Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Min gutt som er fire år slo ut fortannen i barnehagen. Hvorfor satte ikke tannlegen tannen tilbake?

Svar:
Det er vanskelig å få en melketann til å vokse seg fast kjevebenet, dersom man prøver å settes tannen tilbake på plass. Det kreves også mange kontroller og behandlinger (bl.a. rotfylling). Melketennene er svært viktige for at bittet skal utvikle seg normalt, men jo nærmere man kommer tidspunktet for når barna begynner å miste melketennene (5-6-årsåldern for framtennene), jo mindre betydning har tennene for utviklingen av bittet.

Min 13 år gamle sønn slo ut tannen da han ramlet ned fra et klatrestativ på skolen. Han sprang inn til helsesøsteren som tok fram litt melk som hun la tannen ned i. Tannlegen satte siden inn tannen i tannbenet igjen. Hvorfor la helsesøsteren tannen i melk?

Svar:
Om man har slått ut en av de permanente tennene, kan man sette den tilbake i kjevebenet slik at den kan vokse seg fast. De beste forutsetningene for at den skal festne er når den rotoverflaten er uskadd og ikke har tørket ut. Melk er bra for vevet på rotoverflaten, og det har vist seg at tenner lettere vokser seg fast om de oppbevares i melk til man kommer til tannlegen.

Vi har vært på besøk hos en tannpleier og hun anbefalte meg å begynne å børste tennene på min lille datter, til tross for at hun bare har fire små tenner. Hvorfor skal jeg børste tennene hennes når hun er så liten?

Svar:
Det er viktig at man tidig lar barna vende seg til tannbørsten og i begynnelsen handler det mest om lek. Bare bruk minimalt med tannkrem. Fluoren i tannkremen beskytter og gjør melketennene motstandskraftige etter hvert som de vokser ut i munnen.
Vi anbefaler at man begynner å gå regelmessig til årlige kontroller hos tannlegen fra barnet er to år gammelt. Da har man sjansen til å oppdage karies (hull i tennene) tidlig eller andre problemer som kan oppstå under barnets utvikling (bittproblem). Tannlegen kan da gi foreldrene råd om hvordan de ska ta hand om barnets tenner på best mulig måte.

Av tannlege Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet