Illegal safran på markedet
Spansk safran koster i dag rundt 3.000 euro per kilo.
I fjor eksporterte Spania 190 tonn, men produksjonen i La Mancha, regionen som tradisjonelt har dyrket det meste av det dyrebare krydderet, var på bare 1,5 tonn.
Forskjellen skyldes forfalsket safran, skriver El País. Opp mot 90 prosent av all safran skal være falsk, ifølge en talsmann for bøndenes forbund, ASAJA.
– Det er en skandale at denne safranen selges til denne prisen selv om man vet det ikke er skikkelig vare, siterer avisen en bonde som ønsker å være anonym.
Det går med støvfangere fra 250.000 safrankrokus til et kilogram ekte safran. Men det man gjør er å importere billigere safran fra blant annet Marokko, Hellas og Iran som koster rundt halvt så mye som den spanske safranen. Deretter videreselges safranen som spansk. Det snyter forbrukerne, selv om det, teknisk sett, ikke er ulovlig.
Den britiske avisen The Independent har dessuten offentliggjort en undersøkelse som hevder at mellom 40 og 90 prosent av safranen er framstilt av andre deler av krokusen, altså ikke støvfangerne. Andre undersøkelser har funnet kardemomme blant safrantrådene.
Industridepartementet overveier nå å innføre en lov med påbud om å opplyse forbrukerne om hvor safranen kommer fra. Det vil komme forbrukerne til gode, men ikke spansk eksport som nyter godt av den goodwillen som spansk safran har. Selv om bare 0,8 prosent av safranen faktisk er dyrket i La Mancha. Safranindustrien hadde i fjor et overskudd på 47 millioner euro. Valencia og Murcia er de to regionene som eksporterer mest safran, selv om krokussen slett ikke dyrkes der.
Eksperter mener at man kan lukte forskjellen på forfalsket og ekte vare fordi den falske ikke lukter godt, i tillegg til at det ekte safranen må ha det offisielle La Mancha-merket.
Boligtomter til 2.000 euro
Man kan nå kjøpe en boligtomt for 2.000 euro, om man er klar for å bosette seg i Olmeda de la Cuesta.
Byen ligger 160 km øst for Madrid og 55 km fra Cuenca.
Bakgrunnen er at byen bare har 37 registrerte innbyggere, men bare 15 personer bor der fast. 82 prosent av dem er over 65 år gamle. Det er grunnen til at byen også er kjent som Spanias eldste landsby. Man frykter derfor at det bare er snakk om få år før byen er helt utdødd. Ordfører José Luis Regacho vil nå rive ned etterlatte eiendommer og selge tomtene for å skaffe nytt liv til stedet.
Byggetomtene til 2.000 euro er på rundt 150 m2, og den eneste betingelsen som settes er at det i løpet av noen måneder skal bygges en bolig på tomten.
Ifølge avisen ABC er interesserte velkommen til å skrive til kommunen på olmedadelacuesta@gmail.com eller møte opp på rådhuset på byens Plaza Mayor.
Forbud mot tankning av amerikanske fly i spansk luftrom
Spanas regjering har kunngjort for USA at man ikke lenger vil tillate at amerikanske militærfly blir tanket opp i spansk luftrom.
Ifølge forsvarsminister Carme Chacón er forbudet innført for å forhindre en gjentakelse av ulykken i 1966 over Palomares i Almería.
USA lovte den gangen å rydde opp etter at et B-52 bombefly mistet hydrogenbomber etter en kollisjon som nettopp skjedde da flyet skulle tankes i lufta. To av bombene eksploderte i lufta, de to andre falt ned uten at de eksploderte. Den ene av bombene ble hentet kort tid etter ulykken, den andre først tre måneder senere.
De forskjellige amerikanske administrasjonene har tross løftet om å rydde opp, ignorert behovet for fjerning av det radioaktive stoffet og strålingen som er mer alvorlig enn antatt og som berører 50.000 m2.
Den amerikanske ambassadøren i Spania, Alan Soloment, har dessuten besøkt Palomares der byens ordfører, Jesús Caicedo, gjentok anmodningen om, at den amerikanske regjeringen må rydde opp etter seg i området, inkludert landsbyen Cuevas de Almanzora der det fortsatt antas å befinnes et halvt kilo plutonium. Ambassadøren har likevel ikke kunnet gi noen løfter.
Høyesterett underkjenner bruken av overvåkningskameraer
En mann på Kanariøyene har blitt nødt til å ta ned sine overvåkningskameraer etter at han tapte sak om krenking av naboens privatliv.
Mannen ble også dømt til en bot på 300 euro for å ha gitt naboen psykiske plager. Dommeren la vekt på at overvåkningskameraene kan brukes i det omfanget som er nødvendig, men ikke filme annet enn det som skal overvåkes.
– Det tar tid å skape nye jobber
Den spanske statsministeren José Luis Rodríguez Zapatero maner til tålmodighet, mens arbeidsløsheten fortsatt stiger.
– Det tar tid å skape nye jobber. Det koster penger å få ned arbeidsløsheten. Arbeidsmarkedsreformen får en større effekt når vi når en vekst på en prosent, sa han nylig i et intervju med tv-stasjonen RTVE. Arbeidsløsheten steg i slutten av fjoråret fra 19,8% (september) til 20,3% ved utgangen av året.
Dolorez Vázquez har ennå ikke fått oppreisning
Dolorez Vázquez som i 2000 ble dømt for mordet på Rocio Wanninkhof fra La Cala de Mijas som året før ble funnet myrdet, har fortsatt ikke fått oppreisning.
Vázquez ble dømt til 15 års fengsel, men halvannet år etter dommen påtok briten Tony Alexander King seg ansvaret for drapet. Vázquez, som hele tiden hadde erklært seg uskyldig, ble løslatt. For tiden i fengselet i Alhaurín de la Torre der hun rakk å sitte i i alt 17 måneder, får hun en erstatning på 120.000 euro. Selv krevde Dolorez Vázquez fire millioner euro.
Nå har justis- og innenriksdepartementet imidlertid helt nektet å utbetale erstatningen fordi man mener at det ikke skjedde noen feil under rettssaken.
Dolores Vázquez har derfor saksøkt staten, og saken skal nå opp for høyesterett.
Store narkofangster
Året har startet bra for politiets jakt på narkosmuglere.
I Madrid knep man to piloter fra et argentinsk ambulansefly som forsøkte å ta ett tonn kokain inn i landet. Kokainen var transportert fra Buenos Aires med Madrid som endelige destinasjon.
I Algeciras fant man også kokain. Her dreide det seg om 162 kilo av det hvite pulveret som var gjemt i plastikkbananer som lå i en sending av ordentlige bananer fra Ecuador.
I Palma arresterte politiet en nigeriansk kvinne som hadde ankommet med et fly fra Madrid. Hun var gravid i 34. uke, og fødselen var i gang da flyet landet. På sykehuset fant legene 53 dadler proppet med kokain i magen hennes, i tillegg til at hun gjemte andre dadler i endetarmen og i skjeden. Det var i alt et kilogram kokain fordelt rundt om kroppen hennes.
I Granada ble to unge menn arrestert for å dyrke marihuana. Arrestasjonene skjedde etter at de selv hadde ringt til politiet for å anmelde et innbrudd. Politiet fant 30 planter i et rom i leiligheten.
Tunnelen i San Pedro klar mot slutten av året
Tunnelen under motorveien A7 på strekningen gjennom San Pedro blir ifølge avisen La Opinión de Málaga ikke ferdig før mot slutten av året.
Planen var at tunnelen skulle stå ferdig i første kvartal i år.
Samtidig er utgiftene mer enn tredoblet, og i stedet for å koste 24,8 millioner euro, blir prislappen på tunnelen nå rundt 85 millioner.
