Månedsmagasinet på Costa del Sol
2.000 meter med julegaver


Smykker, vesker, sko, klær, kunst eller leker? Nytt eller gammelt? Du finner det meste på Europas største søndagsmarked El Rastro i Madrid.

Lær deg frasen ”Cuanto cuesta” – hva koster det – med en gang. Det er fullt mulig å prute, – ofte er det nærmest en forutsetning på El Rastro. I andre salgsboder opereres det bare med faste priser.
Fra de innpå 3.500 små og store salgsbodene på Madrids enorme utendørsmarked El Rastro tilbys varer i alle varianter og prisnivåer. Her finner du alt fra juggel, billige strømper og sko til grafiske trykk og akvareller, i tillegg til gatemusikanter – og en og annen enslig lommetjuv.

Stri strøm
Madrids utendørsmarked er svært populært, både blant storbyens egne innbyggere og alle turistene. Fra klokken ni søndag morgenen (og visse helligdager) fram til lunsjtid klokken 15, går det en stri strøm med ti tusenvis av nysgjerrige kjøpe- og skuelystne fra bod til bod gjennom gatene.
I tillegg holder en rekke forretninger, gallerier og antikvitetsforretninger i områdene rundt åpent så lenge markedet varer. Til sammen er ”handlegaten” mer enn to kilometer lang.

Start i nord
El Rastro-markedet finner du i den gamle bydelen Lavapiés, sentralt i Madrid. Kommer du med metroen, er det enklest å ta linje 5 (grønn) til stasjonen La Latina. Derfra går du ca 200 meter bort til torget Plaza de Cascorro. Du kan neppe ta feil av veien, det er bare å følge menneskestrømmen.
Herfra kan du velge flere ruter, men de fleste foretrekker å gå ned hovedgaten Calle Ribera de Curtidores som er bilfri så lenge markedet pågår, til den krysser gaten Ronda de Toledo. På begge sider av gaten ligger bodene tett i tett. I tillegg må du ta avstikkere inn i tverrgatene, for her finnes det også mange boder. Dessuten er det i disse gatene du finner de etablerte kunstgalleriene, møbel- og antikvitetsforretningene.

Et ordnet kaos
Ved første øyekast kan det virke som et kaotisk marked, men det er et visst system. Tar du utgangspunkt i Plaza de Cascorro og går nedover gaten, kommer du først til bodene som domineres av klær. I gatene inn til venstre finner du først og fremst kunstgallerier og butikker som selger håndverksvarer. Inn til høyre ligger de fleste antikvitetsforretningene og boder med brukte klær. I den nederste delen av hovedgaten Calle Ribera de Curtidores finner du mest bøker, datautstyr og elektriske artikler.


Ti tusenvis av innfødte madrileños og tilreisende tilbringer søndagene på Madrids verdensberømte utendørsmarked.
 


Klokke, pynt eller juggel? Utvalget på El Rastro er enormt.


Hva med håndlagde smykker til julegaver? Designen er god, prisene behagelige og ofte er det lett å prute.


Det går en stri strøm av mennesker gjennom hovedgaten Calle Ribera de Curtidores så lenge søndagsmarkedet holder på.


Det kan virke kaotisk ved første blikk, men de 3.500 bodene på El Rastro er organisert etter et visst system, selv om denne boden med leker ligger midt i området for klær.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.