Månedsmagasinet på Costa del Sol
Julemarkeder – øker stemningen og gaveinspirasjonen

Julemarkeder – øker stemningen og gaveinspirasjonen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
julemarked
 
Bli med Det Norske Magasinet på besøk til kystens julemarkeder. Der kan du kjøpe inn til juledekorasjoner, julekaker og julegaver.
 
Det kan være vanskelig å komme i den rette julestemningen når man våkner på en desemberdag med kraftig solskinn, termometeret som viser 20 grader og når utsikten er det bølgende, blå Middelhavet. Og en spasertur som byr på blomstrende bedd og trær og en påminnelse om at gressplenen snart må slås, gjør det ikke nemmere. Men det er ikke umulig.
 
Langs kysten finnes nemlig et bredt utvalg av forskjellige julemarkeder. Og her hentyder vi ikke til de store varehusenes millionkampanjer som hver jul forsøker å få oss til å falle i årets største kommersielle felle. Nei, tenk i stedet på boder med lokale selgere, glade smil, varmt drikke, levende musikk og barn som renner rundt og leker. Noen steder kan du til og med møte julenissen og med litt hell finne et ekte grantre, om du ikke liker de kunstige i plast.
 
Håndverk, hjemmebakst og hygge
Overalt på kysten arrangerer de forskjellige nasjonaliteter sine egne julemarkeder, slik at du kan høre spanske julekor om formiddagen og nyte gløgg og peppernøtter om ettermiddagen. Noen markeder er mest fokusert mot håndverk, og her er det mulig å finne alt fra håndlaget leketøy til heklede blonder og til robuste bruksting, mens andre steder satser mer på mat og søte saker. Endelig blir noen av juleloppemarkedene avholdt av foreninger for å samle inn penger.
                                             
Støtte til lokale virksomheter i krisetider
I krisetider er der altså mere enn én grunn til å besøke lokale markeder i stedet for de multinasjonale kjedene. Å støtte de lokale selgerne ved å kjøpe julepynten på markedene kan nemlig spre julesmil hos familier som sliter og har det vanskelig for øyeblikket.
 
Litt vanskelig å finne
Det som skiller julemarkedene fra kystens vanlige og ukentlige markeder, er at der de ukentlige markedene avholdes samme tid, samme sted, samme dag, er julemarkedene noen steder bare åpent én dag i året, og i noen tilfeller erstatter de til  vanlige markedene. Dessuten kan det være vanskelig å finne opplysninger om julemarkedene, sa å komme i julestemning her i desember, krever altså en ekstra innsats og at man leser avisenes markedssider. Man kan ofte finne opplysninger på klubber og foreningers hjemmesider og noen ganger også på kommunenes hjemmesider. Og så hjelper det jo alltid å få gode tips av hverandre og bringe videre opplysninger om steder og datoer.
Av Sara Laine

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet