Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske republikanere lukter blod – elefantenes og kong Juan Carlos’

Spanske republikanere lukter blod - elefantenes og kong Juan Carlos’

Akkurat da man trodde at nettopp det spanske kongehuset og i særdeleshet kongen selv, Don Juan Carlos, ville stå som det siste, faste og sikre holdepunktet i det urolige og uforutsigelige spanske samfunnet, viste det seg at man tar helt feil.

Mannen som ble satt på tronen etter diktatoren Francos død i 1975, han som tilsynelatende avverget statskuppet 23 F i 1981 og han som – selv om han har det med å løpe på dører – til gjengjeld er mann for å be Venezuelas president Hugo Chávez om å holde kjeft, er ansett som en klippe, en helt kan man si; en man alltid kan stole på, og som holder tingene sammen – i dette tilfellet Spania.
Men en ekke hendelser de seneste ukene og månedene for den saks skyld, setter nå spørsmålstegn ved om han, selv om vi alle som Sveriges Carl Gustaf har påpekt, har rett til å begå feil, egentlig er verdig de mange superlativene og til fortsatt å kunne kalle seg "Rey de todos los españoles" (konge for alle spanjoler).

Hans antatte elskerinne
Det var den tyske avisen Bild som i april var første medie til å gjøre oppmerksom på at den 74 år gamle kong Juan Carlos kanskje har et forhold til Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Corinna zu Sayn-Wittgensteins døpenavn er Larsen. Hun er 47 år, født i Frankfurt, og mens hennes mor er tysk, er hennes far danske Finn Bønning Larsen.
Corinna giftet seg først med en engelskmannen, men ekteskapet holdt ikke. I 2000 giftet hun eg så med Casimir Zu Sayn-Wittgenstein, men heller ikke det ekteskapet skulle vare. Etter den siste skilsmissen beholdt hun det aristokratiske etternavnet, og hun skulle ifølge spanske presse presentere seg selv som "prinsesse".
Hun har bl.a. beskjeftiget seg med å arrangere safarier i Afrika, en interesse hun altså deler med den spanske kongen. De skulle likevel først ha møtt hverandre i 2006 i Barcelona.
Bild har dessuten offentliggjort et bilde av kongen og zu Sayn-Wittgenstein der de i 2006 sees på en rød løper i Stuttgart. El Mundo siterer kilder i kongehuset på at hun ikke var med kongen på den offisielle reisen, men i stedet var en del av den tyske velkomstkomiteen. Men Bild omtaler også en reise til Saudi-Arabia som de to skulle ha foretatt sammen, i tillegg til at ingen har nektet for at hun var med ham på den famøse elefantjakten i Botswana der han falt og brakk hoften.

Toalettbesøk på savannen og andre uheldige hendelser
Kongehuset meddelte at kongen hadde våknet kl. 5 om morgenen, fredag 13. april for å gå på toalettet i leiren der han og jaktselskapet hadde slått seg ned. Han falt ned en trapp og brakk dermed hoften som allerede var sterkt plaget av slitasje.
Den uheldige kongen ble straks fløyet hjem til Spania, og det var derfor vi fikk vite at han i det hele tatt fikk vite at han hadde vært på en elefantjakt.
Det er ikke første gang at han har kommet galt av sted. I 1991 kom han til skade da han gikk gjennom en glassdør, og de følgende årene hadde han flere uhell i skiløypene. Nylig fikk han også et blått øye da han gikk inn en dør. Denne hofteoperasjonen var den fjerde operasjonen i løpet av de siste to årene. Den alvorligste var for å fjerne en knute fra hans ene lunge.
Uka etter bar det så allerede galt avgårde. Hofte gikk av ledd, og han måtte opereres for niende gang. Denne gangen ble operasjonen beskrevet som et mindre inngreb, og han ble da også utskrevet neste dag.