Marbellas ordfører Ángeles Muñoz (PP) har beklaget situasjonen og den manglende kommunikasjonen med departementet for offentlige arbeider (Fomento). I tillegg har hun kunngjort at hvis ikke departementet ferdigstiller arbeidet, vil kommunene gjøre det.
Den antikke romerske byen Torreparedones gjenåpnet
Det er igjen mulig å besøke den gamle romerske byen Torreparedones som ligger 20 km fra Baena i Córdoba-provinsen.
Utgravningene av den antikke byen startet i 1988, og i dag sees et vel bevart marked og et imponerende forum som ble brukt til både politiske møter og til religiøse seremonier. Dessuten finnes det en inskripsjon som henviser til Marcus og Augustus. Bare det siste året er det funnet mange kunstskatter og skulpturer, blant annet et som forestiller hodet ril keiser Claudius og en figur av en mann som bærer en rustning og som arkeologene regner med også forestiller en keiser.
I tillegg til romerske gjenstander har arkeologene gravd ut funn fra iberernes tid, samt fra middelalderen.
Torreparedones er byens spanske navn, ingen vet hva romerne selv kalte den fordi all dokumentasjon har forsvunnet i løpet av de siste 2.000 årene.
Manuel Chaves avviser boring etter olje
Spania har lenge hatt håp om å kunne finne olje utenfor sine kyster. I januar het det at regjeringen skal ha gitt grønt lys for oppstart av prøveboringer etter gass og olje utenfor kysten av Fuengirola og Mijas, i tillegg til i havet utenfor kysten av Granada- og Almaría-provinsene.
CNWL Oil España, et datterselskap av det canadisk eide Sherrit International Corporation, fikk konsesjonene.
Det fikk særlig miljøorganisasjoner og turistsektoren til å protestere, og visestatsminister, tidligere formann i den andalusiske lokalregjeringen, Manuel Chaves, har nå sagt at det ikke vil bli boret etter olje og gass. Ifølge ham er turistsektoren en viktig industri, ikke bare for Costa del Sol, men for hele Spania. Derfor vil han ikke tillate boringer utenfor kystene.
I dag kommer 99 prosent av oljen og gassen fra utlandet. En rapport fra Red Eléctrica de España (REE), det offentlige selskapet som holder kontroll med strømforsyningene, opplyser likevel at grønn energi i 2010 stod for 35 prosent av landets energibehov.
Spanias senat er offisielt femspråklig
I januar ble det spanske senatet offisielt femspråklig. I tillegg til castillansk (”vanlig” spansk) snakkes det nå også katalansk, baskisk, galicisk og valenciansk. For at alle senatets medlemmer skal kunne forstå hva som blir sagt, har man ansatt 25 tolker.
Bare medlemmer av det konservative partiet PP fortsatte med bare å snakke castillansk. Partiets leder, Mariano Rajoy, har kritisert ordningen og mener at når det dreier seg om landets anliggender bør man snakke landets felles språk.
Oversettelsene anslås å koste 12.000 euro om dagen.
I kongressen snakkes det fortsatt bare castillansk.
Nok et bra arrangement for eldre på lokale pleiehjem
Bodil og Børge Lok avholdt nok en gang på tampen av fjoråret nok et julearrangement for to av områdets pleiehjem.
– Det gikk veldig bra, for nå har vi jo gjort det så mange ganger. I år hadde vi som vanlig Lucia og nissebarn fra Den norske skolen, og Bjørg er et uunnværlig innslag. Vi hadde dessuten arrangert opptredener av noen svært dyktige flamencodansere som vakte stor jubel, og så kom jo julenissen selvfølgelig på besøk, forteller Bodil.
Paret takker alle sponsorer og de mange trofaste hjelperne.
– Uten dere hadde det slett ikke blitt noe av. Mange takk, sier paret.
