Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Er du mann og plaget av aggresjon, er storsjekker med overdreven sexlyst eller har et pågangsmot som du helst bør jekke ned noen hakk? Skaff deg barn!
En undersøkelse av 600 filippinske menn som ble fulgt i fem år, avslører at single menn med mye testosteron har større sjanse enn andre for å skaffe seg en partner. Men når forholdet omsider er godt etablert og første barn blir født, mister faren mye av sitt mannlige kjønnshormon. Og, jo mer faren tar del i barnepass og omsorg, jo mer synker testosteronet, skriver NTB.
Hva med menn som allerede er myke, lurer vi på.

Aper og mennesker – likere enn vi liker?
Sjimpanser og mennesker har nesten like gener, og det er bare er 1,3 % forskjell i arvestoffet. Likevel regner vi mennesker oss for mye smartere enn vår søte halvbror, sjimpansen. Hvorfor det?
Jo, ifølge ny forskning har genaktiviteten i hjernen utviklet seg raskere hos mennesker enn hos sjimpanser. Dette kan forklare den store forskjellen i mentale evner, hevder i en studie i tidsskriftet Nature. Resultatet viser at menneskehjernen har gjort fem ganger flere forandringer i genaktivitet enn sjimpansehjernen siden vi skilte lag.
Endelig en god nyhet!

Korte mennesker friskest
Visste du at for hver tiende centimeter du vokser, øker faren for kreft med nesten 20 prosent? Etter at du har vokst deg rundt 1,52 meter høy, bør du egentlig stanse. For fra da av vil hver ekstra ti centimeter du vokser, føre med seg 16 prosent større sjanse for kreft.
En studie fra University of Oxford der 1,3 millioner middelaldrende kvinner ble fulgt gjennom 15 år, har sett på sammenhengen mellom høyde og ti vanlige typer kreft.
De høyeste kvinnene, alle over 175 centimeter, hadde 37 prosent større sjanse for å rammes av en av visse krefttypene i løpet av livet enn kvinnene som var nærmere 1,50 meter høye, skriver nettstedet forskning.no.
De britiske forskerne som har publisert studien i tidsskriftet The Lancet Oncology, har undersøkt to forskjellige typer tarmkreft, hudkreft, leukemi, non-Hodgkins lymfom, lymfekreft, og dessuten kreft i bryst, eggstokk, livmor og nyrer.
Omsider en fordel for kortvokste!

Dyr kjærlighet
Glem gammeldagse kjærlighetsbrev og billige blomsterbuketter. Skal du i dag bevise din kjærlighet overfor den du elsker elsker, må du dra bankkortet og bruke penger. I vår tid handler nemlig det å vise følelser om å bruke penger.
– Det vil si at vi tolker hverandres innbyrdes følelser gjennom forbruk, forteller etnolog Sarah Holst Kjær fra Handelshøyskolen BI til forskning.no. Kjær har tidligere skrevet en avhandling om moderne parforhold.
I dag er sjekketrikset med blomster og kjærlighetsbrev byttet ut med smykker, dyre middager og romantiske helgeturer. Materielle goder og opplevelser er nemlig blitt den moderne målestokken for om man elsker hverandre, mener etnologen.
– For selv om de materielle godene i prinsippet er et overflatetegn, så oppfatter vi dem som symboler på ekte kjærlighet, sier Kjær.
Vi venter i spenning på hva nye forskningsresultater vil fortelle når finanskrisen (forhåpentligvis) snart er over. Går vi tilbake til blomstene?

Ofrer alt for drømmekroppen
Ifølge en spørreundersøkelse som britiske studenter har gjennomført, vil mange kvinner gjerne ha ofret minst ett leveår hvis det betød at de ble tynne. Undersøkelsen viser at 16 prosent av de 320 spurte kvinnene ville ha kortet ned livet sitt med ett år, mot å få en perfekt kropp.
Ti prosent ville ha gått enda lenger, hvis det var mulig. De ville ha ofret to til fem leveår, mens to prosent ville ha sagt fra seg et helt tiår av livet sitt, hvis det hadde gitt dem drømmekroppen. Én prosent av kvinnene mener det ville være verdt å gi opp hele 21 leveår i bytte mot et perfekt ytre, ifølge undersøkelsen. (forskning.no)
Er vi mennesker lykkeligst som ufødte?

Fem om dagen!
Du har hørt det før: Du bør spise fem frukter eller grønnsaker hver dag for å ta vare på kroppen din. Men nå mener noen forskerne at du helst bør velge epler framfor andre typer frukt.
Epler kan nemlig redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, viser en ny studie. Samtidig har forskerne også begynt å lure på om ikke epler også kan senke kolesterolnivået.
Det er de evinnelige rotteforsøkene som antyder en sammenheng her.:
– Ferske epler ser ut til å ha en gunstig effekt på kolesterolet. Trolig har epler samme effekt på mennesker, sier Mette Kristensen fra Institut for Fødevarevidenskab og Human Ernæring, Life, Københavns Universitet, som står bak undersøkelsen.
Danskene har nemlig slått fast at en diett med ferske epler reduserte mengden av det farlige LDL-kolesterolet i kroppen. LDL fører til åreforkalking og blodpropper.
– Men vi kan ikke si nøyaktig hva der er som gjør eplene gunstige, forteller Kristensen. Hun mener at man må spise fire til fem epler hver dag for at det skal ha noen virkning, skriver videnskab.dk.

Usunn livsstil = dårlig sex
Danske forskere har funnet en sammenheng mellom usunn livsstil og problemer i sengen eller manglende sex. Oppdagelsen bør brukes til å få folk til å leve sunnere, mener dr.med. Morten Frisch ved Statens Serum Institut ved Københavns Universitet.
Ny dansk forskning viser at det er en klar sammenheng mellom en usunn livsstil, bl.a. overvekt, lite mosjon, røyking, – og mangel på sex.
Forskere fra Statens Serum institut, Københavns Universitet og Statens Institut for Folkesundhed har nettopp offentliggjort to artikler i Journal of Sexual Medicine som peker på sammenhengen mellom usunn livsstil, mentalt og fysisk ubehag og manglende eller dårlig sex.
Overvektige eller fysisk lite aktive mennesker har mindre sex, viser undersøkelsen som omfatter 5.552 dansker i alderen 16-97 år. Tendensen gjelder for både menn og kvinner.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet