Månedsmagasinet på Costa del Sol
Duty Free og spisesteder på Málaga flyplass

Duty Free og spisesteder på Málaga flyplass

Jeg rett og slett hater å ha dårlig tid når jeg skal ut å reise, med alt det stresset det medfører med sen innsjekk, løping rundt for å finne gaten på flyplasser, eller hvilket spor jeg skal finne for å få det rette toget.

Kjenner du deg igjen, eller synes du det er helt greit å komme i siste liten for å unngå kødannelser ved innsjekk?
Jaja, vi er jo alle forskjellige, men har du tenkt på alt det festlige du oppdager ved å ha god tid, uten å kave rundt med hjertet i halsen.

Málaga har fått en oppgradert flyplass, med enorme bygninger for innsjekk ved avreise og ankomst terminaler, og med dette også, mange nye spisesteder, hvor du kan slappe av i ventetiden, med å kunne nyte alt fra det aller enkleste, til gode måltider i hyggelige atmosfærer.
Eller også vandre rundt i fred og ro, til de ulike taxfree butikker, som det er blitt mange av på denne nye delen av flyplassen.

Nå er det jo slik at de fleste flyselskapene ikke starter med innsjekk før to timer før avreisen, men hvis du da ankommer innsjekk til denne tiden, og forhåpentligvis, ikke det tar alt for lang tid, går det fort i gjennom den nye security kontrollen, og du kan nyte opplevelsen av det flyplassen har å by på.

Først shopping og deretter restaurantbesøk
Bare rett innenfor kontrollen, åpner det seg store områder, hvor du kan velge hvilken vei du ønsker å gå, og selv om de fleste flyene til Norge går fra gate 50 til 64, som ligger helt i enden av den nye terminalen, har du jo nå, fordi du valgte å komme tidlig til flyplassen, masse av tid til å starte shoppingen, eller finne deg et sted å spise, der hvor du ønsker i terminalen.

Jeg starter alltid med shoppingen, for å få dette unnagjort, og da vet jeg også hvor lang tid jeg har til å innta et lite måltid før avreisen.

Rett innenfor kontrollen, til høyre, ligger den store ”Duty Free” butikken, hvor du får kjøpt alt hva du måtte ønske av klær, parfyme, viner og brennevin, tobakk, mat og masse snop.

Bare det å vandre rundt her inne, og kjenne duften av parfyme og shampoo, som borer seg fast langt inne i bihulen, mens leverandører gir deg smaksprøver på vin og mat, som forstyrrer alle smaksopplevelser, gir deg denne eksotiske opplevelsen av å være på reise.
Jeg anbefaler også nå, og sjekke ut hvilken gate ditt fly har avgang fra, og så legge ut en plan for hva du ønsker å gjøre i ventetiden.

Nedover til venstre for kontrollen finner du mange butikker og mindre spisesteder, og det første du møter på er klesbutikker av kjente merker som ”Adolfo Dominguez” og ”Lacoste”, og deretter en fantastisk matbutikk som heter ”Sibarium Delicatesse”.

Det er sjelden å møte på en butikk med det enorme varesortiment som denne butikken har, og skal du ha med deg noe godt hjem, som et minne fra Spania, så vent med å handle dette inntil du kommer til flyplassen.
Tenk deg å komme hjem etter oppholdet på Costa del Sol, med nydelige matvarer eller drikke, som du kan invitere dine venner på, for å lage en festaften hjemme.

”Sibarium” selger deg det beste av spansk skinke og pølser, nydelige pateèr, ost og olivenoljer, lekre finesser av tørkede frukter, sjokolade og rosiner, og viner fra de største distriktene i Spania.

Cafeér, Kaker, Baguetter og Burgere
På denne siden av terminalen finner du også små minimarkeder med ”Duty Free”, samt også et par små cafeèr, som ”SohoCoffee”, med flere typer kaffe på menyen, og enkle kalde retter med baguetter og kaker.
Rett i nærheten av denne, ligger ”Four Arrows”, som med sin litt engelske stil, tilbyr sandwich og engelsk øl.
Så, hvis du føler for en deilig kald Guinnes, dette fyldige og mørke ølet, med sin svake sødme, så er det bare å finne denne cafeén.

Det mest markerte spisestedet på venstre side av kontrollen, er velkjente ”Burger King”, og jeg tror ikke jeg trenger å komme nærmere inn på presentasjonen av denne, for, liker du Burgere av oksekjøtt eller kylling, med Pommes Frites og ketsjup, ditto salater og stor variasjon av ulike dressinger, ja, da er dette spisestedet for deg.

Sjømat, Fish & Chips, Spareribs og Entrecote
Rett innenfor kontrollen finner du ytterligere to spisesteder, med veldig forskjellig meny på kartet.
Det første stedet du møter på, er skalldyrsrestauranten ”Sea Food Bar & Caviar House Prunier”.

De har en tiltalende kjøledisk med de lekreste sjøretter, men spesielt for denne, er at de fleste varer kommer fra Baltikum.
Men med et tilbud av Baltisk Gravet Laks og Røket Laks, med nydelige tilbehør, er dette en restaurant som absolutt bør besøkes.
Her sitter man på høye barkrakker rundt serveringsstedet, og hyggelige servitører følger hele tiden med på at gjestene har det de trenger med veldig god service.
Utenom laksen kan anbefales å prøve flere retter fra menyen, som små og store reker, laksetartar, ansjos, krabbe i skjell, kreps (litt etter årstid) Caviar med Creme Fraiche, Club Sandwich med Caviar Prunier, Foie Gras de Pato, og ennå en Baltisk spesialitet som kalles for Tartar Classic.
Alle retter serveres her med frisk salat og ferskt brød.

Vinkartet er ikke av det største, men derimot er valget av vinene bra, hvor det serveres fransk Champagne, Moet & Chandon, Baltisk Prunièr av rosè og hvitt, og valg mellom spansk Chardonnay eller fransk Chablis.
Personlig er dette blitt en av mine favorittsteder på flyplassen, med sine lette og lekre retter.

Hvis du ikke har fått lunsj eller middag, og ønsker noe med litt fyldig innhold, vil jeg anbefale et besøk til ”The Sportsbar & Grill”.

Også denne restauranten er veldig preget av engelsk meny og interiør, og du skulle nesten tro at du var på en pub et eller annet sted i England, selv om sola ute viser noe helt annet.
Rett ved inngangen til restauranten, møter du på en bar med alt tenkelig av drikkevarer, og også her, selvfølgelig engelsk øl.
På menykartet finner du enkle retter som sandwich, salater, chips & dip, pizza og omeletter.
Men ønsker du en tallerkenrett, finnes Fish & Chips, Kylling, Spareribs med coleslaw salat og deilig Entrecote med tilbehør fra grillen.
Denne restauranten varierer menyen etter årstiden, med det beste de kan få av råvarer, og er absolutt verdt et besøk for en god lunsj eller middag.

Velkjente kaffehus og nydelige iskremer
Når du vandrer nedover terminalen for å komme til flyene til Norge, vil du møte på velkjente cafeér som ”Starbucks Coffee”, med sin kaffe servert i papp krus og salg av enkle kaker, og videre til ”Upper Crust Cafè”, også her med servering av kaffe, kaker, samt også salg av både kalde og varme baguetter.

For deg som liker god iskrem, så har ”Håagen Dazs”, to utsalg i terminalen, hvor du kan få kjøpt vanlig is i kjeks eller på pinne, men også deilig iskrem som desserter, med masse gode gottis som fyll.

Minimarked og Café ved utgangen til Norske flyavganger
Helt i enden av terminalen, hvor flyene går til Norge, vil du møte på ennå et minimarked, ”Duty Free Express Shop”, hvor du kan få kjøpt alt det du har glemt så langt på dagen.
Vis a vis denne butikken ligger cafeén ”Dehesa Santa María”, hvor du kjøper alt fra baren, men som har en stor salgsdisk med mange ulike sandwich og fruktsalater, og for deg som tenker vegetarisk mat, så er dette stedet.
I baren har de også alle rettigheter for vin og brennevin, og endelig et sted som serverer god, spansk øl.

Møt frem i god tid og opplev det eksotiske livet
Som du skjønner, så har den nye flyplassen i Málaga lagt stor vekt på at de reisende skal kunne ha et bredt utvalg av butikker og spisesteder, og med et stort varierende tilbud.

Du skal også tenke på at kjøper du viner eller brandy på flyplassen hjemme i Norge, så får du det tilbudet som er vanlig å få kjøpt i Norge, men velger du og handle i Spania, kan du treffe på helt spesielle drikkevarer som du bare får kjøpt her, og jeg har selv funnet de beste årgangsviner til veldig bra priser på flyplassen i Málaga.

Og ved å velge å ta deg et godt måltid når du venter på avgangen, så gir det deg orkesterplass til alt det fascinerende som skjer på flyplassen, ved å sitte ned i fred og ro, nyte maten og drikke, og se på alle som suser rundt deg, med passasjerer fra hele verden, i varierende klesplagg, noen i feriemodul og noen i forretningsmodul, og det kryr av ulike språk og dialekter.
Hvis ikke det er fascinerende og eksotisk, så vet ikke jeg.

Nyt turen, og sørg for å ha god tid!

Månedens replikk
Siden temaet denne måneden ble restauranter og butikker med mat og drikke på flyplassen i Spania, så har jeg lyst til at Månedens dikt og replikk, skal spores tilbake til Spania i middelaldertiden, og til klostrene, hvor munkene led i sin selvpålagte jomfrulighet, og vinen var den eneste trøsten som kunne erstatte en kone.
Munkene la derfor ut små vers til vinens pris i sine endeløse koraler, og jeg har hentet ut et dikt fra vinboken til Harry Eyres, som er skrevet på latin, og senere oversatt til norsk av Stefan Øyan;

Ave color vini clari, ave sapor sine pari.
Tu nos inebriari digneris potentia.
Felix venter quem intrabis, felix lingua quem rigabis.
Felix os quod tu lavabis et beata labia.

Me helsar deg du klåre farge,
me helsar deg du ovgode smak,
me vert fulle av di digre kraft,
strupen jublar der du renn,
tunga dansar frydefullt,
ganen boltrar seg i glede,
lippun tek i mot med takk.

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.