Månedsmagasinet på Costa del Sol
Artur Mas
 
Katalonia håper på EU-støtte i selvstendighetsprosessen
9. november skal katalanerne avholde folkeavstemming der borgerne i den nordøstspanske regionen skal stemme over om Katalonia skal være en selvstendig stat. Det er i strid med den spanske forfatningen, og sentralregjeringen i Madrid med Mariano Rajoy (PP) i spissen har flere ganger avvist at Katalonia kan stemme over løsrivelsen fra Spania.
«Den folkeavstemmingen vil ikke finne sted,» sier Rajoy, ifølge sveitsiske SRF.
Derfor har lederen av lokalregjeringen i Katalonia, Artur Mas, i et brev bedt lederne i de 27 andre EU-landene om å støtte opp om avstemmingen.
«Jeg håper at jeg kan regne med deres støtte for å bringe denne demokratiske, fredelige, transparente og europeiske prosessen framover,» sier Artur Mas.
Folkeavstemmingen vil bestå av to spørsmål som har blitt bestemt av flertallet i lokalregjeringen:
«Vil du at Katalonia blir et land?» Hvis ja;»Vil du at Katalonia skal bli en selvstendig stat?».
 
 
 
shutterstock 81535903
Mijas Pueblo vil inn på på UNESCOs verdensarvliste
Byrådet i Mijas kommune har sendt søknad om å komme med på UNESCOs verdensarvliste. Det er likevel en lang vei fram før Mijas kan bli en del av listen som på forhånd inneholder 17 spanske byer som for eksempel Salamanca, Ávila og Caceres. I tillegg til byer, er også bygninger og områder som for eksempel Alhambra på listen. Prosessen kan ta to og et halvt år og krever at den andalusiske lokalregjeringen må foreslå for det spanske kulturministeriet at Mijas skal være en av kandidatene på listen over naturområder, byer, bygninger eller annet kultur som er verdt å bevare, skriver La Opinión de Málaga.
Byrådet i Mijas mener at byen er et godt eksempel på den typiske andalusiske arkitekturen som i de senere år har litt under den enorme veksten i byggenæringen. Derfor mener man at Mijas er verdt å frede og bevare. I 1969 ble Mijas erklært som et historisk sted på grunn av et typisk byområde med maleriske gater, torg, enkeltheten ved bygningene, barer og overfylte altaner med blomster. Samtidig ligger byen på fjellsiden med en storslått panoramautsikt over Middelhavet. Og nå håper man altså på å gå skrittet videre.
Når og hvis Mijas blir godkjent av kulturministeriet og kommer med som kandidat til listen, må et utvalg av eksperter i UNESCO i en periode på rundt ett år undersøke om Mijas kan bli tatt opp på verdensarvlisten.
Spania har i alt 44 bevaringsverdige oppføringer på UNESCOs verdensarvliste.
 
 
 
shutterstock 163759709
 
Nesten 150.000 færre arbeidsløse i 2013
Mer og mer tyder på at de verste krisetidene er over. Og nå kommer nok et tegn. Sysselsettingsdepartementet skriver at de siste tallene viser at det fra januar 2013 til og med desember 2013 er 147.385 færre arbeidsløse i Spania. Bare i desember fikk 107.570 arbeid, og det er det høyeste tallet for desember siden 1997 da Sysselsettingsdepartementet begynte å lage disse oversiktene. Tallet er også det nest høyeste fallet i en enkeltmåned. Til sammenligning var fallet på 59.094 personer i desember 2012.
Også for de unge er det framskritt å spore. Blant de 147.385 færre arbeidssøkende er 44.061 unge under 25 år.
Sysselsettingsminister Engracia Hidalgo (PP) tror at det særlig er arbeidsmarkedsreformen og andre initiativer fra departementet som må ta æren for framgangen.
«Det er viktige tall som oppmuntrer oss til å fortsette å arbeide for større sysselsetting i 2014,» sier hun.
 
