140-90, er det noe galt. Det behøver ikke være noe alarmerende, men et konstant høyt blodtrykk øker risikoen for hjerteanfall, blodpropp og andre alvorlige sykdommer,” forklarer hun. Nieve Martell anbefaler at man kjøper et apparat slik at man selv kan måle blodtrykket. ”Mange blir nervøse ved å få målt blodtrykket hos legen eller på apoteket, og dermed kan blodtrykket stige automatisk. Derfor anbefaler vi at man måler blodtrykket i rolige, hjemlige omgivelser – og helst om morgenen når man er uthvilt og avslappet,” forteller Nieve Martell.
Har man konstant for høyt blodtrykk, bør man oppsøke lege, men en god nattesøvn, en sunt kosthold og fysisk aktivitet er med på å holde blodtrykket på sitt normale nivå på 120-80.
 
Hotellprisene øker med 27 prosent i Barcelona
Mens temperaturene stiger flere steder i Europa, gjør prisene det samme i flere europeiske storbyer – særlig i Barcelona. Sammenligner man prisen på et hotellværelse i mars i fjor med prisen på samme værelse i mars i år, har værelset blitt 27 prosent dyrere. Fra februar til mars i år økte romprisene med hele 42 prosent. De 93.000 deltakerne på messen ”Mobile World Congress” har trolig vært én av grunnene til at prisene har økt så sterkt.
I Madrid er prisstigningene også markante. Et dobbeltværelse har fra mars 2014 til mars i år steget med 22 prosent. I de skandinaviske landene er prisstigningene langt mer moderate. I Oslo har et hotellværelse steget med sju prosent, i København er økningen åtte prosent, mens det i den svenske hovedstaden Stockholm har blitt én prosent billigere å overnatte.
kn-juan

Andalusisk komiker en stor hit på YouTube
Den spanske komikeren Juan Joya Borja fra Sevilla, også kjent som ”El Risitas”, har fått et nytt liv og er blitt et fenomen på YouTube. Han er berømt i Spania for å fortelle vitser og historier om sitt liv samtidig som han ler voldsomt når han forteller dem. Og nettopp hans latter er én av årsakene til hans berømmelse. Latteren er høy og skjærer gjennom marg og bein og får alle til i det minste å trekke på smilebåndet hvis de da ikke bryter sammen i latter. Mannen med én tann på høyre side av munnen, i en grå genser og med en bred bart, ligner og snakker som en skikkelig andalusier, og på YouTube har han nå fått en ny storhetstid. Et eldre avsnitt fra hans tv-program der han forteller om livet som kjøkkenassistent i en paellarestaurant, har fått nye undertekster slik at han nå opptrer som Appel-ingeniør som forteller hvordan de nærmest ved en tilfeldighet kom til å finne opp MacBook-prototypen.
Den eldre herren kan finnes under: “Old Spanish man laughing hard” (mer enn 180.000 besøkende) og “The funniest laugh in the world” med over 220.000 besøkende.
Det Norske Magasinet anbefaler dette klippet hvis man hat lyst til å se hva dette handler om: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KHZ8ek-6ccc
kn-cervantes
Arkeologene regner det for overveiende sannsynlig at forfatteren Miguel de Cervantes levninger er funnet i Madrid. Men helt sikker er man ikke.
 
Har trolig funnet levningene etter Cervantes
Etter nesten to måneders arbeid, hevder arkeologer og forskere at de har funnet levningene etter verdens mest berømte spanjol, forfatteren Miguel de Cervantes Saavedra (1547 – 1616), mannen som bl.a. skrev romanen Don Quijote de La Mancha. Cervantes er for spanjoler omtrent det samme som dramatikeren William Shakespear er for briter og Storbritannia. Romanen om Don Quijote blir av mange regnet som tidenes beste bok som også la grunnlaget for den moderne vestlige litteraturen.
Det man nå hevder er Cervantes´ levninger er en i svært dårlig forfatning og ble funnet under gulvet i klosterkirken Trinitarias i Madrid. Noe endelig bevis for funnet i form av DNA-prøver foreligger fortsatt ikke. Ifølge forskerne er det mer snakk om stor sannsynlighet for at levningene har tilhørt Cervantes. Under gulvet i kirken skal det forøvrig være gravlagt 300 mennesker, bl.a. altså Cervantes og hans kone Catalina de Salazar.
For å finne en mulig DNA-match, kan det bli aktuelt å sammenligne prøvene fra levningene med DNA etter forfatterens søster som ligger begravet i Cervantes hjemby, Alcalá de Henares utenfor Madrid.
 
