Der er mye som undrer oss skandinaver når vi kommer fra våre vante rammer i Norden til sydligere himmelstrøk her i Spania. Her i redaksjonen mottar vi da også spørsmål om alt fra; Hvorfor står eggene ikke i kjøledisker i supermarkedene? og; Hvorfor er spanske politikere så korrupte?, til; Hvorfor kjører noe biler rundt med en L på bakruta? og; Hvorfor er det så sparsomt med økologiske varer i butikkene?
Vi bringer her en spalte som behandler noen av disse til tider så vanskelige og andre ganger nokså banale spørsmålene som ikke desto mindre er kilde til stor undring bl.a. såvel skandinaviske tilflyttere som ferierende i Spania. Har du noe du lurer på og noe du synes vi skal undersøke, så send en epost til
kasper@norrbom.com.
Jeg går en tur i supermarkedet og kjøper inn de første varene etter at jeg har kommet til Spania, men midt imellom slakte- og kjøledisken med kjøtt, står kartonger med egg stablet oppå hverandre, klare til å bli tatt ned fra hyllen og puttet i kurven. Men noe er feil, tenker jeg. Hvorfor ligger ikke eggene i kjøledisken? Tør jeg spise diss? Blir man ikke salmonellaforgiftet?
Jeg var full av tvil, og det gikk i hvert fall en måned før jeg turte å spise de ellipseformede, hvite og brune, fylte skallene.
Vanemennesket i meg viste meg hvor mye vaner betyr. Når eggene oftest står kjølig i Norge, så må de også det når jeg bor i Spania, sier fornuften meg. Og det gir også god mening for meg, fordi matvarer jo holder lenger hvis de blir oppbevart kjølig.
Da jeg endelig fikk kjøpt den første pakken med seks stykker av den skrøpelige matvaren som gjennomsnittlig veier 63 gram, må jeg innrømme at jeg straks satte dem til kjøling da jeg kom hjem fra supermarkedet.
Etterpå har jeg tenkt mye over hvorfor eggene ikke behøver å oppbevares kjølig, og jeg kan saktens se logikken i at egg blir oppbevart utenfor kjøleskapet. Når hønen legger et egg, er det ikke akkurat kjølig under baken på høna, snarere nokså varmt vil jeg tro. Og det finnes jo ikke regler som sier at egget må rett i kjøleskapet så snart det er lagt. Det er jo heller ingenting som tyder på at et flertall av spanjolene blir syke av å spise egg som ikke har vært kjølt ned.
Jeg bestemte meg for å undersøke hvorfor eggene kjøles i Norge, men ikke i Spania. Mitt første svar kom da jeg fant fram til en artikkel fra britiske Daily Mail der man hadde satt seg fore å undersøke hva som skjedde med egg som blev oppbevart i henholdsvis kjøleskap og ved stuetemperatur. Eggene ble oppbevart i 14 dager og jevnlig testet for blant annet salmonella. Resultatet var at det var absolutt ingen forskjell på eggene.
Derfor tyder det jo på at det ikke er noen grunn til å ha egg i kjøleskapet. Ikke desto mindre er de fortsatt plassert i kjøleskap i Norge. Ved en nærmere kikk på reglene viser det seg at EU har bestemt at egg har en utløpsdato på 28 dager før de blir dårlige. Det er vel å merke for egg som står i stuetemperatur. Det betyr at egg kan holde seg flere uker lenger hvis de står kjølig.
Men i Norge står eggene alltid kjølig i supermarkeder, motsatt av hva vi ser i Spania der egg og krydder står side om side. Det er ikke vitenskapelig grunner til at egg må stå kjølig, men i Norge er det regler for at egg skal stå kjølig ved maksimum 12 °C. Informasjonssjefen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt i Norge, Åse Kringlebotn, anbefaler i en artikkel i matprat.no at man tar utløpsdatoen med en klype salt, for så lenge eggene oppbevares under 12 °C, kan eggene holde seg i inntil to måneder.
Men det er ikke farlig å spise egg som ikke har vært oppbevart kjølig, så når jeg i dag går en tur i supermarkedet i Spania, havner eggene i handlekurven, for jeg har ikke fått dårlig mage av å spise dem. Og jeg har ingen betenkeligheter ved å lage tortilla española av egg som ikke har stått kjølig, selv om jeg må si at jeg var svært skeptisk i begynnelsen.
Av Kasper Ellesøe