 
 
shutterstock 785435
Et svært tørt og varmt 2013
Nye tall fra Meteorologisk institutt ser ikke bra ut for Málaga-provinsen. Ikke nok med at det nesten ikke falt noe nedbør i 2013, gjennomsnittstemperaturen lå også én grad høyere enn den registrerte gjennomsnittstemperatur, skriver MálagaHoy.
Sist år går dermed over i historien som et av de tørreste og varmeste år i Málagas historie.
Gjennomsnitstemperaturen målt ved lufthavnen i Málaga lå på 19,1 grad i 2013 og er dermed det femte varmeste året på 70 år. 2011 var det varmeste år med en gjennomsnittstemperatur på 19,3 grader. Sanchez Alulhé fra det Meteorologiske institutt forklarer at temperaturen siden årtusenskiftet gradvis har steget, og mener at det vil bli enda varmere framover.
Det kåldeste året var i 2000 da gjennomsnittstemperaturen lå på 18,1 grad.
Også hva angår mengden av nedbør, har 2013 været et dårligt år. Etter store mengder nedbør i perioden fra 2009 og fram til 2012, er 2013 blant de 12 tørreste årene. Nedbørsmengden i 2013 lå på 354,7 liter per kvadratmeter, langt under gjennomsnittet. Siste gang det kom lite nedbør var i 2005 da det falt 296 liter og i 1999, hvor der falt 287,2 liter.
 
Bilsalget stigende i Málaga-provinsen
Antallet nyregistrerte biler i Málaga-provinsen steg i 2013 med 12 prosent i forhold til året før, noe som svarer til 13.300 nye biler, skriver Diario Sur. Tallene viser at det fortrinnsvis er privatpersoner som har investert i nye biler. Tallene kommer fra AMA, Asociación de Automoción, som også kan vise til en økning i bilsalget til virksomheter, samt leasing-avtaler på 8,7 prosent. President for AMA, Juan Peña, forklarer, at tallene viser en økt optimisme hos forbrukerne. De siste årene har bilsalget ligget langt under normalen, forklare han, men selv om de nye tallene viser en positiv tendens, tror han ikke at salget foreløpig kommer opp på samme nivå som i årene før krisen.
Juan Peña mener også at økninge skyldes at flere utlendinger i provinsen som ikke er berørt av krisen, det siste år har investert i nye biler. Samtidig har regjeringens hjelp gjennom forskjellige tilskuddsordninger også hjulpet salget på vei. Både Pima Aire og Pive har gitt fordelaktige forhandlingsbetingelser for forbrukerne.
Det mest solgte bilmerket i 2013 var Seat, tett fulgt av Volkswagen, Toyota, Citroen og Ford.

 
rascacielos--300x320
 
Ingen skyskrapere i Marbella
Innbyggerne i Marbella kommune har nå endelig fått fred i sjeen etter at byrådet i Marbella og ordfører Ángeles Muñoz har besluttet ikke å gå i gang med byggingen av seks skyskrapere på rundt 150 meter rundt omkring i byen.
Prosjektet som skulle tiltrekkeseg flere utenlandske investorer og sette Marbella tilbake på verdenskartet, var fra starten av upopulært både blant byens innbyggere, miljøaktivister og arkitekter.
Men selv om prosjektet er satt i bero, har byrådet allerede vedtatt den endringen av byplanleggingen som må til for å bygge de høye bygningene. Det vites likevel ikke om byrådet vil annullere denne endring på lengre sikt. Mange mener at prosjektet kun er blitt utsatt på grunn av alle protestene, og at det igjen vil få luft under vingene når innbyggerne har mistet interessen.
Likevel kan det komme til å ta tid. Marbellas innbyggere har blant annet laget en gruppe på Facebook som heter «No a los rascacielos a Marbella! Basta Ya», hvor flere og flere melder seg for å delta i debatten. Samtidig har over 1.800 personer underskrevet en online-underskriftsinnsamling for å unngå oppføringen av skyskrapere i byen.
 
