Månedsmagasinet på Costa del Sol
Menn under hormonenes innflytelse

Menns kjønnsorganer deles i de indre og de ytre. De ytre er pungen og penis, og de indre er testikler, bitestikler, sædledere, sædblærer og blærehalskjertel (prostata).

Testiklene ligger i pungen. I testiklene dannes kjønnscellene som er sædcellene. Sædcellene modnes når de går fra testiklene til lagringsplassen i bitestiklene gjennom et langt og innviklet kanalsystem. Imellom disse kanalene finnes de leydiske celler som danner det mannlige kjønnshormonet testosteron. Det finnes to former for testosteron, nemlig det frie og det bundne. Det er det frie som er det virksomme.
Sædcellene kan føres videre fra bitestiklene gjennom sædlederne som går gjennom lyskekanalen og dreier rundt urinblæren der de får forbindelse til sædblærene. 
Sædblærene ligger på baksiden av blærehalskjertelen (prostata) ved urinblærens bakvegg. Her kan sædblærene tømme seg i de sædledere som passerer forbi.
Når sædblærene har tømt seg i sædlederne, fortsetter disse sædlederne til prostata. Både sædledere og urinrøret passerer gjennom prostatakjertelen. Når prostata er frisk, har den form og størrelse som en kastanje. Prostatas funksjon er å danne sædvæske som er den væsken sædcellene svømmer i, og på den måten gjør de sæden ferdig til å støtes ut.

Prostata og testosteron
Dessverre har prostata en tendens til å vokse i størrelse med alderen. Forstørrelse av prostata berører minst halvparten av alle menn i løpet av livet. Som sykepleierelev lærte jeg at ved 50-års alderen hadde 50 % av alle menn forstørret prostata, ved 60 år 60 %, osv. Det er tilrådelig å få en årlig sjekk hos legen etter fylte 40 år.
Hos menn oppstår det med alderen, akkurat som hos kvinner, en turbulens i hormonbalansen, så menn kan også få hetetokter pga. endringer i hormonbalansen. Det kalles andropausen. Det er likevel noen leger som mener at menns overgangsalder ikke eksisterer. 
Hormonet testosteron dannes ut fra kolesterol. Testosteron har en helt spesiell virkning på hele den mannlige kroppen. Man kan si at testosteron er det sammen som østrogen for kvinner. Testosteron har en enorm effekt på den mentale tilstanden og på humøret. Med alderen minker dannelsen av testosteron. Man regner med at testosteron faller 1,5 % per år fra fylte 30 år, hvilket  først merkes i 40 – 55 års alderen. Symptomene på at testosteron blir lavere er tap av muskelmasse og muskelstyrke, tretthet, depresjon, større risiko for type 2-diabetes, manglende motivasjon og seksuelle problemer, forstørret prostata, bilringer rundt magen, hårtap, m.m. Noen undersøkelser kobler også nedsatt testosteron med hjerteproblemer, hukommelsessvikt og skjørere beinbygning. Lavt testosteron kan også føre til utskillelse eller omdanning av andre hormoner, for eksempel østrogen. Testosteronnivået hos friske menn varierer svært mye. Derfor opplever ikke alle menn endringene i samme grad.

Kosten
Etter min mening skal du som mann ikke bare godta degenereringen som er beskrevet ovenfor som et uunngåelig alderdomsfenomen. Det finnes en masse ting du kan gjøre. Først og fremst kan du nedsette risikoen og plagsomme symptomer ved å føre en sunn livsstil. Livsstilsendringer kan føre til en dramatisk framgang for det hormonelle nivået. Pass særlig på stress, og kanskje er det nødvendig å minske alkoholinntaket. Sørg for å holde vekten fordi et lavt testosteronnivå lett gir magefett. Spis allsidig med masse frukt og grønt. Masser av blomkål, broccoli, osv., men også gjerne gule og oransje matvarer med en masse cartonoider, f.eks. gulerøtter, tomater, aprikoser og gresskarkjerner. Liker du ikke grønnsaker, så grill dem, bland dem med annen mat, f.eks. farse, salater, putt dem i smoothie, juice, osv. Det finnes et hav av gode kokebøger om disse emnene. Drikk gjerne en brennesle-te som i undersøkelser har vist å ha god effekt på testosteronnivået.  
Sørg for å få i deg sunne fettstoffer. Her mener jeg fett fra fisk, nøtter, kjerner, frø, oliven, m.m. Bli glad i selleri. Det inneholder L-arginine som er sexstimulerende for både menn og kvinner. Havre virker også positivt på seksualdriften. Derfor er det en god ide f.eks. å lade havren inngå i frokosten din, enten som müsli eller en porsjon havregrøt. Granateplejuice har et høyt innhold av antioksidanter og har en god virkning hvis du har ereksjonsproblemer. Den smaker aldeles deilig. Bruk den til havregrøten i stedet for kaffen. Drikk godt med vann og kutt ned forbruket av kaffe, cola og annet koffeinholdig drikke som nedsetter testosteronnivået. Det er svært viktig å passe på bruk av alkohol, øl, vin, osv. En undersøkelse av 6.500 menn over 17 år viste at et månedlig inntak på mer enn 700 ml alkohol hadde en direkte sammenheng med forstørret prostata. Akk ja, det sies at vin er sunt, men kanskje ikke alltid og i alle forbindelser. Så vil du nyte litt alkohol, så bru selvdisiplinen din og gjør det med måte. 
Vær oppmerksom på å spise sinkholdig mat, f.eks. østers og skalldyr, magert kjøtt, f.eks. kalkun, mager okse, bønner, korn, nøtter og frø. 
Pass på ved rødt kjøtt, inkludert hamburgere og pølser. Slutt å belaste kroppen din med raffinerte kullhydrater, sukker, wienerbrød, croissanter, kaker, hvitt brød, pasta og ris, fete melkeprodukter ost, sjokolade, mineralvann og koffeinholdige drikke.

Hjelp til selvhjelp med gode kosttilskudd
For en tilstrekkelig produksjon av sæd av høy kvalitet kreves det en lang rekke næringsstoffer, derfor anbefaler jeg som base et godt multivitamin/mineralprodukt, f.eks. Maksimum som foruten vitaminer og mineraler inneholder ginseng, gele royale, chorella m.m. Omnimin/OmniX er et sterkt vitamin/mineralprodukt. Flytende Mivitotal som, utover vitaminer og mineraler, også inneholder alle aminosyrene som er nødvendig for god sædproduksjon. Spektro inneholder i tillegg til mineraler og vitaminer en masse urter. Snakk med helsekostbutikken din og finn det beste produktet for deg.

Omega 3-fettsyrer gjerne i kombinasjon med omega 6, styrker bl.a. hormonbalansen.

Sink – ta 20 –  40 mg daglig. Det utnyttes best hvis det tas om kvelden. Den daglige kosten inneholder ikke tilstrekkelige mengder med sink, særlig om du har et aktivt sexliv med hyppige ejakulasjoner, fordi det utskilles ca. 1 mg per ejakulasjon. Sinkmangel kan medføre problemer med immunsystemet, humøret og huden. Sink er dessuten svært følsom for kaffe, tobakk og alkohol, så sink-beholdningen uthules lett på mange fronter. Evnen til å ta opp sink svekkes dessverre også med alderen. På 1970-tallet påviste undersøkelser at tilskudd av sink kunne få en forstørret prostata til å skrumpe. Hvor viktig det enn er, er det også viktig ikke å ta for store doser, fordi det kan slå den andre veien og nedsette immunforsvaret.

B-vitaminer kan tilføyes for å avhjelpe stress og til å gi mer energi og harmoni.

Sørg også for å få tilstrekkelig med D3, magnesium og selen.

Brennesle – et inntak av høyt konsentrat av brennesle som fås i kapselform, kan medvirke til å øke testosteronnivået. Prostataforstørrelsen er så tett forbundet med de mannlige hormonene, så det kan være litt vanskelig å skille de to emnene, fordi prostataforstørrelse er en hormonelt betinget lidelse. Det har vist seg at brennesle også har en positiv effekt på en forstørret prostata.
Hvitløk
– det kan være nyttig å bruke hvitløk daglig i maten. Fås flytende, i kapsel og tablettform. Er i mange kulturer kjent som et afrodisiakum som styrker de gode kreftene i kroppen.
Dvergpalme
motvirker prostataforstørrelse og dermed også testosteronnivået.
DHEA
som kalles for ungdomshormonet, er et viktig forstadium til kjønnshormoner. Det anbefales ved et for lavt nivå for å unngå for tidlige eldningsprosesser. Det er svært delte meninger om DHEA, men snakk med legen din om det. DHEA selges ikke i EU, men er i naturlig form i råmelk som finnes i produktet Muno Colostrum som også inneholder naturlig testosteron, samt andre immunstyrkende stoffer.
Det finnes mange naturlige midler som kan hjelpe både på lyst og evne, f.eks. Maca som egentlig er mat, er god både for kvinner og menn, ginseng avgir testosteron og styrker nyrene, Muira Puama og Tribulus terrestris kan begge medvirke til å øke testosteron med 50 %. Aminosyren acetyl-L-carnitin kan også øke testosteron-produksjonen. Gode midler er også Rosenrod, Ginkgo biloba, Gelee royale, m.fl.
Prelox
fra Pharma Nord, er en kombinasjon av L-arginine, taurine og pycnogenol. Middelet har blitt et kjent og populært naturmiddel hos menn i aldre til å fremme seksuallysten, nytelsen og evnen. Det er totalt bivirkningsfritt.

Små tips
Det herlige er at mange menn i dag ønsker å være seksuelt aktive, også selv om de hører til den eldre generasjonen. Mange menn bestiller derfor syntetisk testosteron over nettet. Slutt med det – det kan, etter min mening være alt for farlig.

Trenger du å snakke med noen om sexlivet ditt, så bruk en sexolog. Det er mange, både leger og sykepleiere som har denne utdannelsen. De kan finnes på nettet, såfremt du ikke ønsker å snakke med din vanlige lege.

Dyrk mosjon. Produksjonen av testosteron henger sammen med økt muskelmasse. Det har vist seg at trening av de store muskelgruppene bare to ganger ukentlig kan øke muskelmassen med opptil 30%. Samtidig økes både forbrenningen og benmassen.
Det kan være en god idé å kombinere løp med vekttrening, gjerne med høy intensitet. Vektløftning medfører økt testosteron, uavhengig av alder. 
Er ikke dette mulig, så gå minst 30 minutter daglig.

Akupunktur evt. kombinert med urter, har også vist seg å kunne hjelpe til med kontrollen av den mannlige kjønnsdriften, særlig når det settes inn overfor nyrene som, ifølge kinesisk medisin, er knyttet til livskraft og seksualitet.

Unngå varmt og tettsittende tøy.

Fritt etter Louise Hays om menns seksualitet. Bruk tankemønstre som: Jeg aksepterer og gleder meg over min mandighet. Jeg er ung av sinn og aksepterer min styrke.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.