Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hormonsystemet – Trette binyrer og stress

Hormonsystemet - Trette binyrer og stress


Gjenkjenner du tilstander som: Kronisk tretthet, vansker med å komme ut av sengen om morgenen, utkjørt, vansker med å klare dagligdagens krav, frykt, bekymring, forvirring, depresjon, fibromyalgi, lavt blodtrykk, allergi, lavt blodsukker og stress?
Det kan være at årsaken kan skyldes at du lider av en svekket binyrefunksjon. Ved svekket binyrefunksjon sees også ofte tilstander med hyppige luftveisinfeksjoner, astma, aldersdiabetes, alkoholisme, samt såkalte autoimmune sykdommer.
Binyretretthet er en vanlig, men sjeldent diagnostisert, tilstand. Dessverre tror jeg at binyretretthet er langt mer utbredt enn vi kjenner til, og etterhvert er et problem av kolossalt, om enn ukjent omfang. Alle som konstant presser seg selv, er i faresonen.
Det er ikke mange vanlige leger som arbeider med binyretretthet. Ønsker du å snakke med en lege om emnet, krever det en spesiallege som er kjent med tilstanden og som arbeider seriøst med lidelsen, og kan foreta de nødvendige analyser. Offisielt anerkjenner legevitenskapen bare Addisons syke som en lidelse i binyrene.
Du kan hjelpe deg selv et langt stykke på vei ved å søke kunnskap om emnet, f.eks. er boken ”Trette binyrer ”av James L. Wilson skrevet på et spennende, lett forståelig språk og med utførlig veiledning i hvordan du ved å endre livsstil, endre kosten, ta gode vitaminer og mineraler, samt andre relevante kosttilskudd igjen kan få sterke binyrer. Denne månedens artikkel er skrevet med stor inspirasjon fra denne boken som jeg har kjent til å mange år og som stadig blir mer og mer aktuell. Men søk helst veiledning fordi en bok ikke erstatter veiledning fra en kompetent person.
Egentlig er begrepet ”trette binyrer” en gammel nyhet fordi Hans Selye på 50-tallet fikk nobelprisen for oppdagelsen av hvordan stress påvirket immunsystemets og binyrenes funksjon, og dermed har betydning for utviklingen av degenerative problemer.
Stress henger mye sammen med binyretretthet. Det kan være ganske alvorlig. For eksempel gjennomløper kroppen i stressede situasjoner en rekke faser der alarmklokkene overhøres. Nervesystemet og binyrene overbelastes, og alle slags mulige symptomer opptrer, alt fra ulidelig tretthet til alvorlige sykdommer.

Binyrenes funksjon

Binyrene er delt i en bark og marg. De kalles for stresskjertlene. Til sammen veier de 10 gram og sitter på toppen av nyrene. Selv om de er så små, framstiller de hormoner og hormonlignende stoffer. Hvis man skulle etterligne dem syntetisk, måtte man bygge en større kjemisk fabrikk på mange tusen kvadratmeter. Hvis binyrene bestemmer seg for å nedlegge arbeidet, betyr det døden, om man ikke får tilført syntetiske hormoner.
Margen fabrikkerer farehormoneneadrenalin og noradrenalin, hvis du opphisses, blir redd eller sint.
Barken produserer langtidsstresshormoner som kortisol som fungerer som et langtidsstresshormon som har til oppgave å tilpasse kroppen til langvarig psykisk eller fysisk belastning. Kortisol er et kraftig, antiinflammatorisk hormon som i små mengder fremmer helbredelsen av vev, men i større mengder undertrykker kroppens immunforsvar. Normalt utskiller binyrene små, men avbalanserte mengder av steroidhormoner. Er du utsatt for altfor mye fysisk, følelsesmessig, miljøbetinget eller psykisk stress, kan det slite ut binyrene og medvirke til et fall i binyrehormonet kortisol. Først stiger kortisolnivået kanskje til altfor store høyder, men ved konstant utpining faller det, fordi binyrene ikke lenger er i stand til å reagere på stress.

Kosten
Kosten er enormt viktig ved binyretretthet. Mange mennesker med binyretretthet bruker ofte kaffe, cola, kakao, svart te og andre koffeinholdige stimulanser for å komme i gang om morgenen. I løpet av dagen har de behov for å kvikke seg opp med de samme stimulansene. Ofte blir en kopp kaffe til flere og sterkere kopper, osv.
Ovenstående bør helt unngås. Nedtrappingen bør foregå over 14 dager. Hvis du holder opp fra den ene dagen til den andre, kan det gi voldsomme symptomer.
Mange er avhengige av sukker og hvitt mel, dette bør unngås. Har du allergi eller intoleranse, kan det være en god ide å få det sjekket og avholde deg fra det i en periode. Hyppigst er det problematisk med hvete og melkeprodukter.
Alkohol blir betraktet som binyregift. Nå er det juletid, så hvis du bestemmer deg for å innta alkohol, så begrens inntaket til små mengder og drikk bare når magen er full og har fått olje og fettholdig mat fordi det hemmer opptaket av alkohol.
En kombinasjon av langsomt opptakelige stivelsesholdige kullhydrater, proteiner og fettstoffer er det som belaster binyrene minst. Unngå dårlige proteiner fra ferdiglaget mat, f.eks. pålegg og smøreost. Føler du deg oppustet etter gode proteiner, har du kanskje for lite saltsyre og kan ha glede av HCL. De gode kullhydratene får du fra fullkornsprodukter.
Spis godt med grønnsaker av alle mulige slag. De er fylt med fibre, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Bruk fantasi ved tilberedningen. Juice dem, blend, lag råkost, grill, damp osv. Varier dem på mange måter. Det gjør dem spennende å innta både for barn, unge, voksne og gamle.
Pass til gjengjeld på ved for mye frukt. Vent med å innta frukt til et stykke utpå dagen.
Sørg for å få masser av de gode, sunne fettstoffene, for eksempel fra linfrø, nøtter, frø, mm., men unngå frityrstekte retter. Når du steker, er de oljene som tar minst skade av oppvarmingen av f.eks. olivenolje, kokosolje, kakaosmør og vanlig smør.
SITT NED og spis i rolige omgivelser.
Ofte har mennesker med binyretretthet en trang til å salte maten. Moderer ditt saltforbruk, bruk andre typer krydder og smak på maten før du salter den. Bruk gjerne himalayasalt som inneholder en masse spormineraler.

Kosttilskudd
Sørg for å få en god base av vitaminer og mineraler kombinert med flerumettede fettsyrer.
· Utover det er et tilskudd av C-vitaminer kanskje det aller viktigste fordi C-vitamin er viktig for hele kaskaden av binyrebarkhormoner og binyrenes produksjon av steroidhormoner.
· Binyrene klarer bedre arbeidspresset hvis det finnes rikelig med B5 (panthotensyre) lecithin og C-vitamin å bruke av. Dessuten hjelper C-vitamin også på immunforsvaret. Hvis du har tatt høye doser av C-vitamin en stund. i et stykke tid, så trapp langsomt ned, fordi kroppen venner seg til det høye C-vitamin nivået.
· E-vitamin og C-vitamin arbeider godt sammen, så det kan være en god ide med ekstra naturlig E-vitamin. Vær oppmerksom på at begge vitaminer er blodfortynnende, så får du blodfortynnende medisin, så snakk evt. med legen din om doseringen.
· B-vitaminer. Her er det viktig å ta hele komplekset. Alle B-vitaminer arbeider sammen, og er med på å støtte binyrene. Sammen med dette tas ekstra B5 panthotensyre. Det finnes i stor mengde i binyrene som har bruk for vitaminet til å produsere binyrehormoner. Det kan være en riktig god kombinasjon med ekstra C-vitamin, E-vitamin, samt B5 panthotensyre og magnesium. Det øker energiproduksjonen og er med på å fjerne binyretrettheten uten at de blir overstimulerende.
· Av mineraler er magnesium den viktigste hjelpen for dine binyrer. Magnesium arbeider bra sammen med C-vitamin og panthotensyre. Kalsium og magnesium bør alltid tas sammen, så det er fint å ta et produkt som inneholder både magnesium og kalsium. I denne forbindelsen gjerne like mye av hvert.
· Det kan være bra å supplere med adaptive urter, idet adaptive planter har det til felles at de hjelper til slik at vi bedre kan tåle et visst omfang av stress, og de har en god virkning på våre binyrer.
· Lakrisrot støtter binyrefunksjonen. Lakris virker mot stress, virker styrkende og øker energi og vitalitet.
· Ingefærrot hjelper ved å være med på å regulere kortisolnivået.
· Ginkgo Biloba er en sterk antioksidant som hjelper til med å beskytte binyrene.
· Sibirsk ginseng (eleutherococus senticosus) har en rekke virkninger som støtter binyrefunksjonen og motvirker mental tretthet. Den virker antidepressiv og har en lang rekke gode virkninger.

Tips
Sørg for å få litt glede inn i livet ditt. Altfor mange har altfor mye arbeid og altfor lite moro. Sørg for en god latter, ta vare på de gode opplevelsene og de glade dagene. Når du fokuserer på å få glade dager, vil du se at du får flere og flere av dem.
La være å prøve å være fullkommen. Vi kan gjøre vårt beste, og da må det bli bra. Hvorfor skal vi hele livet tro at vi må være supermennesker. Hva må vi leve opp til? Det er aller viktigst å være tro mot seg selv og til gjengjeld akseptere og tolerere andre mennesker. Vi har alle forskjellige opplevelser med i livets ryggsekk. Hver eneste av oss har vårt eget mønster for tilpasning.
Sørg også for å få ordentlig søvn. Her kan Melatonin evt. i kombinasjon med 5HTP være en god hjelp. For lite søvn kan virkelig påskynde en binyretretthet.
Vær oppmerksom på om du kan være utsatt for miljøgifter du har problemer med å tolerere. Det kan f.eks. være parfyme, luftforurensing eller andre kjemiske stoffer. Det kan være med på å øke din binyretretthet.
Vær oppmerksom på tennene, f.eks. amalgamfyllinger, rotbehandlinger, tanntrekkinger, m.m. som har vært besværlige og kanskje gitt komplikasjoner. Det kan virkelig være med på å svekke sarte binyrer.
Sørg for daglig mosjon, men la det ikke bli en stressfaktor.
Pass på deg selv. Kroppen vår er en vidunderlig maskin som vi bør være takknemlig for og passe og pleie på beste måte.

Gledelig og ustresset jul!

Av Anni Dahms, Anni’s Vitashop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.