 
 
Chino
Kinesiske butikker merker nå også krisen
Det er nesten ikke til å tro, men de mange kinesiske butikkene som de siste årene har poppet opp alle steder i Málaga-provinsen, tvinges nå til å stenge på grunn av av færre kunder.
Det kinesiske konseptet med å rykke inn i ledige forretningslokaler med en attraktiv plassering så snart lokalet var ledig, har ikke alltid blitt tatt godt imot blant innbyggere som likevel har handlet i butikkene på grunn av de laver prisene. Men krisen berører nå også kineserne, og flere og flere kinesiske butikker stenger i provinsen. Samtidig har mange butikker også fått store bøter for å selge alkohol til mindreårige. Hvis man går en tur gjennom Málagas «China Town» på for eksempel Calle Ayala, Avenida Velázquez og Avenida de Europa, ser man utleieskilter i mange av butikkvinduene.
Yuebiao Liu som er formann for Asociación de Comercio Chino Andaluz, bekrefter at de kinesiske butikkene nå også påvirkes av krisen. Han mener at det er tre grunner til at det skjer nå:
Selv om varene i de kinesiske butikkene generelt er mye billigere enn andre steder, har innbyggere mindre penger. Samtidig er konkurransen mellom de kinesiske butikkene stor. Nå ligger det mange kinesiske butikker i de samme byområdene, og det betyr ofte priskrig. En siste ting er de sanksjoner samt midlertidige stengninger som myndighetene har pålagt mange av butikkene.
Det er likevel fortsatt rundt 8.000 kinesiske virksomheter i Málaga-provinsen med 5.421 personer ansatt.
 
 
 
Syk i Spania foto DNM Januar 2014
Syk i Spania – Hjelp til selvhjelp
Denne trykksaken er utarbeidet til anvendelse for nordmenn som måtte trenge litt hjelp med ord og uttrykk på apotek, legekontor eller lignende.
Vi i Den Norske hjelpe/støttegruppa Costa del Sol har fått heftene trykket opp på nytt. Prisen for ett eksemplar blir 3 euro.
Syk i Spania – Hjelp til selvhjelp selges hos:
Jens Næesgaard, Rolf Martinsen, Ewald’s, Frisør Bibi, Restaurant Regina, Norsk forening, Sjømannskirken El Campanario og Rina.
 
 
 
shutterstock 86640130
 
Spania gir bot til Google
Den store, internasjonale virksomheten Google har fått en bot på 900.000 euro av den spanske databeskyttelsesmyndigheten, AEPD, for å ha brutt den spanske lovgivningen om privatlivets fred. I 2012 innførte Google en ny politikk rundt personfølsomme opplysninger, og AEPD mener at denne praksisen ikke beskytter brukernes personlige opplysninger tilstrekkelig.
Boten lyder på 900.000 euro, og det er bare en brøkdel av Googles omsetning. Men til slutt kan dette bli til en enda større utgift for den amerikanske IT-giganten. Tidligere har Nederland påpekt samme brudd mot brukernes opplysninger, og Frankrike vil, ifølge nyhetsbyrået Reuters, også trolig straffe Google. Samtidig blir det foretatt undersøkelser i tre andre europeiske land, slik at i alt seks land undersøker om Google bryter lovgivningen.
«Undersøkelser har vist at Google samler inn personlige opplysninger fra rundt 100 tjenester og produkter som virksomheten tilbyr i Spania, uten å gi brukeren tilstrekkelig med opplysninger om hvorfor de er samlet inn og uten at brukeren gir sitt samtykke,» skriver AEPD.
Google har kunngjort at man vil møte spanske myndigheter for å drøfte saken og informere politikerne for deretter å finne ut om noe må endres. Google vil likevel først lese igjennom den fulle rapporten om saken.
 
 
 
shutterstock 116602441
 
Susana Díaz vil bruke korrupsjonspenger på arbeidsløse ungdommer
I desember 2013 fikk de mange arbeidsløse unge andaluserne en ekstra liten julegave fra den andalusiske regjeringen. Regjeringslederen Susana Díaz fra PSOE, har nemlig bestemt at pengene regjeringen får inn fra den omtalte korrupsjonsskandalen ERE, vil bli brukt på å skape flere arbeidsplasser til de mange unge som i dag ikke kan finne arbeid.
Regjeringen har ifølge avisen ABC de Sevilla godkjent et lovforslag som betyr at det i løpet av de neste tre årene vil bli investert 150 millioner euro i små og mellomstore virksomheter for å skape flere arbeidsplasser.
Lovforslaget kommer cirka 100 dager etter at Susana Díaz ble utnevnt til ny regjeringsleder. Og nå viser hun for alvor at hun vil rydde opp i partiet.
«Alle de euro som vi får tilbake fra de involverte i ERE-saken, vil gå direkte med til å skape arbeidsplasser for de unge,» uttaler Susana Díaz.
 
 
 
shutterstock 60746650
 
Frykt for oljeutslipp på Kanariøyene
Kanariøyene opplever økende risiko for oljeutslipp, skriver El País. Både fordi antallet oljetankere som seiler gjenom farvannene rundt øyene har økt, men også fordi energiselskapet Repsol planlegger å bore etter olje i området. Miljøorganisasjoner er kritiske overfor prosjektet som fortsatt ikke har fått grønt lys fra den spanske regjeringen. Kanariøyene ble omfattet av en spesiell maritim beskyttelsessone i 2005 av FNs Internasjonale maritime organisasjon, og dessuten er seks av de sju øyene biosfære-reservater. Motstanderne av Repsols oljeboringer påpeker at selskapet ennå ikke har en handlingsplan hvis noe skulle gå galt, men Repsol mener at ulykker nærmest er ikke-eksisterende, selv om selskapet innrømmer at det var ansvarlig for mer enn 6.900 «uhell» verden rundt fra 2006 til 2010. Kanariøyenes regionale regjering ønsker helst at oljetankere fra hele verden legger til ved havnen i Las Palmas på Gran Canaria fordi dette betyr penger i kassen og er en viktig industri for øyene. På grunn av strømmene rundt Kanariøyene vil et eventuelt oljeutslipp i forbindelse med boringene være ødeleggende for turismen fordi oljen ville ramme både Lanzarote, Fuerteventura og de øvrige øyene.
 
 
 
shutterstock 155805653
 
Spanjolene søker på Paul og Pablo
Google har offentliggjort listene over Spanjolenes mest «googlede» ord. Det er flere lister med bl.a. «hva er…»-spørsmål, personer, elektronikk og sport. Blant de mest søkte personer er skuespilleren Paul Walker som er kjent fra «Fast and the Furious»-filmene. Han døde i slutten av november i en trafikulykke. «Paul Walker» er det ordet som forekommer mest på den ene eller andre måten når spaniene taster inn bokstaver på den populære søkemotoren. Også Pablo Alborán har vært populær. Sangeren er den mest søkte personligheten på Google i 2013.
Spanjolene stiller også Google gode spørsmål. «Hva er Airdrop?», «hva er Wajam?», og «hva er escrache?» er de tre mest stilte «hva er…»-spørsmål. Og kanskje med god grunn, for her i redaksjonen måtte vi også stille Google de samme spørsmålene. «Airdrop» er en måte å overføre filer mellem to Iphoner som er i nærheten av hverandre, «Wajam» er en sosial søkemotor på nettet der man kan dele ting man søker på med sine venner, og «escrache» er en demonstrasjon der man offentlig viser sin misnøye med f.eks. politikere.
 
 
 
shutterstock 93653137
 
Første høyhastighetsrute mellom Paris og Barcelona er en realitet
Seks timer og 25 minutter. Så lang tid tar det å kjøre fra Barcelona til Paris med høyhastighetstog, etter at en ny rute ble startet opp i midten av desember. Det er en avtale mellom de nasjonale jernbaneselskapene RENFE i Spania og SNCF i Frankrike som har vært planlagt siden 1992 og som nå endelig har gjort det mulig å reise direkte mellom de to metropolerne. Også tre andre ruter med høyhastighetstog har blitt implementert. Turen går mellom Madrid og Marseille på sju timer, Barcelona og Toulouse på tre timer, samt Barcelona og Lyon på fem timer
Ministeren i FOMENTO, som bl.a. tar hånd om infrastrukturen, Ana Pastor, og den franske trafikkministeren Frédéric Cuvillier, beskrev dagen som «historisk», før de gikk ombord på toget.
Toget mellom Paris og Barcelona vil kjøre direkte to ganger daglig.
 
 
 
casa del rey
 
Det spanske kongehuset satser på den yngre generasjon
Et nytt tiltak på kongehusets offisielle hjemmeside er en virtuell «lekestue» der barn kan finne lettlest informasjon om kongehusets medlemmer, fotos, illustrasjoner og forskjellige spill, materiale til tegning og fargelegging av kongen og dronningen og prinsene og prinsessene, samt materiale til å bygge en kopi av det kongelige palasset med lim og saks.
Siden inneholder også undervisningsmateriale for barn i folkeskolealderen som undervisere kan benytte seg av i undervisningen, i tillegg er det apps til lesebrett der man kan spille forskjellige quizspill som handler om kongehuset.
Initiativet skjer på bakgrunn av et behov for å spre kjennskapet til kongehuset som institusjon blant spanske barn. Sjefen for kongehuset, Rafael Spottorno, mener at barn i de spanske skoler ikke får god nok undervisning om monarkiets betydning og rolle i samfunnet.
 
Drømmeprosjekt skutt i senk
Alcorcón ved Madrid ble etter skarp konkurranse fra Barcelona valgt til å huse Europas svar på Las Vegas, som var døpt Eurovegas. Det skulle skape over 100.000 arbeidsplasser og gi en omsetning på atskillige milliarder euro.
Men mannen bak prosjektet, amerikanske Sheldon Adelson, som eier flere kasinoer i bl.a. USA og Macao, har nå hevet avtalen. Det skjer fordi den spanske regjeringen har sagt nei til de siste kravene fra kasinobaronen. Blant kravene har vært lavere skatt for hans selskaper og en garanti for finansiell kompensasjon dersom framtidige regjeringer skulle endre på lovgivningen på en måte som ville påvirke kasinobyen økonomisk.
Den nåværende, konservative regjeringen har ellers gått langt for å imøtekomme amerikaneren. Regjeringen har gått med på å tillate røyking i kasinoene og altså å gi hans selskaper en rekke skattefordeler. Kravet om garantien har ikke vært på bordet under tidligere forhandlinger, og det er heller ikke imøtekommet i de andre land der Adelson har kasinoer. En slik garanti ville også ha brutt EUs konkurranselovgivning. Adelson vil nå trolig se seg om etter nye muligheter i Asia.
Eurovegas skulle ha inkludert seks kasinoer, 12 hoteller med til samme 36.000 rom, golfbaner, konferansefasiliteter, innkjøpssentra, kafeer og restauranter.
Prosjektet har vært svært omdiskutert fordi mange mente at Spania på tross av de store investeringene og de mange arbeidsplassene, ville få svært lite ut av prosjektet på grunn av de store skattelettelsene. Dessuten har motstanderne beklaget seg over at en utlending kunne få lov til å omgå den strenge lovgivning rundt røyking.
Adelson skrev nylig et brev til spanske myndigheter:
«Mens regjeringen og mange andre har arbeidet iherdig med dette prosjektet, kan vi ikke se på hvilken måte kriteriene for dette store prosjektet vil bli imøtekommet. Som et resultat av dette vil vi ikke lenger etterstrebe denne muligheten.»
 
 
 
ETA Burgos
 
ETA-terrorister dømt til rekordstraff
Domstolen Audencia Nacional har avsagt dom i saken mot terroristene som stod bak et av de verste attentatene i den baskiske terrororganisasjon ETAs historie.
Det dreier seg om Daniel Pastor, Iñigo Zapirain og Beatriz Etxebarría som hver har fått en straff på 3.860 års fengsel. Det er ny rekord.
De var anklaget for drapsforsøk i forbindelse med attentatet i juli 2009 mot Guardia Civils hovedkvarter i Burgos. Her hadde de plassert bomber med rundt 700 kg sprengstoff i en varevogn som de parkerte rett ved kvarteret. Da bombene detonerte, befant hundrevis av mennesker seg i nærheten. 160 ble såret, mange av dem barn.
Men det er tvilsomt om de dømte kommer til å sitte inne i de maksimalt 40 årene; særlig etter at den Europeiske menneskerettsdomstolen høsten 2013 underkjente den såkalte Parot-doktrinen og dermed diktere at alle har rett til å bli frigitt på grunn av god oppførsel m.v., før de har sonet hele straffen eller det maksimale antall år.
 
 
 
Los og kanin

Nye trusler mot den iberiske gaupa
Den iberiske gaupa holder på å gå tom for mat, for kaninene er rammet av en sykdom, skriver El País.
Verdens mest utryddelsestruede kattedyr trenger minst én kanin om dagen for å overleve, men et nytt utbrudd av sykdommen RHD (fra det engelske Rabbit Heamorrhagic Disease) har rammet kaninbestanden i hele Spania, og særlig de gaupene som lever i det fri i Sierra de Andújar i Jaén-provinsen, er nå truet. Her lever for øyeblikket 53 hungauper, mens det i naturparken Doñana, som er Andalucias nest største naturpark for gauper, finnes 25, men her er kaninbestanden ikke så berørt av sykdommen.
Spanske og europeiske organisasjoner, bl.a. Life Iberlince og WWF, har med støtte fra Spania og EU i flere år arbeidet sammen for å redde gaupen, men nå frykter man at det arbeidet som ellers har resultert i økt bestand, kan være gå tap. Parringstiden begynner nå, men er ikke hungaupene mette, er det tvilsomt om de vil parre seg. Fra kullene i 2012 overlevede 44 unger. Dessuten er det mulighet for at gaupene vil vandre til et nytt sted, hvis de ikke finner føde i sitt normale område. Dermed øker de risikoen for å bli kjørt over – bare i år er 13 gauper døde på veiene.
Den andalusiske lokalregjeringen har nå gått i gang med å gjerde inn gaupenes områder for å forhindre denne vandringen, i tillegg til at forskerne undersøker, hvordan man kan bekjempe kaninenes sykdommer.
Ved siste telling var det i alt 305 gauper på den Iberiske halvøya.
 
 
 
shutterstock 143039422
 
Spanske banker igjen solide og sunne
«Spanske myndigheter har gjort et godt stykke arbeid for å omstrukturere og gjenkapitalisere banksektoren slik at den skal bli solid og sunn,» heter det fra formannen for det Internasjonale valutafondet (IMF), Christine Lagarde.
De betryggende ordene om pengeinstituttenes solvens kommer etter den omfattende omstruktureringen i sektoren, og mens den såkalte troikaen som består av IMF, den Europeiske sentralbanken og Europakommisjonen, var i Madrid for å sjekke om man overholder reglene i forbindelse med hjelpepakken som Spania har fått for å få styr på pengeformynderne. Hjelpen var på 100 milliarder euro.
Lagarde peker likevel på at spanske pengeinstitutter sammen med andre i Europa neste år skal gjennomgå en ny stresstest. Hun og troikaen beklager samtidig den lave lønnsomheten i sektoren, som stadig lider under den nå antatt overståtte resesjonen, og at små og mellomstore virksomheter fortsatt har vansker med å ta opp lån under rimelige betingelser.
 
 
 
Jorge Fernandez Diaz
 
Bøter på 30.000 euro for å fornærme Spania
Er det opp til innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) – og det er det sannsynligvis – så kan det fra nå i januar koste 30.000 euro i bøter for å fornærme eller foreta en «lovovertredelse mot Spania».
Lovforslaget er godkjent av ministerrådet og skal nå forelegges kongressen der det forventes å bli vedtatt.
«Lovovertredelser mot Spania» skal ifølge El País inkludere alle offentlige handlinger som f.eks. å rope eller bære plakater som er skadelige eller hånlige overfor Spania eller en region i landet under en protestaksjon eller en demonstration. I lovforslaget foreslås det også å gi bøter for hindre andre i å gå på arbeid i forbindelse med en arbeidskonflikt, å forhindre politiet i å gjennomføre sitt arbeid og å drikke på åpen gate under drikkefester, de såkalte botellones, som er et stort problem.
Forslaget til den nye loven og de høye bøtene har fått opposisjonspartiene til å se rødt. De mener at den konservative regjeringens ultimative mål er å forhindre demonstrasjoner. Miljøorganisasjonen Greenpeace protesterer også, og talsperson Sara del Río uttaler at man vil oppfordre alle spanjoler til å protestere mot lovforslaget fordi regjeringen bryter med et av demokratiets viktige prinsipper.
 