Sjeiken peker ut ny tomt for Málagas nye stadion
Abdullah Al-Than, eieren av fotballklubben Málaga CF vil satse på Arraijanal som byens nye kjempestadion. Det har ellers gått rykter om at stadion skulle bygges i Puerta de la Torre, men nå later det i stedet til å bli i området mellom Plaza Mayor og Palacio de Deporte José María Martín Carpena.
Her ligger det fortsatt en uberørt tomt på 700.000 m2.
Tilskuerkapasiteten kommer opp mot 65.000, mot de nåværende 29.000 på La Rosaleda. Dermed blir ”Qatar stadion”, som Al-Than ønsker å døpe den, den tredje største i Spania, bare forbigått av Camp Nou i Barcelona med en kapasitet på 98.772 tilskuere og Bernabeu i Madrid med 80.530 tilskuerplasser.
Stadion skal bli på 120.00 m2, bygget for blant annet 100 millioner euro av sjeiken egne penger.
Minister: Madrid kan ikke unngå miljøregler
Madrid har store problemer med få bukt med luftforurensingen. Det har fått miljøministeren, Rosa Aguilar, til å anklage Madrids rådhus for manglende forsøke på å bli kvitt luftforurensingen.
– Det er ikke akseptabelt å bruke triks, sier hun til El País, og viser til at ordførerkontoret med vilje prøver å manipulere luftprøvene ved å flytte måleapparatene til grønne områder og ta bort andre.
Madrids eneste svar er å søke om utsettelse for å nå målene: – Hvis vi skal nå de nåværende målene, må vi kutte ned tallet på biler med 50 prosent. Det er fullstendig umulig, hevder Madrid kommune overfor El País.
Rosa Aguilar aksepterer ikke denne holdningen: – Når noen ikke gjør det arbeidet de må gjøre, kan de ikke slippe unna ansvaret ved å søke om utsettelse, sier hun til El País.
Miljøvernorganisasjonen Ecologistas en Acción forbereder en anmeldelse av rådhuset for å ha overskredet de fastsatte grensene for forurensing.
– Madrid har ikke gjort noe med dette på flere, og det er ikke akseptabelt, sier talsmannen Paco Segura til El País.
Grenseverdiene for nitrogendioksid, NO2, i lufta var i 2004 på 52µg/m3, men i Madrid ble den gjennomsnittlige verdien målt til 61µg/m3. Det vil på lengre sikt føre til flere dødsfall på grunn av luftforurensing. En undersøkelse fra ekspertnettverket Apheis viser at man ved å senke verdien med 5 µg/m3 kan unngå 18 dødsfall per 100.000 innbyggere i storbyene.
SAS kåret til det mest punktlige flyselskap i Europa
Det er mye å passe på i en lufthavn, og to dager er aldri like. Det må hele tiden tenkes kreativt og raskt for å følge reiseplanene slik at ingen blir forsinket.
Det er derfor en særdeles høythengende pris SAS vant 24. januar som ”Service On-Time Performance” og dermed ble kåret til Europas mest punktlige flyselskap.
– Vi er svært stolte over å bli kåret til årets mest punktlige flyselskap i Europa. Alle våre medarbeidere, fra check-in til bagasjehåndtering, arbeider hardt hver dag for å tilby våre kunder den unike servicen som vi er kjent for, sier Hallvard Bratberg, administrerende direktør for SAS i Spania og Portugal.
Hjemmesiden Flightstats.com som står for kåringen, har målt punktligheten hos SAS til 86,47 %. SAS var også nominert til verdens mest punktlige flyselskap, men her stakk Japan Airlines av med prisen med en punktlighet på 89,90 %. SAS var nominert som eneste europeiske selskap.
– Med våre innovative løsninger ved check-in og det faktum at vi var en av de første virksomhetene som bruker Fast Track-sikkerhetskontroll, rykker vi fra våre konkurrenter og tilbyr den best mulige utnyttelsen av tiden under reisen, sier Hallvard Bratberg.
For mer informasjon og reservasjoner, gå til www.flysas.es.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001