Månedsmagasinet på Costa del Sol
Luksustoget Al-Andalus: Møte med verdensarv og spansk historie gjennom 500.000 år

Luksustoget Al-Andalus: Møte med verdensarv og spansk historie gjennom 500.000 år

Først et forfriskende glass med sjampanje, så mat i Michelin-klassen, deretter ekskursjoner, bodega-besøk og nærkontakt med utrolige historiske minnesmerker. Bli med på luksusturen skinnelangs på Camino de Santiago, fra Zaragoza i nordøst til La Coruña nordvest!
Nei, vi lar oss ikke be to ganger når kelneren på Al-Andalus-toget frister med duggfrisk sjampanje, rett etter innsjekkingen på togstasjonen Zaragoza-Delicias.
Det spanske jernbaneselskapet Renfe har nå pusset støvet av sine gamle paradevogner, oppgradert dem og skapt sitt nyeste og mest luksuriøse togtilbud; Camino de Santiago. Det norske Magasinet var med på åpningsturen!

Med kongelige aner
Det er som å forflytte seg mange tiår tilbake i tiden. De originale og romslige suitene ¬ ¬ – togkupeene ¬¬– rommer både dobbeltseng, salong med store vinduer og eget bad med dusj og toalett. Tunge tøygardiner og veggpanel i mørkt tre med vakre, innskårne detaljer som minner om gode, gamle dager.
I de to restaurantvognene ”Alhambra” og ”Granada” serveres frokoster, lunsjer og flere retters middager, komponert og produsert på Al-Andalus´ eget, medbrakte togkjøkken.
Etter maten er det kanskje på tide å runde av med kaffe og avec i dype lenestoler i barvognen ”Giralda” eller kanskje du vil se tv, lese eller surfe på internett i lounge-vognen ”Medina Azahara”? Overalt står servitørene til rådighet for å yte deg best mulig service.
Alle disse fire vognene sammen med fem av de sju sovevognene med sine luksussuiter, holder på stilen fra den gang de ble bygget, sent på 1920-tallet.
Sovevognene ble opprinnelig bygget i Frankrike for å frakte det engelske kongehuset fra Calais til Costa Azul når monarkene og deres hoff skulle på sine årlige sommerferier til Middelhavet.
Renfes nyoppussede luksustog byr på 20 Superior-Suiter med plass til 40 personer og 12 Standard-suiter med plass til 24 personer.

Flere togruter
Luksustog på spansk skinnegang er ingen ny idé. I flere år hadde det tidligere private jernbaneselskaper FEVE sine tilbud om Transcantábrico-tog og La Robla Express-linje.
I 1985 ble det etablert en togrute i det sørlige Spania for å vise interesserte turister hvilke enorme kulturelle og historiske skatter som Sevilla, Córdoba, Granada, Ronda, Cádiz og Jerez har å by på.
En tilsvarende togrute fra Madrid, til Segovia, Ávila, Salamanca, Burgos, Pamplona og Zaragoza ble etablert senere.
Nå er det altså langs den populære pilegrimsleden ”Camino de Santiago” at det offentlige jernbaneselskapet satser. Renfe har ikke latt sparekniven stå i veien for ønsket om å skape et autentisk luksushotell på skinner og tilbyr nå luksustog på flere strekninger i Spania.
Ifølge togselskapet har mer enn 14.000 turister reist med luksustoget Al-Andalus og de andre luksustog-tilbudene. Særlig er toget populært blant amerikanere, japanere, australiere og tyskere. Også det nordiske markedet er i sterk vekst, opplyser selskapet.

Kortreist mat og vin
Det tradisjonelle castillanske og galisiske kjøkkenet står høyt i kurs i Spania og baserer seg på lokal mat – såkalt kortreist mat – enten det dreier seg om jordbruksprodukter eller sjømat.
Her tilbys gode råvarer av kjøtt fra lam og gris, sjømat fra den galiciske kysten helt nordvest i Spania, frukt og grønnsaker og ikke minst viner; med ytterpunktene i Rioja-viner nordøst i Spania til de nydelige Albariños-hvitvinene i Galicia.
Kokkene om bord på Al-Andalus-toget synes å vite det meste om hvordan denne maten skal tilbredes!

Fornøyelse og kultur
Ideen med luksustogene er å tilby et svært høyt nivå på mat, drikke, service og forpleining. En egen moderne buss følger toget hele veien, og med den foregår utfluktene til de ulike severdighetene og opplevelsene langs ruta, enten det er til et av Unescos verdensarvsteder, til en konsert eller en vinbodega, til et slott eller en restaurant.
På dagtid kjører toget bare mindre etapper, og om natten står det parkert på en stasjon. Dermed bør nattesøvnen være sikre for passasjerene.

Les mer:

  • Gå inn på Renfes hjemmesider; www.renfe.es og klikk på ”Feve” (bare på spansk). Her finner du opplysninger om de ulike tilbudene, avgangstider og priser.• Har du problemer med å finne ut av spansk´en, så be om hjelp på et reisebyrå.
  • En ukestur med alt inkludert (mat, drikke, overnatting, guiding, ekskursjoner, osv.) koster på Tren Al-Andalus ca. 3.000 euro. Men det finnes ofte spesielle tilbud på to til fire netter der prisene er langt rimeligere.

 

 

Utvalgte severdigheter

Zaragoza: Francisco Goya – den moderne malerkunstens far – vokste delvis opp i byen Zaragoza som er startpunktet for Camino de Santiago-togturen. På byens sentrale torg står denne statuen av maleren.

Aljafería: Denne maurer-festningen – en liten Alhambra-miniatyr – i Zaragoza er i dag sete for Las Cortes de Aragón, delstatsmyndighetene i Aragón. Utpekt som Verdensarv av Unesco.

Bodega Marqués de Riscal: Prøvesmak Rioja-vin og opplev verdens mest spennende vin-hotell, tegnet av Guggenheim-arkitekten Frank O. Gehry! Her har femte generasjon av Riscal-slekten plukket fram bodegaens eldste vin fra slutten av 1870-årene.

Burgos og katedralen Santa María: Berømt gotisk katedral som for lengst er plassert på verdensarvlisten.

Atapuerca-utgravingene: Isabel viser fram modellen av den 500.000 år gamle hodeskallen(t.h.) som ble funnet i en grotte her i Burgos-provinsen. Dette er levningene etter ”Homo heidelbergensis”, en direkte forløper for Neandertalerne og de første menneskene i Europa. En modell av menneskeskallen i Isabels venstre hand. Men på dette stedet som også er utpekt som verdensarv av Unesco, finnes det trolig rester av dyr hele 1,5 mill. år tilbake.

Astorga: Dette er en gammel romansk by der Barcelonas kjente arkitekt Antonio Gaudí har bidratt med ett hus i nygotisk-stil.

Tempelriddere: Regn med overraskelser dersom du spiser lunsj i by-borgen til Ponferrada. Her dukker tempelridderne opp for å møte deg.

Gull, gull: Her i Las Médulas hentet romerne ut gull som de betalte sine soldater med. Dette var den største åpne gullminen i hele det romerske riket, og minen ble erklært verdensarv i 1997.

Galicias Versailles: Vakkert og frodig som bare Galicia kan være! Hagene i El Pazo de Oca blir gjerne sammenlignet med Versailles utenfor Paris.

Santiago: Her er målet for alle de tusener av pilegrimer som årlig tar seg fram til fots, på sykkel eller på hest til Santiago de Compostela. En mystisk og ruvende katedral i nattemørket.

Sjømat: Her ytterst ut mot Atlanterhavet, helt i nordvest i Spania, er det sjømat som gjelder. På sightseeing-båtene som tar deg med ut for å se nærmere på skjell-farmene serveres blåskjell rett fra grytene sammen med hvitvin.

Herkules´ fyrtårn ble bygd av romerne og er i dag det eldste fyrtårnet i verden som fortsatt er i bruk. Du finner det i byen La Coruña. Utpekt som verdensarv av Unesco.

Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.