Månedsmagasinet på Costa del Sol

Denne gangen handler det om optimalisering av pc´en din; hva er det, hvordan gjør man det og hvilke verktøy må man bruke til det?

La oss starte med å forklare hva det vil si å optimalisere pc´ens yteevne og hastighet.

Vi kjenner alle sammen til at man får installert en masse forskjellige programmer for å prøve det ut, og til slutt ligger det en masse ting som gjør pc´en din langsommere. Både langsommere generelt, men også langsommere når du starter den opp.

Før vi går i gang er det alltid god praksis å gjøre en backup.

Diskdefragmentering
For det første bør du foreta en diskdefragmentering av harddisken. Denne prosessen gjør computeren raskere. Når filene er fragmenterte, må ”computeren” nemlig bruke krefter på å søke etter filer på harddisken. Ofte kan store filer ligge i flere deler flere steder på harddisken. Før filen kan åpnes, må disse delene samles. Reaksjonstiden kan være betydelig lengre.

Diskdefragmentering er et Windows-hjelpeprogram som hjelper deg med å ”rydde opp” på din pc og legge ”filene” på rette steder og i riktig rekkefølge. Dette vil bety at pc´ens lese- og skrivehastigheder på harddisken økes betydelig, og dermed får du en raskere computer.
Det er en god ide å diskdefragmentere med jevne mellomrom.

Når er det en god ide å kjøre defragmentering?
1. Når du har kopiert mange filer til pc´en din
2. Når den ledige diskplassen er på 15 % eller mindre.
3. Når du installerer nye programmer eller en ny versjon av Windows.
Slik foretar du diskdefragmentering:
1. Klikk på Start -> Alle programmer -> Tilbehør -> Systemverktøy -> og klikk deretter på Diskdefragmentering.

Diskopprydning
Verktøyet Diskopprydning identifiserer filene du trygt kan slette. Deretter kan du velge om du ønsker å slette alle eller noen av de identifiserte filene.
Bruk Diskopprydning for å:
• Fjerne midlertidige internettfiler.
• Fjerne Downloaded Program Files (som Microsoft ActiveX-objekter og Java-applets).
• Tømme papirkurven.
• Fjerne midlertidige Windows-filer.
• Fjerne valgfri Windows-komponenter som du ikke bruker.
• Fjerne installerte programmer som du ikke lenger bruker.
PS: Typisk nok tar midlertidige internettfiler størst plass, fordi internett-browseren gjemmer de sidene du besøker på din egen pc slik at det går raskere å klikke seg inn på sidene.

Slik bruker du Diskopprydning
1. Klikk på Start -> Alle programmer ->Tilbehør ->Systemverktøy ->klikk deretter på Diskopprydning.

Det var en kort beskrivelse av de to programmene som følger med alle Windows systemer og som er gratis å bruke for alle. En bra ting er at de som sådan ikke skader pc´en, det vil si at det er ytterst sjelden at disse to programmene ødelegger noe på datamaskinen når du bruker dem. Så benytt dem flittig!

Vi tester i neste nummer av Det Norske Magasinet vår egen MYPCTuneUp- program. Det er nemlig også et program for å optimere pc´en din. Man kan godt si at den fininnstiller hele datamaskinen, samtidig som den rydder opp. Så gled deg til mye mer om dette i del 2 av vår lille ”miniserie” rundt optimering av datamaskinen.

Av Kim Boldig & Rune Skov, MySecurityCenter

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.