Nå er boligprisene på vei opp
Etter seks år med fall i boligprisene, snudde det endelig i fjor. For brukte boliger økte prisene med 0,3 prosent i 2014, mens nye boliger kan vise til en gjennomsnittlig økning på 0,9 prosent, skriver Spania-avisen. Det er det offisielle spanske statistikkontoret INE som har samlet sammen tallene.
Slik har boligprisene både for nye og brukte boliger i gjennomsnitt endret seg de siste årene:
• 2013: -10,6 prosent
• 2012: -13,7 prosent
• 2011: – 7,4 prosent
• 2010: – 2 prosent
• 2009: – 6,7 prosent
• 2008: – 1,5 prosent
• 2007: + 9,8 prosent
 
kn-politi-tyve
Policía Nacional har pågrepet ytterligere to mistenkte som var klare til å gjennomføre terrorangrep i Spania.
 
Nasjonalpolitiet forhindret trolig terrorangrep
Det spanske nasjonalpolitiet har pågrepet to nye mistenkte jihadister som, ifølge politiet, stod klare til å gjennomføre terrorangrep i Spania. De to mennene som opprinnelig kommer fra Marokko, har begge spansk statsborgerskap og tilhører terrorgruppen der tidligere fire islamistiske er arrestert.
24. januar ble to brødrepar i alderen 20 til 39 år arrestert; Farid Mohammed Al Laly og broren Mohammed, samt Anwar Alli Amzal og hans bror Rodouan.
I en pressemelding fra det spanske innenriksdepartementet, heter det at de to som nylig ble pågrepet, tilhørte den samme terrorcellen og er personer som allerede er radikalisert og innstilte på å gjennomføre angrep i Spania og resten av Europa.
De to mennene ble pågrepet i den spanske enklaven Ceuta i Nord-Afrika.
 
Tiger-butikk åpner med et brøl i Fuengirola
Den danske butikkjeden Tiger ekspanderer nå i Sør-Spania. Dørene til en ny forretning i Fuengirola er åpnet. Butikken ligger i storsenteret Miramar. Den nye butikken er den andre av sitt slag på Costa del Sol, etter åpningen av Tiger i Málaga for litt over halvannet år siden. Butikken i Málaga har vært en så stor suksess at ”småting”-forretningen nå utvider og dermed følger den framtidsplanen som butikkjeden har lagt for Sør-Spania. Les den finurlige historien bak Tiger-konsernet, og spanjolenes holdning til danske varer i denne artikkelen i La Danesa 2013: http://www.ladanesa.com/profiler/4362-den-danske-tiger-har-sat-kloerne-i-malaga
          
kn-hilton
Billedtekst: La Reserva del Higuerón har alle de fasiliteter som Hilton ønsker til sitt luksushotell.
Hilton tilbake på Costa del Sol
Det lekre resortet ”La Reserva del Higuerón”, som ligger midt mellom Fuengirola og Benalmádena, blir nå omdøpt og administrert av det prestisjefylte amerikanske hotellkjeden Hilton. For både Benalmádena, Fuengirola og det øvrige Costa del Sol blir det snakk om et gledelig gjensyn med Hilton som ikke har vært representert på Costa del Sol siden kjeden for 40 år siden drev Hotel Don Carlos i Marbella.
”Det er et kvalitetsstempel for hele Costa del Sol at Hilton-konsernet er tilbake og en unik mulighet for å promotere oss bedre i USA,” sa Fuengirolas ordfører Ana Mula da avtalen ble underskrevet sist uke.
”Det er klimaet, gastronomien, historien og de gode framtidsperspektivene for området som ligger bak vår beslutning om igjen å drive hotell på Costa del Sol,” uttalte Hiltons representant ved samme anledning. Hilton har 44 millioner kunder som har sitt Hilton-lojalitetskort, og de blir nå også potensielle turister på Costa del Sol.
 
kn-axarquia
Det antas at det i Málaga-provinsen finnes 50.000 ulovlige boliger. 25.000 av dem i Axarquía.
 
