Månedsmagasinet på Costa del Sol
238 gode grunner til å få nok kalsium

238 gode grunner til å få nok kalsium

 

99% av kroppens kalsium finnes i dine 206 knokler og 32 tenner, så det finnes 238 gode grunner til å forsikre deg om at du får i deg nok kalsium.
Mineraler utgjør bare fire prosent vår kroppsvekt, av dette utgjør kalsium to prosent, mens fosfor, som inngår i knokkeldannelsen sammen med kalsium, utgjør en prosent. Den siste prosenten utgjøres av alle de resterende mineralene.

De fleste er klar over den avgjørende rollen kalsium spiller for knokler og tenner, men like viktig er stoffet for cellemembraner, cellevæske, m.v. Dessuten er en rikelig tilførsel av kalsium viktig for utviklingen av
hormoner og enzymer, for lagring av glukose i musklene, ved allergier og noen typer eksem(for eksempel soleksem).
Kalsium griper altså inn i en rekke fundamentale biokjemiske prosesser, og det forklarer også at mangelen på kalsium kan ha alvorlige sunnhetsmessige konsekvenser. Det utskilles daglig kalsium fra organismen og dårlig eller mangelfull ernæring kan føre til tap av verdifull kalsium.
La os se på de områdene der kalsium spiller en viktig rolle, og på hvordan du kan forhindre at det oppstår kalsiummangel.

Knokler og tenner
Kalsium er den viktigste faktoren i oppbyggingen av sterke knokler og tenner, men selv om du i din barndom, har fått god ernæring og dermed et kraftig skjellet, vil denne svekkes hvis du spiser for mye sukker, raffinerte kullhydrater, drikker for mye alkohol eller tar visse typer medikamenter. Alle disse tingene ødelegger din magesyre og dette fører til at kalsium ikke kan opptaes i kroppen. Andre næringssubstanser er også vitale for organismens utnyttelse av kalsium; fosfor, magnesium, proteiner, vitamin D, K og bor.

Nerver og mental sunnhet
Noen av de ubehagelige signalene på kalsiummangel er nervøsitet, depresjoner, hodepine, irritabilitet og søvnløshet. Kalsium fører til at du føler deg rolig, fordi nervene dine styrkes. Hjernen trenger også rikelig med tilførsel av kalsium, magnesium og fosfor for å fungere korrekt. Et godt råd: Ta kalsium i stedet for å fylle i deg aspirin når du har influensa. Det samme gjelder for de før nevnte symptomene. Til slutt er kalsium viktig for utviklingen av de hormonene som bekjemper stress.

Muskler
Uten kalsium vil musklene ikke være i stand til å lagre glykogen og dermed energi. Kalsium spiller også en svært stor rolle for muskelsammentrekningene, blant annet hjertet. Mangel på dette mineralet fører derfor til kramper i ben, føtter og tær, særlig om natten.

Fordøyelsessystemet
Kalsium inngår i de stoffene som inngår i fordøyelsesvæskene, bl.a. galle. For lite kalsium kan bety at fettstoffene i kosten ikke brytes ned.

Immunsystemet
Kalsiummangel kan føre til at koppen opptar diverse tungmetaller som kan resultere i kreft. Kalsium hjelper kroppen med å forhindre inntrengning og opplagring av disse stoffene.

Kretsløpet
Undersøkelser viser at kalsiummangel kan resultere i høyt blodtrykk.

Kalsium og kvinner
Kvinner har særlig bruk for kalsium. Gjennom menstruasjon, graviditet og amming mister de en viss mengde av dette mineralet. Med alderen utvikler mange kvinner skjøre og porøse knokler. Ved et stort kalsiumtap under menstruasjonen kan det oppstå menstruasjonskramper – disse kan avhjelpes ved inntak av kalktabletter.

Konklusjon
Alle – barn som eldre – har bruk for kalsium, men følgende grupper har et ekstra kalsiumbehov: middelaldrende og eldre kvinner, personer som lider av smerter eller stress, muskelkramper, menstruasjonssmerter, for høyt blodtrykk og depresjoner, samt gravide.
Det er mange forskjellige produkter på markedet, så vær oppmerksom på innhold og sammenlign priser.

Kalsiumprodukter kan kjøpes hos Vitamina, Centro Idea.

Av Vitamina, Centro Idea

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.