Månedsmagasinet på Costa del Sol

Sommeren er lang her på Costa del Sol, og vi lever ute, vi griller og spiser lettere mat. Vi har lyst til å være sammen med familie og venner og været innbyr til hyggelig samvær. Hva er bedre enn god mat og naturligvis med et glass med god vin til?

Med sommeren kommer lysten til å skifte ut de kraftige og tørre rødvinene med de mer fruktige vinene. Det er tid for hvitvin – og rosévin, selvfølgelig. Kjølig skjenket i store glass. Herlig! Er du en av dem som bare drikker rødvin, går du faktisk glipp av noen gode opplevelser. Friskt og kjølig servert passer hvit- og roséviner til den maten vi spiser når det er varmt.

Og apropos sommermat. Er det noe bedre enn å ta med kjøkkenet ut, tenne grillen og lage mat over åpen ild? Kjøttet syder på grillen, sprø grønnsaker og salater knaser under kniven. Det er noe uformelt over det å grille, det er avslappende, og det er sjelden at våre gjester kommer i pentøyet og høyhælte sko til en slik kveld. Nei, har vi innbudt til grillaften, kommer våre venner og familie i avslappet tøy. Grillen blir vårt samlingspunkt der vi iakttar kokkens ferdigheter. En del av hyggen ved et grillselskap er ventetiden, og den fordrives på utmerket vis med et glass vin eller to, mens verten, iført forkle, snur kjøtt, fisk og grønnsaker.

Sommerrødviner
Rødvinen er på den lettere eller fruktige siden. Viner med varme, krydder og frukt. Hvitvinen eller rosévinen er tørr eller fruktig. Det er sommer og det handler om sommerviner.

Temperaturen er viktig. Servér hvit, rosé eller cava (boblende) direkte fra kjøleskapet, og deretter på bordet i en isbøtte (halvt is/halvt vann) eller benytt en av Vacuvins vinkjølere, og server rødvinen ved 16 -18 grader. Vinen kan forvandle måltidet ditt fra å være deilig til å bli minneverdig. Og det er visst ikke noen hemmelighet at skikkelige glass er mye bedre enn pappkrus eller plastikkbegre. Vin til grillmat skal ikke være av den fornemme typen. La de gamle årgangsvinene forbli i kjelleren, de taper likevel kampen om dunstene i selskap med mygglys, røyk og duftene fra grillen. Oksebiff, spareribs, lam og store steiker skriker nærmest etter rødvin, men glem de garvesyreholdige vinene som slett ikke kommer til sin rett i selskap med fruktsalat og grønnsaksdipper. Finn bløte, fyldige viner laget på solmodne druer som f.eks. Syrah, Merlot eller Zinfandel. De passer fint til grillmat som har en røkt, litt brent smak eller som er laget med BBQ-saus, marinader og glasseringer. En god, spansk, fruktpreget crianza passer også godt til kjøtt laget med hvitløk, koriander, rosmarin, timian og chilli. Velger man å drikke rødevin om sommeren til alt annet enn grillmat, så let deg fram etter lette viner som vil ha godt av en tur i kjøleskapet. Det kan være en ung eller lettlagret Tempranillo fra mange forskjellige steder i Spania. Disse er velegnet til lyst kjøtt, til lunsj eller en picnictur. Aromaene fra denne typen vin er jordbær og rips, altså de lyse bærene.

Hvite sommerviner
En sommervin skal være forfriskende, enkel å nyte og med deilig frukt. En perfekt avkjølt hvit- eller rosévin treffer det tørre punktet på en helt annen måte enn en rødvin kan på denne årstiden. Spania byr på mange gode sommerviner der alkoholprosenten ikke er altfor høy, men der syren gir vinen liv og virker tørsteslukkende på varme sommerkvelder. Et godt tips kan være en vin laget av Albariño-druen fra Rias Baixas eller en Eilif Sauvignon Blanc fra Rueda. Unngå hvite viner som har smak av fatet de er lagret på. Søk de mer ferske, de passer bedre sammen med frukt- og grønnsaksdipper og lime- og vineddik-marinert fisk og kjøtt, grønt tilbehør og naturligvis diverse salater.

Sommerens farge er rosé
Sommervinen over alle er rosévinen. Nyt fargen og oppdag alle de forskjellige nyansene en rosévin kan ha. Fra den helt spinkle, lyse rosé, til den laksefargede og med det dype jordbærskjæret. Alle vakre i solnedgangen. Og glasset vil også vekke de mange duftene som gjemmes i en rosévin. Fersk frukt, blomster og fine krydderier. En rosévin kan være en lett og pikant vin, eller en mer grov og påtrengende. Den kan være tørr eller søt. Det er like mange muligheter som med hvitvin og rødvin. Den tørre og friske rosévinen har oftest en smak av røde bær som f.eks. jordbær. Kan du forestille deg noe mer lekkert på en varm sommerdag på terrassen? Rosévinen er laget på samme måte som hvitvinen, bare på rødvinsdruer. Den er oppfunnet i varme land der man vanligvis dyrker rødvin, men om sommeren har man buk for en vin som kan drikkes svalt. Prøv en rosévin fra Cigales. Den kan drikkes til et bredt utvalg matretter, alt fra de krydrede til grillede hvitløksreker til paella. Rosévin er god til retter med sterke krydder, salte retter med lufttørret skinke eller til det asiatiske kjøkken. Også til svinekjøtt og fugl er aromatiske rosévine det riktige.

Glem ikke den spanske cava’en
Musserende viner er forfriskende som en sommerkveld og lett som duggen ved solnedgang. De er gode til mat og de er svært varierende. Boblene i vinen virker som en munnrenser slik at du er klar til neste smaksinntrykk. Syre- og sødmebalansen gjør den i stand til å følge med retter der mange andre viner må gi opp. De spanske tapas og sushi som er kommet på mote, har cava’en som en naturlig ledsager. Den står heller ikke tilbage når det gjelder divse kjøttretter og grillkvelser. Begynn å bruke den til hverdags og ikke bare ved spesielle anledninger. Jeg kan garantere dere at det blir en positiv opplevelse.

Av Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.