Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Få byer byr på vakrere rammer for romantikk og forelskelse enn den andalusiske hovedtaden.
Det er ikke uten grunn at Sevilla regnes som en av verdens mest romantiske byer: Her finnes fantastiske bygninger og historiske minnesmerker, trange smug, frodige parker og plasser, lekre tapas, nydelig vin, sol, varme og masser av sjarm. Her er attraksjoner som gjør byen helt spesiell:

Rager høyest
Midt i Sevillas historiske sentrum ligger det verdenskjente klokketårnet La Giralda. Tårnet ble bygget av maurerne midt på 1100-tallet, og fortsatt rager det høyest av alle bygninger i sentrum. Det 97 meter høye tårnet som tidligere var en minaret, byr på en praktfull utsikt. Giralda betyr værhane og forklaringen er den fire meter høye statuen på toppen av tårnet som dreier med vinden.
I den tilhørende ”Patio de los Naranjas” – Appelsinlunden – kan du og din kjære søke skygge under de frodige appelsintrærne som kaster deilige skygger når solen steker som verst.

Verdens største
Catedral de Santa María ligger vegg i vegg med La Giralda og ble oppført på 1400-tallet på ruinene av en tidligere moské. Myndighetene bestemte at kirken skulle bli så vakker og …”så stor og av et slikt slag at alle som ser den skal tro at vi er gale!” Men så er da også katedralen i dag verdens største gotiske kirke!
En av de viktigste attraksjonene inne i det store og halvmørke kirkerommet er de påståtte levningene etter Cristofer Columbus.

Vakreste byggverk
Romantiske patioer og frodige hager, praktfulle bygninger, søyleganger og saler. Alcázares Reales – kongepalasset i byen – er noe av det ypperste du finner innenfor den spesielle mudéjar-stilen her til lands; sammensmeltingen av maurisk/arabisk og kristen byggeskikk. Det kongelige palasset ligger et lite steinkast unna katedralen og La Giralda. Palasset er for lengst plassert på Unescos verdensarvliste.

Sjarmerende byelv
Elven Guadalquivir går tvers gjennom sentrum og langs store deler av elvebredden er det opparbeidet flotte gang- og sykkelveier som særlig er populære på kveldstid. På begge sider av elven finnes flere romantiske uteserveringer som er et perfekt tilholdssted når solen er på vei ned og en lett bris oppover elven erstatter den ofte dirrende sommerheten i byen.

Gulltårnet ved bredden
Gulltårnet, Torre del Oro, er et must. Maurerne bygde tårnet som var viktig for forsvaret av byen. Herfra kunne man nemlig spenne en kjetting over den brede elva Guadalquivir og dermed hindre fiendens skip fra å gå inn i havna. Navnet fikk tårnet fordi det en gang i tiden var dekket med gullglaserte fliser. Flomlyset på kvelds- og nattestid gjør tårnet til et vakkert skue i sommernatten.

Størst og eldst
Sevillas tyrefekterarena er en av Spanias fineste og eldste og ligger sentralt i byen, rett ovenfor Gulltårnet. Selv om man kanskje ikke er særlig opptatt av tyrefekting, er “Catedral del Toreo” vel verdt et besøk. Arenaen ble påbegynt allerede midt på 1700-tallet og ble udødeliggjort i operaen Carmen. Innenfor murene finnes et museum som viser utviklingen av tyrefektersporten fra det 18. århundret og framover, i tillegg til et kapell og sykestue.

Monumental og prektig
Et stykke nedover langs elven Guadalquivir ligger den enorme Plaza de España. Den store halvsirkelformede plassen omsluttes av fantastiske Palacio Español. Alt ble bygget sent på 1920-tallet og formålet var å vise et bilde av verdensmakten Spania i sine velmaktsdager. I disse vakre omgivelsene tar, tradisjonen tro, brudeparene i Sevilla sine offisielle bryllupsbilder. I dette mini-Venezia finnes en kanal og broer, og det er mulig å leie båt.

Vakrest i Europa
På baksiden av den store plassen ligger parken som blir kalt en av de vakreste i Europa. Den rommer både masser av blomster, hekker, palmer og appelsintrær, plener, fontener, små dammer, paviljonger og veier. Et skyggefullt og deilig sted når termometeret om sommeren fort når opp i 40 grader!

Romantiske Santa Cruz
Bydelen ”Barrio de Santa Cruz”, sentralt i byen, er en labyrint av trange gater og smug. Enkelte så trange at beboerne kan stå på balkongene og kysse naboen tvers over smuget. I dette gamle jødiske kvartalet finnes idylliske små plasser med appelsintrær og fontener, – og mange små barer med levende flamenco-musikk. Svært populært blant både innfødte og turister på kveldstid.

Best på tapas: Triana
Men er det tapas, du og din kjære vil smake, vil mange innfødte hevde at de fleste og beste tapasbarene finner du i bydelen Triana, på den andre siden av elven Guadalquivir. Fra sentrum går du bare over broen Puente de Isabel II, og vips… Tidligere var Triana en egen by der fattigfolk bodde, i dag er den en del av Sevilla.

Fakta om Sevilla
• Hovedstad i den autonome regionen Andalucía og i provinsen Sevilla
• Spanias fjerde største by med 700.000 innbyggere
• Byen har tre bygninger på UNESCOS verdensarvliste: Katedralen, Alcázar Reales og Casa Lonja. De fleste severdighetene ligger midt i sentrum med kort avstand mellom seg
• Attraktivt reisemål hele året på grunn av det milde klimaet året rundt. I sommermånedene kan temperaturene nå opp i over 40 grader

Fakta om Sevilla
• Hovedstad i den autonome regionen Andalucía og i provinsen Sevilla
• Spanias fjerde største by med 700.000 innbyggere
• Byen har tre bygninger på UNESCOS verdensarvliste: Katedralen, Alcázar Reales og Casa Lonja. De fleste severdighetene ligger midt i sentrum med kort avstand mellom seg
• Attraktivt reisemål hele året på grunn av det milde klimaet. I sommermånedene kan temperaturene nå opp i over 40 grader

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet