Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hei,
Mitt navn er Andreas og jeg har rotfylt en jeksel for fire år siden. Nå begynner jeg å få vondt i den når jeg tygger. Men hvorfor får jeg vondt når tannen ikke lenger har noen nerver?

Hei Andreas!
Takk for eposten din. Dine plager kan ha ulike forklaringer som bare en tannlege kan bedømme i forbindelse med en undersøkelse.
En jeksel kan ha tre til fem nerver og noen ganger kan det være vanskelig for tannlegen å finne alle nervene/kanalen, til tross for røntgenbilder. Så en forklaring kan være at det finnes en nerve igjen som ikke er behandlet (slik vi nevnte i en tidligere artikkel om rotbehandling).

Den tidligere rotbehandlingen kan også være for kort, for lang eller for smal. Å rotbehandle tenner er en av de vanskeligste oppgavene en tannlege har. Kanalene kan være veldig smale, krokete og til og med dele seg uten at det synes på røntgenbildene, rett og slett fordi bildene ikke er tredimensjonale slik som tannen er. Dette gjør rengjøringen av kanalen vanskeligere fordi filen ikke kan komme helt ned til enden av kanalen. Kommer man ikke helt ned og dermed kanskje mislykkes med å fjerne hele betennelsen, kan den blusse opp igjen på et senere tidspunkt.

Filene som man rengjør kanalene med er veldig tynne og kan dessverre gå i stykker, særlig ved veldig trange og krokete kanaler. Om en fil går i stykker i kanalen og tannen gjør vondt, må man ofte trekke tannen fordi man ikke lenger kan komme til å få rengjort kanalen.

En sprekk i tannroten/brudd kan være vanskelig å oppdage på røntgen, og det kan ta flere måneder og inntil et år før det oppdages. Oftest gjør det da veldig vondt å berøre tannen.

Det finnes bakterielle tanninfeksjoner som kan være veldig vanskelige å eliminere til tross for korrekt behandling, for eksempel Candida i rotkanalene. I spesielle tilfeller kan man da ta prøver av bakteriene.

En kraftig betennelsen i tannkjøttet kan også gi en lignende smerte og da kan det bli nødvendig med en skikkelig rengjøring og fjerning av tannstein.

Om tannen har en høy fylling/plombe kan den også utvikle en infeksjon rundt rotspissen som gir smerta ved biting.

Som du ser Andreas, kan dine problemer skyldes flere ulike ting, og derfor bør dette undersøkes av en tannlege. Nøl ikke med å ta kontakt med oss på Nordic Dental Centre om du har fler spørsmål.

Med vennlig hilsen Christina Radics, tannlege på Nordic Dental Centre

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.