Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Paradis på jord er på havet. I hvert fall hvis man skal tro teksten i Sea Clouds eksklusive brosjyre. Et besøk på det firemastede cruiseskipet i Málaga ga en liten flik av det påståtte paradiset

”Stå opp tidlig om morgenen og gå ut på dekket med morgenkaffen. Det er helt stille, men skipet beveger seg selv om du ikke kan høre en lyd.”
Slik forklarer Simon Kwinta det beste ved å arbeide på Sea Cloud. Han er Hotel Manager på skipet og har vært det siden 1985. Derfor sitter historiene også løst. Han lener det solbrente ansiktet sitt, der hver rynke synes å kunne fortelle en historie, energisk inn over bordet og forteller om skipets verste storm: ”Det var en gang i 1984. Det gikk hardt for seg. Skipet mistet 9 seil og lignet en sigøyner da det ankom Cádiz.” En historisk perle Sea Cloud tar fortsatt turer over Atlanteren til Karibia, men forsøker å unngå det harde og uforutsigelige været i den beryktede Bermudatrekanten mellom Bermuda, Miami og Puerto Rico. Vindforholdene krever at skipet må opp langs den nordamerikanske kysten på veien tilbake til Europa, men det er ikke lovlig for skipet å legge til i USA, fordi andelen tre i skipet er langt høyere enn det amerikanske myndighet tillater.
Sea Clouds historie er lang og kronglete. Skipet ble bygget som privat yacht i 1931, på bestilling fra eieren av General Foods, Marjorie Post. Senere ble skipet brukt som værskip under andre verdenskrig og ble også benyttet da de under den allierte landgangen i Normandie, da den skjebnetunge D-dagen ble flyttet fra 5. til 6. juni. Flere ombygginger senere, i 1979, fikk skipet kahytter til 64 gjester og 60 besetningsmedlemmer og starter karrieren som cruiseskip. Skipet har nettopp gjennomgått en seks måneders renovering for å kunne oppfylle strengere krav til brannsikkerhet og samtidig har alle kahytter fått ny aptering og elektronikken har blitt kontrollert. Alt det gamle interiøret er enten i behold eller skiftet ut med noe i samme stil, og det er ikke lett å forstå at skipet har 80 års jubileum i desember. I stedet føles det som å bli tatt med tilbake i tiden da de mørke trepanelene minner om bilder fra filmene ’Titanic’ eller den litt mindre romantiske ’Døden på Nilen’. Et lite bord med tilhørende leselampe er bevart og drar tankene tilbake til 1930-tallets romantikk, lenge før hurtigferjer og containerskip gjorde skipsfart til kynisk business.

Én stor familie Hele Simon Kwintas liv leves på skipet, og han beskriver besetningen som familien sin. Den familiære stemningen smitter av på gjestene, og det er tydelig at de ikke er nødvendig med smalltalk når man snakker med Simon eller de andre besetningsmedlemmene. Gjestfriheten er på topp, og det er ikke tegn til stress, selv om gjestene så smått holder på å vende tilbake fra endagsturen i Málaga. ”Jeg var med gjestene til Santiago de Compostela. Etter 3 timer gikk jeg og spurte om vi ikke snart skulle tilbake igjen,” sier Simon og slår med en solbrent finger på armbåndsuret. De seks ukene skipet lå i dokk i Bremerhaven var han hver eneste dag ute for å se til båten, og når velhavende herrer kommer og forteller om store hus og flotte biler, sier det ikke Simon noe særlig. Han har sitt liv ombord på Sea Cloud, og ettehvert som praten går, blir det enklere og enklere å forstå at man må elske et skip istedet for bare å se på det som et transportmiddel. Skipet har en sjel, og en historie. Det kan merkes, fra man tar det første skrittet på dekk. Og når Simon knytter hånden og kaller skipet en ”sterk og bestemt dame”, så er det fordi han virkelig oppfatter Sea Cloud som besetningens mest fornemme gjest og ikke kan forestille seg å gjøre noe annet enn å passe det vakre skipet og dets passasjerer resten av livet. Det kan merkes.
Tilbakelent luksus Sea Cloud Cruises som arrangerer cruise med Sea Cloud samt de to søsterskipene Sea Cloud II og River Cloud II, gjør mye ut av at det må være luksus på reisen, men den må samtidig foregå på gjestenes premisser. Servicen som alltid er til stede, men blir påtrengende. Det er verken golfbaner, pool eller tennisbaner ombord. Til gjengjeld er det absolutt ro og en avdempet perfeksjonisme blant besetningsmedlemmene.


Dimensjoner: L109,5 m, H54,2 m, B15 m, D5,13 m
Maks. hastighet: 10 knop
Antal seil: 30
Samlet seilareal: 3000 m2
Antal lugarer: 32
Maks. ant. passasjerer: 64 pers.
Besetning: 60 pers.

Sea Cloud Cruises administrerer også cruiseskipene Sea Cloud II og River Cloud II og holder nå på å utvide flåten med Sea Cloud Hussar. Cruiseskipene seiler i Middelhavet, Karibia og på de europeiske elvene, samt fire turer årlig over Atlanteren med 16 dager på havet. Finn mer informaasjon på www.seacloud.com.

Av Jeppe Schjødt

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.