Legaliseringen av de ulovlig oppførte boligene trekker ut
Det er nå tre år siden Junta de Andalucía vedtok et dekret som skulle legalisere store deler av de mange boligene som gjennom 1990- og 2000-tallet ble ulovlig oppført i Andalucías landområder, bl.a. i Axarquía der 25.000 boliger er oppført uten nødvendige tillatelser. Legaliseringen trekker likevel ut. Ifølge det engelske byrådsmedlemmet i landsbyen Alcaucín, Mario Blancke, skyldes det at Junta de Andalucías dekret ikke er ordentlig utarbeidet og bl.a. ikke gir kommunene klare framgangsmåter for hvordan de enkelte boligene skal legaliseres. Mario Blancke er også talsmann for foreningen ”Save Our Homes”. Han mener at Juntaen har sviktet boligeierne ved ikke å løse problemet ordentlig og påpeker at det aldri blir fart på boligsalget i landområdene hvis ikke Junta´en får løst problemet og dermed gir nye boligeiere en garanti for at deres boliger er lovlige. Problemet med de mange ulovlige boligene har oppstått fordi et utall av kommuner i hele Andalucía gjennom en rekke år har utstedt byggetillatelser uten Junta de Andalucías samtykke. Det har vært normen å se gjennom fingrene med dette, men da det for alvor ble fart i byggingen, endret Junta de Andalucía holdning. Derfor sitter tusenvis av boligeiere i dag i en bolig som er oppført med en lokal byggetillatelse, men uten Junta de Andalucías aksept.
kn-mercadona
”Kvalitet til lave priser” er Mercadonas konsept.
 
Mercadona stormer fram
Det går bedre og bedre for supermarkedkjeden Mercadona. I 2014 omsatte kjedens 1.521 supermarkeder for 20.161 millioner. Derav var 543 millioner overskudd. Det er fem prosent mer enn sist år, og i løpet av 2015 vil 60 nye supermarkeder se dagens lys. Bak den store suksessen står forretningsmannen Juan Roig som også hører til blant Spanias rikeste menn. Hans konsept og medarbeiderpolitikk har gitt stor suksess.
”Det handler ikke om å sette ned lønningene, men om å øke medarbeidernes motivasjon og effektivitet. Nesten alle tror at en kassadame i et supermarked får minstelønn, men hos oss tjener en medarbeider 1.420 euro i måneden. Det kan vi gjøre fordi vi har ansatt dyktige folk,” sier den 65 år gamle Juan Roig som bestemt ikke har planer om å gå av med pensjon. Han kommer forøvrig fra en ytterst aktiv familie. Hans to brødre er bl.a. president og hovedaksjonær i fotballklubben Villareal og innehaver av Pamesa som er en av Spanias største produsenter av fliser.
 
kn-hostel
Utsikten over festningen Alcazaba.
 
Basketball-stjerne bak innovativt hostal  
For tre år siden var det en gammel, etterlatt bygning som ingen turte å gjøre noe med. I dag er det et innovativt hostal som nettopp har åpnet dørene for publikum. Trioen bak ”Alcazaba Premium Hostel” er Málagas kjente basketballspiller Carlos Cabezas og de to modellene og tidligere vinnerne av ”Mister Spain”, Juan García Postigo og José Manuel Montalvo. De tre gründerne har skapt et hostal med 24 dobbelt- og enkeltværelser, restauranten ”Batik” og en bar og takterrasse med unik utsikt over Alcazaba og Gibralfaro. Mer info og flotte fotos kan sees på: www.alcazabapremiumhostel.com.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.