Månedsmagasinet på Costa del Sol

Man bør slett ikke unngå mojo på de lokale restaurantene på Kanariøyene. Tvert imot er det gode grunner til å kaste seg over sausene som er faste kjøkkeninnslag på alle Kanariøyene.
Der er to forskjellige typer. Den grønne som passer storartet til fisk og skalldyr, og den røde som passer best i selskap med oksekjøtt. Begge er gode til kylling og til de små, ”rynkede” potetene som på øyene kalles papas arrugadas.
Ingrediensene i mojo-sausene varierer fra sted til sted, og oppskriftene fra kokebok til kokebok. Noen tilsetter tomater eller brød til den røde varianten, noe som gir en mer fast konsistens. Den grønne kan inkludere avokado, og bredbladet persille kan i enkelte tilfeller erstatte koriander. På Fuerteventura kan man til og med støte på grønn mojo med oregano.
Fellesvariant for begge sauser er at noen tilsettes ekstremt mye chili, mens den grønnsaken i andre sauser stilller på linje med de andre ingrediensene slik at sausen får en pikant smak, uten at chilien svir av smaksløkene.
Det Norske Magasinets utsendte har i jakten på de riktige mojos prøvd en lang rekke varianter på forskjellige kanariske spisesteder, i tillegg har vi prøvd utallige oppskrifter på redaksjonens eget kjøkken. Vi er derfor av den sterke overbevisning at vi endelig har kommet fram til de to mest perfekte oppskrifter, en på grønn mojo, og én på mojo picón som den røde også kalles.

Ingredienser er til fire personer.

Grønn mojo (mojo verde)
Ingredienser:
2 grønne pepperfrukter
1 grønn chili
2-3 fedd hvitløk
1 bunt fersk koriander (bruk gjerne også stenglene)
1/2 dl vineddik (av hvitvin)
1 dl olivenolje
1 ts spisskommen
1 ts salt (ca.)

Tilberedning:
Rens grønnsakene, fjern kjernene fra pepperfruktene og evt. chili. Skjær dem i grove stykker og putt dem i blenderen sammen med de øvrige ingrediensene. Blendes til en jevn og kremet konsistens. Smak til med salt.

Rød mojo (mojo rojo) eller mojo picón
Ingredienser:
2 røde pepperfrukter
1 rød chili
2-3 fedd hvitløk
1/2 dl vineddik (av hvitvin)
1 dl olivenolje
1 ts paprika
1 ts spisskommen
1 ts salt (ca.)

Tilberedning:
Samme framgangsmåte som til den grønne mojo´en. Paprika gir en lett søtlig, brent smak.

Tips. Begge sauser har godt av å stå i kjøleskapet og trekke et par timer før servering.

"Rynkede" poteter – (Papas arrugadas)

1 kilo små poteter
Ca. halvt kilo salt

Tilberedning:
Alle poteter bør ha omtrent samme størrelse slik at de blir likt kokt.
Legg de godt vaskede potetene i en gryte, dekk dem med vann, og hell deretter i så mye salt at potetene begynner å flyte.
Kok dem i ca. 20 minutter, sjekk med en gaffel om potetene er møre. Hell fra vannet og sett gryten tilbake på platen et kort øyeblikk slik at potetene blir helt tørre og rynkede.
De kan saktens spises med skrellet på. Serveres som en tapa eller som tilbehør, men alltid med én av de to mojos.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.