Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorf­­or ditt og hvorfor datt? En hårfin grense

Hvorf­­or ditt og hvorfor datt? En hårfin grense

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Brug2 copy

Der er mye som undrer oss skandinaver når vi kommer fra våre vante rammer i Norden til sydligere himmelstrøk her i Spania. Her i redaksjonen mottar vi da også spørsmål om alt fra; Hvorfor står eggene ikke i kjøledisker i supermarkedene? og; Hvorfor er spanske politikere så korrupte?, til; Hvorfor kjører noe biler rundt med en L på bakruta? og; Hvorfor er det så sparsomt med økologiske varer i butikkene?
Denne måneden innleder vi en spalte som behandler noen av disse til tider så vanskelige og andre ganger nokså banale spørsmålene som ikke desto mindre er kilde til stor undring bl.a. såvel skandinaviske tilflyttere som ferierende i Spania. Har du noe du lurer på og noe du synes vi skal undersøke, så send en epost til kasper@norrbom.com
 
I Spania lever den metroseksuelle mannen i beste velgående. Men noen steder handler det ikke bare om velpleid hud, en bra jobb og bolig i storbyen. Mange sørspanske menn tar skrittet helt ut og fjerner alt hår på kroppen. En tendens som er stikk motsatt av den vi opplever i Skandinavia
 
Det er mange forskjeller mellom Norge og Spania. Det varme klimaet, den spanske siestaen og øl til 0,70 centimos for bare å nevne noen få. Men glatte ben som tilhører alle unge muchachos på sørspanske strender, slår likevel alt. Undringen er stor, selv når man kommer fra et land som Norge der menn ellers følger godt med på trenden med fuktighetskremer både dag og natt. For det hører likevel til sjeldenhetene at norske unge menn fjerner håret på leggene før de møter gutta til øl og grill. Ja, norske menn har vel nærmest havnet på motsatt side og gått «all-hair-in», med store, fyldige skjegg og langt hår, som helst skal sitte i en knute eller henge løst. I Sør-Spania er det annerledes. Håret er punktlig satt opp og hårete ben er erstattet av glatbarberte føtter. Men hva betyr menns hårvekst egentlig for kvinner?
 
Hår eller ikke? Det er spørsmålet
På stranden i Fuengirola møter vi fire unge menn, Marcos Antonio Gil Molina på 31 år, José Miguel Rios Gracía på 30 år, Jorge Moreno Martín på 31 år og Javier Gayango Villaba på 28 år. De kommer fra den sørlige Middelhavskysten, og alle har fjernet håret på bena. Men glem alt om den gamle barberhøvelen, her foregår det med voks. En ytterst smertefull metode, men en pris som de gjerne betaler for å være hårfri. På spørsmålet om hvorfor håret må bort, lyder svaret: «Vi bor ved stranden og må ofte vise fram kroppene våre. Derfor gjør vi nok mer ut av utseende enn menn som bor inne i landet.»
Men det stopper ikke ved bena. «ALT hår må bort», poengterer mennene. De kaller seg selv for metroseksuelle menn og er overbeviste om at kvinner liker best kropper som er fri for hår.
«Flesteparten av kvinnene synes det er lekkert at man fjerner hårene», sier Javier Gayango Villaba, fyren i den blå badeshortsen. Håret fjernes altså både for kvinnenes og utseendets skyld.
At de fleste kvinner er gale etter glatte ben, er likevel ikke helt riktig, ifølge jentene Christina Mirada på 17 år, Jasmina Hamned på 17 år og Claudia del Valle på 15 år. Hos dem vekker spørsmålet om de unge mennenes glatte ben både smil og høye sukk.
«De må ikke være mer feminine enn oss», lyder det enstemmig. De vil helst ha en mann med hår på kroppen, men de forteller at det er riktig at noen kvinner liker glatte ben.
«De finner hår uhygienisk», forteller Christina Mirada som mener at det fordeler seg cirka 50/50 blant spanske kvinner når det gjelder hår på bena.
 
Den sørspanske tendensen er langt fra den som er mest aktuell i Norge for øyeblikket der den nordiske stilen har fått en ny storhetstid. 90-tallets metroseksuelle mann er skiftet ut til fordel for det 21. århundrets villmann med stort og fyldig skjegg. At det er de færreste norske menn som fjerner håret på kroppen, er underlig for de fire spanske mennene. De to mannstypene ligner da også hverandres motsetninger. Men det finnes likheter. Begge typer menn gjør mye ut av å bruke håret, eller mangelen på hår, til å signalisere hvem de er. Men det gjelder også for begge typer at de befinner seg på den hårfine grense mellom «hot or not».

Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet