Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nordmenn strømmer til østkysten

Nordmenn strømmer til østkysten

Når bare prisen er riktig, strømmer boligkjøperne til, mener den svenske eiendomsmegleren Hans Kjellstrom i Team España Group i Nerja. Han anslår at boligprisene på østsiden av Málaga har falt med rundt 35 prosent siden toppåret i 2007. Det får fart på kjøpelysten blant både svensker og andre skandinaver.

Etter mer enn 25 år i bransjen har Kjellstrom opplevd både opp- og nedturer på det spanske eiendomsmarkedet. Om bunnen i boligmarkedet nå er nådd, er han ikke helt sikker på:
– Det er vanskelig å si med 107.000 usolgte boliger bare her på Costa del Sol. Det er umulig å vite sikkert hvordan dette vil påvirke prisene framover, sier han. Men at omsetningen har tatt seg opp de siste månedene, melder samtlige eiendomsmeglere som En Sueco har vært i kontakt  med.

– 50 prosent flere henvendelser
Selv opplever Kjellstrom og hans firma en økning på rundt 50 prosent i antall henvendelser om kjøp og salg av boliger. Han er ikke i tvil om hva det skyldes:
– Det henger selvsagt sammen med at boligprisene er kuttet med 35 prosent siden 2007. Det er særlig svensker og nordmenn som nå vil inn på boligmarkedet øst for Málaga, hovedstaden på Costa del Sol.
For Kjellstrom er Nerja favoritten, og selskapet hans, Team España Group, har da også kontorer midt i gamlebyen og bare et steinkast unna Nerjas berømte ”Balcon de Europa”.
– Denne byen er genuint spansk med sine lave bygninger, korte vei til stranden, et stort utvalg forretninger, restauranter og barer. Det er minimalt med kriminalitet, klimaet er topp og byen holdes ren og fin hele uka igjennom. Kort og godt et ”året-rundt-sted”, ifølge Kjellstrom.


– Hos oss utgjør skandinaver ca. 50 % av boligkjøperne, og det er flest svensker og nordmenn. Særlig har vi merket sterk økning i omsetningen de siste seks månedene, sier Frida Nilsson i Sanchez Solicitors S.L. i Nerja. Selskapet har spesialisert seg på eiendomshandel i nærområdet. Foto: Privat

Halvparten skandinaver
– Hos oss er det skandinaver som dominerer blant boligkjøperne. De utgjør ca. 50 %, og det er flest svensker og nordmenn, sier Frida Nilsson i Sanchez Solicitors S.L. Selskapet holder også til i Nerja og har spesialisert seg på eiendomshandel i dette området.
Hun deler Hans Kjellstroms syn på eiendomsmarkedet:
– Vi har særlig merket en sterk økning de siste seks månedene. Det er klart at prisnedgangen har gjort eiendomsmarkedet mer attraktivt, ifølge Frida. Hun anslår at priskuttet har vært 30 – 40 prosent siden toppåret 2007.
I hennes firma ligger de mest populære boligområdene rundt Nerja, i tillegg til at mange satser på boliger i innlandsbyene som for eksempel Sayalonga og Cómpeta.
– Men her er det først og fremst engelskmenn og belgiere som kjøper, sier Frida.

Fra 130.000 til 200.000 euro
I Nerja by er det leiligheter i prisleiet 130.000 til 200.000 euro det går mest av, men også villaer er populære kjøpsobjekter fordi prisen har gått kraftig ned, mener Frida Nilson.
– Hva slag krav stiller skandinaver til boligene?

– De vil ha leiligheter med terrasse og havutsikt. Mange vil ha leiligheter i moderne stil, som jo ikke er så lett å finne. Men fordi prisene jo er lave, kan kjøpesterke skandinaver også bruke penger på å renovere leilighetene de kjøper, svarer hun.
Frida Nilsson hevder at denne delen av Costa del Sol – i motsetning til på vestkysten – fortsatt har klart å holde på sin ”spanske sjel”, de pittoreske byene med mer ro og fred.
– Naturen er vakker, omgivelsene roligere, sjarmen større og turistene færre, forklarer andre eiendomsmeglere vi har snakket med.

Populære kystbyer
Svensker, nordmenn og dansker fristes av de mindre kystbyene som ligger på rekke og rad østover fra Málaga. Særlig er Torre del Mar, Caleta, Nerja, Almuñecar og Salobreña populære, sammen med innlandsbyer som Vélez-Málaga, Cómpeta, Frigiliana og Sayalonga, hevder flere eiendomsmeglere overfor En Sueco. Anslagsvis utgjør skandinavene i dag ofte mer enn 50 prosent av klientene blant de nordiske eiendomsmeglere.
Gjennomgangstonen blant dem er at den økte pågangen skyldes at boligprisene langs Costa del Sol har falt sterkt, god økonomi i de skandinaviske landene og gunstige valutakurser målt mot euroen. For skandinaver som alltid har drømt om å skaffe seg Syden-bolig, er drømmen i dag oppnåelig.

Store variasjoner
Eiendomsmeglerne peker på at prisfallet på boliger kan variere sterkt. Det er beliggenheten som først og fremst avgjør. Det finnes boliger der prisen i dag kan være halvert, mens andre boliger med svært god beliggenhet – gjerne i første rekke mot sjøen – knapt har opplevd nedgang i prisene i det hele tatt.
Utover beliggenhet handler boligkjøp også om kvaliteten på boligene, solforhold, og uteterrasser.
For boligkjøpere er det viktig å tenke over om boligen lett kan selges videre og om den har et godt potensiale for utleie. Andre ting som også må vurderes er om boligen skal ligge ved kysten eller i innlandet, om det er viktig med basseng og hage og om hvordan kjøperne ønsker å bruke boligen.
Å kjøpe bolig er vanligvis den største investeringen folk flest gjør. Mange har spart, slitt og jobbet i årevis for å få oppfylt Syden-drømmen. Derfor er det også viktig at kjøpernes behov er nøye klargjort.

 

Boliger øst for Málaga

Finca

Hvor: Velez-Málaga
Pris:
399.000 euro
Ant. soverom:
5
Pool:
Ja

Hus

Hvor: Los Romanes
Pris:
198.000 euro
Ant. soverom:
4
Pool:
Ja

Leilighet

Hvor: Mezquitilla
Pris:
126.00 euro
Ant. soverom:
2
Pool:
Ja

Villa

Hvor: Algarrobo
Pris:
429.000 euro
Ant. soverom:
3
Pool:
Ja

 

Rekkehus

Hvor: Capistrano, Nerja
Pris:
320.000 euro
Ant. soverom:
4
Pool: Ja

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.