Elefanter og flere uheldige følger
Kongens jakttur foregikk i privat regi, og han fløy med et privatfly til Botswana, et av de eneste afrikanske land der det fortsatt er lov å skyte elefanter.
Tilsynelatende betalte han ikke selv for den eksklusive turen, men var invitert av den saudiarabiske forretningsmannen Mohamed Eyad Kayali som har flere virksomheter i Spania. Det skal være på grunn av ham at Spania fikk oppgaven med å bygge hurtigtoget AVE til Mekka.
Mange har likevel beklaget seg over kongens manglende empati med de mange spanjoler som har det tøft akkurat nå, andre mener at han som alle andre burde stå på venteliste for å få en operasjon.
Jakten virker spesielt dobbeltmoralsk fordi kongen er æresformann for Verdensnaturfond WWF’s spanske avdeling, WWF-Adena, son nettopp arbeider for å redde utryddelsestruede dyr, bl.a. elefanten. Organisasjonen vil før sommeren avgjøre om kongen skal ekskluderes.
Dette var ikke monarkens første elefantjakt, og han for et par år siden var han i Russland for skyte bjørner. Senere kom det fram at russerne skulle ha helt vodka i en bjørn, tilsynelatende for at det skulle bli enklere for den spanske monarken å få tak på den. Det gjorde han da også.
Som Romaniens forhenværende president Ceausescu som holdskrå med å skyte bjørner fra helikopteret sitt.

Jakt ført videre i genene
Ikke nok med det. Uhellet i Botswana skjedde mindre enn en uke etter at hans eldste barnebarn, Frolián, skjøt seg selv i foten med en rifle som han selvsagt ikke hadde tillatelse til å bruke fordi han bare er 13 år.
Den offisielle forklaringen har vært at han skjøt etter lerduer sammen med sin far, Jaime de Marichalar, som er skilt fra guttens mor, prinsesse Elena. Imildertid sa dronning Sofia da hun besøkte gutten på sykehuset i Madrid, at far og sønn hadde vært på jakt da ulykken skjedde.
Politiet har avhørt Marichalar og har sag seg tilfreds med forklaringen hans om at riflen gikk av mens Froilán holdt på med å rense den. Saken er nå skrinlagt.
Skytingen minnet sterkt om den gangen i 1956 da Juan Carlos skjøt sin yngre bror, Alfonso, som ikke var så heldig som Froilán. Men Froiláns fot allerede er helet, ble Alfonso som da var 14 år, drept av vådeskuddet.

Han unnskylder
”Jeg er svært lei for det. Det var en feil. Det vil ikke gjenta seg,” sa han etter den første operasjonen etter den uheldige jaktturen. Ordene ble sagt til pressen som var samlet ved sykehuset USP San José i Madrid, men de var rettet mot hele befolkningen.
Først svarte han på en av journalistenes spørsmål rundt sin egen helse som han mente var utmerket, og så kom unnskyldningen.
Det var eer turen til Botswana, men det var før nyheten om hans antatte forhold til den dansk-tyske kvinnen. Antatte, skriver vi igjen, fordi ingen har villet bekrefte forholdet.
Kanskje inkluderer unnskyldningen også den øvrige polemikken rundt kongehuset, hvis omdømme i tilleg til alt det før nevnte lider under prisesse Cristinas mann, Iñaki Urdangaríns kommende rettssak.

Den uregjerlige svigersønnen
Urdangarín er tiltalt for fire lovovertredelser, bl.a. korrupsjon og maktmisbruk i forbindelse med at hans organisasjon, Instituto Nóos som skulle forestille at operere som en NGO og frivillig organisasjon, tjente millioner på å arrangere konferanser om sport og turisme for de lokale myndighetene på de baleariske øyer og i Valencia.
Svigersønnens tidligere forretningspartner, Diego Torres, har nå lagt fram noen eposter som skal peke på at kongen kunne være medvitende til svigersønnens aktiviteter i Nóos.
En av epostene antyder, ifølge El País, at kongen dessuten opererte som mellommann for at Urdangarín kunne bli besetningsmedlem på Ayres nye yacht, Prada, til den 32. America’s Cup. Projektet ble likevel ikke gjennomført, men det skyldtes at regattaen i 2007 i Valencia ikke ble noen større suksess.
Dommeren i Nóos-saken, Juan Castro, kunngjør at han vil ”overveie” denne delen av saken inntil neste skritt i saken skal tas, noe som omfatter et avhør av Torres som skal finne sted 22. mai.
De mer ekstreme kritikerne krever at kong Juan Carlos abdiserer, mens de mer moderate i det minste forventer en forklaring. En forklaring på hvordan så mange ting kan gå så galt på så kort tid, og på hvordan man kan forsvare monarkiet overfor de nå svært blodtørstige spanske republikanere.
Nóos kan bli kongens hittil verste mareritt.
De foreløbige eneste konsekvenser har vært at også kongehuset må offentliggøre sine regnskap, en begrenset nedskjæring i apanasjen, noe som skyldes de harde tidene, en unnskyldning og en ydmygende avsløring fra et afrikansk land der kongen – i hvert fall for en stund – glemte sitt ansvar som ektemann og ignorerte sine forpliktelser som klippe.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.