Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stupa, mariposario, colomares mars 2012

Stupa, mariposario, colomares mars 2012

STUPA, MARIPOSARIO, COLOMARES
Severdigheter i nærområdet.

Hvis du ønsker et avbrekk fra dagliglivet og rutinene her nede på kysten, så ta en tur inn i landet. Om du vil være borte flere dager, eller bare ta en liten dagstur, så venter et vell av opplevelser. Ta en vandretur i praktfull natur, eller se et spennende naturfenomen. Besøk en hvit by med kultur og folklore. Bodegaer, olivenfabrikker, kakebakerier og skinke- og sjokoladefabrikker tar i mot besøkende. Du finner dyrehager og dyrereservater, mauriske etterlatenskaper og utgravninger fra romertiden, dryppstenshuler og huler med tusenårige hulemalerier. Det er ikke grenser.
Da vi nylig hadde venner fra Norge på besøk, ville vi vise dem noe spesielt uten å kjøre langt.
Vi valgte å starte med STUPAEN som ligger like vest for Benalmadena Pueblo. Et kneisende landemerke som vi faktisk ser fra vinduene våre nede i byen. En stupa er en tredimensjonal hellig urform i buddhistisk tradisjon. Opprinnelsen finner vi 2500 år tilbake som en tradisjonell gravhaug. Senere har den utviklet seg til et komplekst arkitektonisk byggverk. De fleste finnes i Tibet. Gjennom arkitekturen, et symmetrisk fundament og riktig orientering blir bygget ladet med kraft og harmoni. Stupaen blir en slags energigenerator. Dermed er den ikke bare et symbol, men en reell katalysator for opplysning og velsignelse fra nåtid, fortid og fremtid. Den bringer budskap om at alle kan oppnå et innsiktsfullt og fredfylt sinn. Og den knytter sammen vår indre erfaringsverden med kosmos.
I senere tid er stupaer bygget som fredsmonumenter overalt i verden.
Stupaen i Benalmadene ble innviet i 2003. Grunnen ble gitt som en gave fra kommunen, som også har bidratt med penger til bygningen. Selve grunnleggeren er en buddhistisk mester fra Himalaya som heter Lopon Tsechu Rinpoche.
Det er ikke godt å vite hva som er sant og usant i denne verden, men vi tar iblant en tur til stupaen, og denne gangen tar vi våre venner med. Luften der oppe kjennes ekstra ren og frisk og utsikten er storslagen. Man kan gå inn, finne seg en pute og sette seg en stund i stille meditasjon. I underetasjen er et lite museum som det kan være morsomt å besøke.
Vi unnlater aldri å gå en runde rundt stupaen. Det er viktig å gå med solen. På denne lille vandringen skal en konsentrere seg sterkt om et viktig ønske og ellers være åpen for kraften fra bygningen. Prøv selv!

Bak stupaen er det kommet en liten østerlandsk bygning tilknyttet en stor hall. MARIPOSARIO står det over døren.
Mariposa! Et vakkert ord, ikke sant? – Det betyr sommerfugl. – Vi betalte hver åtte euro og gikk inn i jungelen. Husk å legge igjen klær i bilen, for her er det fuktig og tropevarmt.
Det er en fantastisk opplevelse. Sommerfugler i alle størrelser og varianter flyr omkring mellom eksotiske blomster og trær. Det er bygget dammer og vannfall. Vi vandret på små stier som buktet seg gjennom landskapet. Her og der var det satt frem foringsbrett med ulike frukter. Her kunne vi lett fotografere sommerfuglene. Informative plakater var slått opp og en hyggelige guide var ivrig til å vise og forklare.
Sommerfugler legger egg på planter som er spesielle for sitt slag, for her skal larvene klekkes og spise seg store og fete før de forpupper seg og så gjennomgår den fantastiske metamorfosen som fortoner seg som et under for oss mennesker. Her i mariposariet samler personalet puppene og henger dem i rad og rekke i et glasskap. Puppene er forskjellige for de forskjellige artene, men alle utrolig vakre. Det er ikke lett å forstå at de har fått utseende for å skremme fienden.
Vi fikk se en puppe sprekke og en ny skapning komme ut. Den ekle larven var omdannet til en strålende sommerfugl Guiden fortalte at det ville ta et par timer før vingene var så tørre at den nye sommerfuglen kunne fly av sted i all sin prakt.
LUNSJ på Plaza España.

Vi kjørte inn i puebloen, parkerte under kirken og tok glassheisen opp til kirkeplassen. Så gikk vi den lille gatestubben frem til det Plaza España. Det er en boliggate med lave, hvite hus dekorert med smijern og geranier. Den fører frem til det lille torget, Plaza España der det er dekket til lunsj under appelsintrærne.
Etter en god lunsj går vi tilbake kirken. Den og plassen omkring ble opprustet for noen år siden og er i seg selv verd et besøk. Spanjolene vet å skape skjønnhet rundt seg. Vil du ikke ta heisen ned, kan du følge en liten sti ned den bratte fjellsiden.
På veien videre ned til kysten passerer vi Castillo Monumente COLOMARES.
Det er et fantastisk byggverk som pirrer nysgjerrigheten til alle som drar forbi. Det er et lite slott med en masse tårn og spir og rysjer og blonder. Dr. Stephen Martin Martin planla og startet byggingen i 1987. Han hadde god innsikt i arkitektur og kunsthistorie og han har lagt flere stilarter inn i byggverket sitt. Med hjelp av to lokale bygningsarbeidere ble Colomares skapt av murstein, stein og sement. Det tok sju år.
Slottet er et monument til ære for Christoffer Colombus, en tributt til oppdagelsen av den nye verden. Ser en godt etter, finner en elementer av oppdagelsesferden bygget inn i arkitekturen.
For år tilbake ble det opprettet et terrarium på stedet. Der kunne en se slanger og øgler av ulike slag. Senere flyttet falkonerene til stedet, og hadde flotte oppvisninger. Men da den store byggevirksomheten i åssiden under puebloen startet, måtte de flytte, for falkene ble skremt av alle de store heisekranene og fant ikke lenger hjem.
Nå kan en komme inn og se slottet i all sin prakt. Det koster et par euro, men husk det er stengt i siestaen.
Denne turen kan en ta uten bil. Det går buss fra Torremolinos og fra Fungeriola. Gå av ved Stupaen og gjør resten av turen til fots. Før den siste utbyggingen gikk det en hyggelig gangvei ned til Torremuelle. Fortsatt er den gangbar, og så er det bare å ta toget hjem.

Av Inger Jakhelln

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.