Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kroppen består av ca. 60-70 % vann. I løpet av dagen avgir kroppen din væske fra huden, lungene og blæren. Du trenger rundt 2-2½ liter væske i døgnet. Det er likevel ikke nødvendig å drikke så mye fordi vann ikke bare finnes i drikkevarer, men også i maten. Det betyr at det egentlige væskeinntaket som du trenger tilsvarer ca 1½ l daglig. Likevel er det svært viktig å være oppmerksom på om du svetter mye, er fysisk aktiv, har feber, diaré eller kaster opp. Da trenger du nemlig mer væske. For de fleste mennesker er det ikke nødvendig å holde telling på hvor mye vann man drikker. Kroppen er god til selv å regulere hvor mye vann den har bruk for ved å sende signaler om den er tørst. Du får altså helt automatisk nøyaktig beskjed om den mengden vann kroppen din trenger, dersom du lytter til kroppens tørstesignaler. Likevel er det viktig å huske på at du faktisk skal drikke før du føler tørste, fordi tørstfornemmelsen er et uttrykk for væskemangel. Derfor: Drikk hele dagen.

Fedme og søte drikkevarer
Både barn og voksne drikker alt for mye søte leskedrikk. Fedme og inntak av drikkevarer med mye sukker henger sammen. For hvert ekstra glass med brus som barn daglig drikker, øker risikoen for overvekt med 60 %. Kakaomelk er ikke en leskedrikk – men heller ikke det samme som melk. Visste du for eksempel at en liter kakaomelk med 0,5 % fett laget på skummet melk inneholder 600 kalorier. Det tilsvarer samme mengde energi som finnes i halvannen liter brus med sukker eller sju frikadeller, fem boksøl eller femten epler. Det er derfor en kjempestor helsegevinst å bytte ut søtt drikke med kaldt vann fra springen eller vannflasken.

Andre drikkevarer
Vann: Vann tilfører kroppen væske uten å tilføre kalorier fra sukker, alkohol eller fett. Vann er derfor den beste måten å dekke kroppens væskebehov på. Samtidig inneholder vann, om det er fra springen eller vannflasken, kalsium, jod og magnesium. Derfor er det viktig å drikke friskt vann hele dagen. Tilstrekkelig med væske hele dagen forebygger plager som hodepine, konsentrasjonsvansker og svimmelhet.

Melk: Du kan dekke opp en halv liter av væskebehovet ved å drikke mager melk. Når du drikker melk, får du samtidig fylt behovet for kalsium.
Brus og saft: Brus, saft og mange andre søte drikker som f.eks. sider og iste inneholder omtrent like mye sukker. I en halv liter er der 50 gram, noe som tilsvarer 24 sukkerbiter. Drikker du mye av slike søte drikker, øker du markant risikoen for å øke vekten. Sukkeret kan også gi hull i tennene. Det hjelper ikke noe særlig å drikke brus uten sukker, fordi syren er med på å skade tennene, og i light-produkter er det tilsatt forskjellige søtningstoffer som gjør deg mer sulten.

Kaffe og te: Både kaffe og te inneholder koffein. For mye koffein kan gi hodepine, skjelvinger, nervøsitet og søvnvansker. Koffeinen har også sine positive sider fordi den inneholder mange antioksidanter som både beskytter hjertet, forebygger kreft og type diabetes 2, virker slankende og verner mot rynker.

Alkohol: En enhet er 12 gram eller halvannen centiliter ren alkohol. Det tilsvarer en vanlig øl, et glass vin eller 3,5 cl sprit. Kvinner bør maks. drikke 14 enheter i uken og menn maks. 21 enheter.

Slik gjør du vannet lekkert
– Ha alltid en kanne med kaldt vann stående i kjøleskapet, men husk at magen din har det best når vannet er moderat avkjølt. Iskaldt vann er ikke bra for mage/tarmsystemet.

– Hell isterninger eller frossen frukt i vannet, for eksempel jordbær, solbær eller bringebær.
– Skjær skiver av økologiske citrusfrukter og putt dem i vannet. Det er viktig at citrusfruktene er økologiske slik at det ikke er sprøytegift på skallet. Agurkskiver er også en god ide.
– Skjær fersk frukt og putt det i vannet, eksempelvis vannmelon, fersken eller jordbær.
– Skyll ferske krydderurter og putt det i vannet, f.eks. mynte, basilikum, sitronmelisse.

En god måte å få dekket det daglige væskebehovet på og samtidig få vitaminer og mineraler kan være å drikke:
– 1 glass juice
– ½ liter av et magert melkeprodukt
– ½ liter kaffe eller te

Og slukk resten av tørstenmed vann.

Jeg ønsker alle lesere av Det Norske Magasinet en deilig, varm august måned!

Av Fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.