Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hotel Portixol – Hotellet på kanten av Palma-bukten

Hotel Portixol - Hotellet på kanten av Palma-bukten

Store bokstaver på den enkle bygningen forkynner selvsikkert sin eksistens overfor omverdenen

Hotel Portixol i Palma er av flere reisetidsskrifter, samt av virkelige og selvutnevnte eksperter som jeg også slutter meg til, utnevnt til én av Mallorcas mest raffinerte hoteller. Det har masser av sjarm og masse karakter, svensk minimalisme kombinert med øyas helt egenartede stil, og så er det fortsatt et hyggelig og avslappet miljø.

Små og fargerike fiskerbåter som gynger dovent ved molen i den lille havnen, er det første jeg ser gjennom skoddene når jeg slår opp øynene. Der utefra høres båtenes skvulping og i det fjerne en måke som hilser en ny dag velkommen.

En times tid senere sitter jeg i restauranten, spiser min gode frokost – av den typen der den lufttørkede skinken er pata negra, ostene er av den lokale typen, og kaffen nok ikke er bedre ute i byen. Herfra er det utsikt til en mørkeblå pool, delvis omkranset av noe som ligner et båtdekk og bare litt lenger ute sees Middelhavet.

Johanna og Mikael Landström, hun i grønn kjole og han bakerst til venstre, med noen av medarbeiderne på Hotel Portixol

Jeg hadde kvelden før ankommet Hotel Portixol som jo ligger ved den lille havnebyen med samme navn, godt gjemt og likevel så sentralt, midt imellom Mallorcas lufthavn og Palma. Her kneiser den karakteristiske hvite, firkantede bygningen med de blå skoddene og brune trebalkonger på den ytterste moloen som liksom markerer kanten på Palma-bukten.

Fra fiskerestaurant til moderne hotell
For mange år siden huset bygningene en populær fiskerestaurant som serverte fisk som akkurat var fisket og store fat med grillet skalldyr til svært rimelige priser – og et lite hotell som jeg og visst heller ikke mange andre visste eksisterte.

Det var fram til 1997 da svenske Johanna og Mikael Landström kjøpte stedet. Det tok dem to år å omforme det, men da de endelig kunne åpne dørene, ble det et designhotell med en enkel form for skjønnhet og innredet med store vaser, fargestrålende sofaer, stripede puter og mange lekre detaljer.

Hotellet har 24 værelser som deles opp i en rekke forskjellige kategorier. Noen har terrasser, andre ikke bare bad med dusj, men også et med karbad, noen har utsikt over havnen, andre poolen og havet. Felles for de 24 er at de er romslige og, som resten av hotellet, er innredet i en stil som er kokt ned fra 1950-tallet og tilsatt svært moderne enkeltheter. En nerdaktig detalj er en kikkert slik at man kan følge med på livets gang i havnen, se de store skipene som seiler inn i Palma-bukten, og flyene under innflyvning og rett etter start fra Son Sant Joan. Og så er det en DVD-spiller fordi hotellet har et usedvanlig stort utvalg av film som man kan låne.

Jeg tilbringer nå en times tid i hotellets fitness-senter og spa, en ettermiddag fordelt mellom solsengen og den innbydende poolen som for øvrig er fylt med saltvann. Jeg er snart klar for å tenke i kulinariske baner.

Orientalsk og lokalt
Det er langt fra menyen på gårsdagens fiskerestaurant til det nåtidige Portixols retter. Det er ikke bare hotellets gjester som spiser her, men også alle andre, inklusive mallorquinerne selv. Det er jo som bekjent det største kompliment en restaurant kan få.

Gjestene anbefales å reservere bord på forhånd, og slik jeg selv får erfare, er det en anbefaling man ikke bør overhøre. Av skade blir man klok, og mett blir man uansett, for i baren serveres lettere måltider som for eksempel hjemmelagede burgere og orientalske nudler med reker eller kylling.

I selve restauranten består middagen av en forrett i form av hummersalat med avokado, mango og appelsinsalsa, og som hovedrett er det Piggvar med høstens første grøde, nudler og Dashi-buljong.

Rettene er litt middelhav, litt orienten og de fleste ingrediensene er hentet her på øya. Det anbefales å prøve de lokale vinene til; det skjer mye akkurat nå på Mallorcas vingårder.

Landsby, storby og strand
Den lille byen som omkranser havneområdet, er stille og rolig. Det er en deilig promenade mellom de fargerike husene, noen nå omgjort til stilfulle restauranter, og vannet. Dessuten er det her litt strand.

Her finnes fortsatt et skikkelig fiskemiljø. Det er ikke egentlig kuttere, og båtene tilhører og benyttes av lystfiskere og eldre menn som jeg har mistenkt for å være pensjonerte fiskere som fordriver dagene med å bruke nettene til diskutere verdenssituasjonen på molen.

Det er bare rundt en halv times gangtur inn til Palma langs en gangsti langs den store stranden som brer seg langs størstedelen av veien. Det finnes også en sykkelsti, og har man denne tilbøyelighet, kan man benytte seg av hotellets tilbud om å låne sykkel.

Jeg kan tilbringe uendelig med tid på Hotel Portixol, men følger likevel med dit katedralen peker – den sees fra hotellets poolområde så snart man trer ut døra – til én av Spanias mest lekre byer som passer fint sammen med det som trolig er én av landets mest karismatiske hoteller.

 


www.portixol.com
Les mer om Portixol på hotellets hjemmeside. Her finnes også detaljert informasjon om værelsenes forskjellige kategorier og fasiliteter.

Fly til Palma
Flere flyselskap har direkte, daglige forbindelser mellom Málaga og Palma.
Air Berlin: www.airberlin.com
Spanair: www.spanair.com
Man kan naturligvis også booke på et reisebyrå.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.