 
 
rajoy
 
Alt blir bedre i 2014
«Hvis 2012 var året for besparelser, og 2013 var året for reformer, så blir 2014 året med forbedringer,» uttalte den spanske statsministeren Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP, under en pressekonferanse etter årets siste ministerrådsmøte. Det handlet om hvordan 2013 har gått og hvilke forventninger man stiller til 2014.
Statsministeren roste spanjolenes holdninger i det vanskelige året der resultatene har begynt å kunne merkes i form av en, om enn begrenset, minsket arbeidsløshet. Den ligger fortsatt over 25 prosent, men den vil, mener Rajoy, falle ytterligere i 2014.
Dessuten har eksporten steget med seks prosent i forhold til 2012, risikopremien har falt, og det har så smått blitt skikk på pengeinstituttene.
Statsministeren slo dessuten fast at det ikke vil bli forhandlet rundt den katalanske lokalregjeringens ønske om en folkeavstemming om selvstendighet, noe han mener vil skade både Katalonia og det øvrige Spania.
Ikke et ord ble sagt om anklagene om korrupsjon og svarte penger i PP. Heller ikke den forventede endringen av abortlovgivningen ble nevnt.
Lederen av det sosialistiske opposisjonspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, mener at den økonomiske framgangen har skjedd takket være hjelp fra EU, og at 2013 har vært et år med arbeidsløshet, fattigdom og ulikheter.
«Alt det de har gjort, vil vi endre når vi neste gang får makten,» sa Alfredo Pérez Rubalcaba umiddelbart etter Mariano Rajoys uttalelser om det forgangne og det nye året.
 
 
 
shutterstock 155731067
 
El-regningen øker igjen
Fra 1. januar steg prisen på elektrisitet med 2,3 prosent. Denne økningen gjelder likevel bare årets første kvartal. I mellomtiden vil regjeringen forsøke å finne et bedre og billigere alternativ ved å endre det nåværende auksjonssystemet, slik konkurransestyret CNMC anbefaler.
El-selskapene hadde ellers varslet en større prisstigning, nemlig på helt inntil 11 prosent, men regjeringen grep inn, og økningen ble «bare» 2,3 prosent for de neste tre månedene.
 
Alberto-Ruiz-Gallardon
 
Slutt på fri abort
Spanias konservative regjering har bestemt seg for å avskaffe fri abort.
Den nåværende lovgivningen på området ble i 2010 innført av den daværende sosialistiske regjeringen (PSOE). Denne lovgivningen har tillatt fri rett til abort fram til 14. graviditetsuke.
Men siden PP i 2011 kom til makten, har justisminister Alberto Ruiz-Gallardón arbeidet for å føre lovgivningen tilbake til slik den var i den første lovgivningen på området, etter gjeninnføringen av demokratiet i 1985.
Den nye loven må fortsatt godkjennes i kongressen og i senatet, men det anses som en formalitet, ettersom PP har majoriteten i begge kammer.
Det betyr etter all sannsynlighet at det framover kun vil være lovlig å ta abort fram til 12. uge, og bare hvis det er snakk om voldtekt, noe det må foreligge en anmeldelse av, eller hvis det er alvorlig fare for fostrets eller morens helse.
To leger må godkjenne en abort. Det vil ikke lenger være mulig å få foretatt abort, fordi et barn kan bli født med et handikapp.
Leger vil framover kunne nekte å foreta et slik inngrep hvis det er i strid med deres overbevisninger.
Tidligere kunne unge kvinner under 18 år få foretatt abort uten foreldrenes kjennskap, men også det endres, og unge kvinner må nå ha foreldrenes godkjenning.
I 2012 ble det foretatt 118.000 aborter i Spania.
«Hva skal nå skje med disse kvinnene,» uttaler Alfredo Pérez Rubalcaba fra opposisjonspartiet PSOE som mener at lovendringen går mot kvinnenes rettigheter. Også organisasjoner som kjemper for likestilling, ser loven som et tilbakeskritt, og har oppfordret alle til å stemme imot lovendringen.
Alt tyder likevel på at loven vil bli innført i begynnelsen av det nye året.
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.