Etter ett års drift og med drøyt to hundre tusen besøkende, har Museo Carmen Thyssen slått rot i Málagas kunstliv. Sammen med CAC Málaga (Senter for samtidskunst) og Picasso-museet danner nykomlingen Solkystens eget ”gylne kunst-triangel”.
– Se på fargebruken og legg merke til bakgrunnen i bildet!
Omviser Marisol Cruces stopper opp ved et nytt maleri. Engasjert legger hun ut om stilretninger og motivvalg, om malerteknikker og kunstsyn. Marisol er en av Museo Carmen Thyssens mange dyktige guider og leder gjestene rutinert gjennom Málagas nyeste kulturelle attraksjon.
Madrid-miniatyr
Den spanske hovedstaden er verdensberømt for sine fantastiske kunstskatter. Sammen danner de tre museene Prado, Reina Sofía og Thyssen-Bornemisza ”Madrids gylne triangel”. Nå har Málaga fått sitt eget kunst-triangel, om enn i en litt mindre utgave enn i hovedstaden.
For med 232 malerier og kunstverk i den permanente utstillingen, tilbyr Museo Carmen Thyssen et fantastisk og viktig supplement i det 19. århundrets spansk malerkunst der fokuset særlig er satt på Andalucía.
I tillegg har museet et tett og godt program når det gjelder midlertidige utstillinger og andre kulturelle og utdanningsrelaterte aktiviteter.
Bildene som utgjør den permanente delen av museet tilhører baronesse Carmen Thyssens private samlinger. Ifølge avisen Sur har rundt 40 av maleriene aldri tidligere vært vist fram offentlig.
– Baronessen har først og fremst ønsket å vise fram arbeidene til andalusiske malere, inkludert Picasso selvsagt, forklarer Christina Botija. Hun er presseansvarlig ved museet.
På lån i 15 år
Málagas siste kulturelle tilvekst er resultatet av forhandlinger mellom baronesse Thyssen og Málaga kommune som ble ferdigforhandlet i 2009. Ifølge avtalen får kommunen låne hele kunstsamlingen de neste 15 årene.
Det nye museet har flyttet inn i det praktfulle renessansepalasset Palacio de Villalón fra 1600-tallet, midt i Málagas gamle bydel, et steinkast unna Konstitusjonsplassen i enden av gågata Calle Larios.
Til sammen rommer palasset og de tilhørende sidebygningene til sammen 7.200 kvadratmeter og har et utstillingsareal på over 5.000 kvadratmeter.
Fire temaer
Den permanente utstillingen er firdelt og har følgende tema:
– Gamle mestere. Her vises eldre skatter og kunstverk, bl.a. med den italienske treskulpturen ”Den døde Kristus” som er datert helt tilbake til det 13. århundret
– Romantiske landskap og folkemotiv. Her er temaet sørspanske landskaper, flamencomotiv, påskefeiring og bl.a. sigøynere.
– Naturalisme og presisjonsmaling. Her vises arbeider som viser den særegne utviklingen innenfor spansk malerkunst i andre halvdel av 1800-tallet der formatene gjerne var små, men var preget av klare farger, detaljer og vakre motiver.
– Moderniseringen av spansk malerkunst. Denne avdelingen tar for seg den nye trenden med nytenkning og oppdatering av tradisjonene innenfor spansk landskapsmaling. Et sentralt navn her er maleren Joaquín Sorolla som skildret spansk folkeliv, kultur og natur på store flater.
I tillegg til Sorolla er flere kjente spanske kunstnere representert ved Mueso Carmen Thyssen, bla. Joan Miró, Picasso og Lucas Velázquez.
Håndplukket
Det skal være baronessen selv som har plukket ut verkene til den permanente delen av museet i Málaga. Et viktig kriterium har vært at motivene ofte er andalusiske eller at kunstneren kommer fra denne provinsen.
Carmen Thyssen har gitt uttrykk for at i tillegg til den permanente delen av utstillingene, er det lagt opp til en rekke midlertidige utstillinger der man bl.a. vil hente sentrale verker fra ”modermuseet” Thyssen-Bornemisza i Madrid.
Málagas nye kunstperle utgjør et vakkert innslag i bybildet der det ligger, litt inneklemt i den trange gaten Calle Compañía 10.
I tillegg til selve museumsdelen, finnes det både kafé, butikk, auditorium og selskapslokaler. Men så har det da også med 30 millioner euro til å ruste opp bygningsmassen.
Museet drives som et felles privat og kommunalt prosjekt.
Baroner i kunst
Det originale Thyssen-museet i Madrid som tilhører Madrids gylne museumstriangel, inneholder sentrale verker innenfor ekspresjonisme, impresjonisme og kunst fra slutten av 1900-tallet. Med sine mer enn 1.600 malerier, er Thyssen-Boremisza-samlingen den nest største private kunstsamlingen i verden, etter den kongelige britiske samlingen.
Carmen Cervera, kjent som ”baronessen”, ble født i Sitges i 1943. I 1961 ble hun kåret til Miss Spania og etter å ha rotet litt fram og tilbake, ble hun den femte hustruen til den sveitsiske industrimagnaten baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Det var han som fikk henne interessert i å samle på kunst.
Ved ektemannens død satt hun på en samling kunst til en verdi av 800 milioner euro.
Thyssen–Bornemisza-muséet i Madrid åpnet i 1992. Det finnes også en egen avdeling av museet i Barcelona.
Fakta om Museo Carmen Thyssen Málaga
• Adresse: Calle Compañía 10, rett ved Plaza de la Constitución
• Åpningstider: tirsdag til søndag, kl. 10 – 20. Mandager stengt
• Åpent hele året, bortsett fra 25. desember og 1. januar
• Gratis adgang 18. mai ifm. ”International Museums Day”, i tillegg til ved spesielle arrangementer som ”European Muesuems Night” og ”White Night”
• Et gjennomsnittsbesøk ved museet tar en time og 30 minutter
• Ordinær pris for å se hele den permanente utstillingen: 9,50 euro
• For besøkende over 65 år, pensjonister, studenter under 26 år, familier, arbeidsledige og handikappede er prisen 3,50 euro
• Gratis adgang for barn under 12 år i følge med voksne
• Guidede turer kan bestilles 48 timer på forhånd på tlf.: 902 303 131, eller epost: info@carmenthyssenmalaga.org
• I nær framtid vil det bli satt opp spesielle guidede turer til bestemte tider på dagen
• Museet er tilrettelagt for enkel adgang for mennesker med fysiske handikapp
• Museet har egne utdanningsprogrammer beregnet på barn
Museets hjemmeside (også engelsk): http://www.carmenthyssenmalaga.org
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001