Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tandlægen 
 
Hei Christina
Jeg heter Daniel og er 36 år gammel og har til tider hatt vansker med min visdomstann i høyre underkjeve så lenge jeg kan huske. Smerten kommer og går og kjennes også opp mot øret. Tannen har ikke kommet helt opp fra tannkjøttet. Man ser bare litt av tannen. Hva kan jeg gjøre? Jeg har hørt at fortennene kan bli forskjøvet om man ikke trekker visdomstennene. Stemmer det?
Med vennlig hilsen Daniel

Hei Daniel
Det er ganske vanlig å ha problemer med visdomstennene. Årsakene er mange. Framfor alt skyldes det gjerne mangel på plass, dvs. at tannen ikke har plass til å vokse helt ut. Tannkjøttet vokser da delvis over tannen, og det blir veldig vanskelig å holde rent. Plakk og bakterier samles i lommene mellom tannen og tannkjøttet og tannkjøttet blir betent og svulmer opp. Det oppstår en bakterieinfeksjon; pericoronit. Det kan bli svært smittsomt ved kjaken og opp mot øret. Pericoroniten kan til og med gi problemer med å gape.
I de verste tilfellene må tannlegen skrive ut antibiotika. Videre må tannlegen gjøre rent i området mellom tann og tannkjøtt, dvs. fjerne all plakk og bakterier som forårsaker infeksjonen. Pasienten må deretter ta antiinflammatorisk medisin i noen dager mot smerten og oppsvulmingen, i tillegg til å skylle med klorhexidin som er antibakteriell og hjelper til med å holde rent. Klorhexidinet kan man bare bruke i høyst to uker, ellers blir bakteriene resistente.
I visse tilfeller kan tannlegen velge å skjære bort det tannkjøttet som ligger over tannen (operculum) og gjør renholdet vanskelig. Av og til vokser likevel tannkjøttet utigjen.
Etter tannlegebesøket pleier plagene raskt å avta.
Om dine plager dukker opp ofte, kan det være en lurt å trekke visdomstannen.
Trekking anbefales når visdomstannen har karies(hull) eller nå tannen gjør renholdet vanskelig (risiko for karies).
Det finnes ulike teorier og studier om hvorvidt visdomstennene fører til tettere tannstilling eller ikke. Det har likevel vist seg at om man trekker ut visdomstennene, har tennene en tendens til å ville vandre framover med årene. Det blir da trangt, og framtennene blir gjerne litt forskjøvet.
Mitt råd til deg er å forsøke å holde tennene så rene som mulig og besøke tannlegen for å få en individuell bedømming etter en klinisk undersøkelse og røntgen av tannen.
Lykke til!
 
Solrike hilsninger
Tannlege Christina Radics
Nordic Dental Centre Fungirola & San Pedro
 
Av Christina Radics

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.