Månedsmagasinet på Costa del Sol
Klare til innsats for Solkystens fattigste

Klare til innsats for Solkystens fattigste

Del

fattighjaelp
 
– Vi bør minst klare å samle inn 20.000 euro i året, sier Tor Haug (74) og Lasse Mejländer Finstad (73). De to nordmennene går nå i bresjen for å samle inn penger fra nordmenn til organisasjonen ”Ser Humano” og deres to suppekjøkken i Marbella og San Pedro.
 
– Du treffer aldri disse menneskene på kjøpesenteret La Cañada, i Puerto Banús  eller ute på de flotte golfbanene her på kysten. Men det finnes mange av dem, og de mangler mat, sier Tor Haug.
 
Ryddige former
Vi er på besøk på suppekjøkkenet som ”Ser Humano” (på norsk ”Å være medmenneske”) driver i bydelen Fuentenueva, litt utenfor bysentrum i San Pedro de Alcátara i Marbella.
Hver ukedag kommer rundt 200 mennesker hit for å hente mat til seg og familiene sine. Det er ingen lange køer. Diskret venter folk i skyggen på den andre siden av gaten og holder selv orden på når det blir deres tur til å gå inn for å hente dagens matrasjoner til seg og sine familier.
Innenfor blir de trengende registrert og møtt med et varmt smil. Siden det er fredag, er rasjonene litt ekstra store, for maten må rekke helt til mandag.
– Vi holder dørene åpne fra klokken 11:00 til 13:30. For at folk skal få mat her hos oss, må de blant annet dokumentere at de har økonomiske problemer, at de ikke har jobb og i tillegg en anbefaling fra Marbella kommune, forteller presidenten i hjelpeorganisasjonen, Ana Garrido:
– Det er også viktig at de som kan møte opp her, faktisk gjør det. Det må ikke bli for lett å få mat fra oss, vi krever at folk selv tar ansvar og yter selv for å kunne få hjelp.
 
– Det har ikke blitt bedre
Organisasjonen ”Ser Humano” har drevet suppekjøkken i Marbella by i fire år, mens suppekjøkkenet her i San Pedro  ble startet for et knapt år siden, i oktober 2013. Til tross for at det synes å lysne litt for spansk økonomi, merker ikke organisasjonen mye til det:
– Nei, situasjonen for våre klienter er ikke blitt bedre. Behovet for mat og annen hjelp er minst like stort som før, forteller Ana Garrido. Sammen med rundt 120 andre jobber Ana som frivillig i hjelpeorganisasjonen. Bare en kokk og en sjåfør får lønn, alle de andre i ”Ser humano” jobber gratis.
Til sammen sørger foreningen for at nærmere 420 personer i Marbella kommune –  av dem er 190 barn – får dekket minimumsbehovet for mat. Til sammen har foreningen delt ut 126.000 varme middagsmåltider og 72.000 frokoster til trengende barn i kommunen.
 
Venter på offentlig støtte
”Ser Humano” trenger 110.000 euro i året – knapt 900.000 norske kroner – for å hjulene til å gå rundt. Marbella kommune støtter foreningen med 15.000 euro i året. I tillegg stiller kommunen med lokaler og kjøkken i Marbella by og med egne lokaler her i San Pedro.
Men til president Ana Garridos store fortvilelse har imidlertid årets bevilgninger fra Marbella kommune fortsatt ikke kommet, selv om det bare er drøyt to måneder igjen til 2014 er over.
– Vi tigger og ber i bedrifter, forretninger og blant folk flest. Nå er vi i ferd med å gå fullstendig tomme, forteller Ana som ber om hjelp fra alle som kan bidra.
1 € per greenfee
Det er her Tor Haug og Lasse Mejländer Finstad kommer inn i bildet. De to har sett hva slags fantastisk arbeid foreningen driver i lokalmiljøet og har satt seg som mål å hjelp til. Etter å ha bodd mer eller mindre fast på Solkysten i mange år, har de to mange gode forbindelser og kontakter som de vil bruke for alt det er verdt.
Tor er spesielt godt kjent i golfmiljøet og har i en årrekke lagt til rette opplegg for mange golfturister fra Norge, vil prøve å få til et samarbeid med flere golfklubber. Målet er at 1 euro av det som det koster golferne å gå en runde på banen, skal gå til det hjelpearbeidet ”Ser Humano” driver.
Mange bekker små…
– Dette er for småpenger å regne for golfere og bør være fullt mulig å få til. Jeg regner med at en rekke golfklubber her på kysten vil være med på dette tiltaket, sier Tor.
Lasse som i flere år har hjulpet spanjoler både med å lære norsk og få seg jobb i Norge, regner med at det vil være fullt mulig å hente inn pengebidrag fra firmaene og vikarbyråene han samarbeider med i Norge:
– Sammen bør vi greit kunne klare å samle inn minst 20.000 euro i året (drøyt 160.000 norske kroner), mener Tor og Lasse.
Om kort tid vil de to etablere en egen støtteforening til ”Ser Humano” og få egen bankkonto for å samle inn penger til det videre hjelpearbeidet.
Pst.: Om du jobbe som frivillig, gi bidrag eller komme i kontakt med de to norske initiativtakerne bak den nye aksjonen eller foreningen ”Ser Humano”, ta kontakt med vår journalist på epost: arne@norrbom.com.

Dette er ”Ser Humano”

Illustrasjon(om den ikke er for liten):
SER HUMANO-logo.jpg
•    En non-profitt-organisasjon der målet er å gi trengende et verdig liv og hjelpe dem som står i fare for å falle utenfor samfunnet.
•    Foreningen står for daglige utdelinger av sunn, balansert og næringsrik mat, særlig til barnefamilier, hjemløse og eldre.
•    ”Ser Humano” driver to suppekjøkken i Marbella by og i San Pedro de Alcántara og kjører dessuten ut mat til mennesker som ikke selv er i stand til å hente den.
•    Foreningen ble dannet i mars 2010, i oktober i fjor startet foreningen matvareutdeling også i San Pedro.
•    I dag er 35 offentlige og private foretak formelle samarbeidspartenere, bl.a. Marbella kommune, Rotary, Banco de alimentos, kjøpesenteret La Cañada, en rekke restauranter, forretninger, radio- og fjernsynsselskaper. I tillegg gir enkeltpersoner store beløp til driften av ”Ser Humano”.
•    På nett: www.asociacionserhumano.org (engelsk og spansk).
 
Store behov for hjelp
•    Ifølge en rapport (mars 2014) fra Caritas, den katolske kirkens hjelpeorganisasjon, er spanske barn blant de aller fattigste i hele Europa. Bare rumenske barn er verre stilt.
•    Ifølge Caritas ble risikoen for at spanske barn og unge under 18 år ender i fattigdom i 2012 vurdert til å ligge på 29,9 prosent, nesten ti prosentpoeng høyere enn i resten av Europa.
•    Ifølge stiftelsen FOESSE som driver sosiologiske studier, lever tre millioner mennesker i Spania i ekstrem fattigdom (2013). Nedgangen i levestandard skyldes nedgang i lønnsinntekter på fire prosent og prisøkninger på ti prosent de siste årene.
•    FOESSE hevder også at ti millioner spanjoler lever i ”relativ fattigdom”, dvs. at de har en årsinntekt på mindre enn 60 % av gjennomsnittslønnen per år på 7.300 euro.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.