Månedsmagasinet på Costa del Sol
På øyhopping i Atlanten

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

Det er knapt to timers flygning fra Málaga til Kanarøyene – bare ca. 100 km fra Afrikas vestkyst, nærmere bestemt fra grensen mellom Marokko og Vest-Sahara. Her står solen høyt, også i vinterhalvåret og der gjennomsnittstemperaturen på denne årstiden er 22 grader.
Der største øyene, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura er for mange gamle travere, og i tillegg finnes de tre mindre og knapt kjente øyene La Palma, La Gomera og El Hierro, samt Lanzarotes lillesøster, La Graciosa. Hver øy har sine særegenheter, i tillegg til at det på samme øy kan være stor forskjell på klima og natur, samt tilbudet av hoteller, o.l. Hvilken øy og hvilket område på øya bør du så velge som mål for en vinterferie?
Bli med Det Norske Magasinet på øyhopping!

Golde og grønne Tenerife

På tross av naboøyas navn er Tenerife den største av øyene. Er formålet med reisen sol og varme, må du besøke den sørlige delen av øya. Her er det goldt, de fleste sandstrendene består av svart sand, farget av lava eller stein, og byene er desidert feriebyer som har vokst sammen av hoteller, innkjøpssentra og ikke mye annet. Men sjansene for sol er absolutt størst ved byer som Playa del Inglés og Los Cristianos. Sistnevnte ligger ved en bukt og har egen havn, noe som gir den mye sjarme.
På den nordlige delen av øya ligger sjarmerende Puerto de la Cruz som halvveis er en ferieby og halvveis en vanlig by, samt Santa Cruz, øyas største by som på mange måter ligner Málaga. Sol er du på ingen måte garantert her.
Teide er naturligvis alltid en opplevelse, det samme er den postkortaktige byen Garachico, det tusen år gamle dragetreet og den unike arkitekturen på den nordlige delen av øya.

Sandete Fuerteventura

Den nest største av Kanariøyene, Fuerteventura, ligger mellom Gran Canaria og Lanzarote. Her er det sand, sand og enda mer sand, og er ikke reisens formål lange dager på stranden, er det ikke mye å fordrive tiden med. Den største byen, Puerto del Rosario, gir ikke inspirasjon til mange postkort, og du rekker rundt øya på en dag. Det barske ørkenaktige landskapet har likevel sin egen sjarme, og via den smale landeveien som går rundt øya, kommer man ut der hvor selv geitene klarer år rote seg bort.
Derimot byr Fuerteventura på Europas vakreste strender. Her finnes det hele 152 av dem, noen flere kilometer lange, og klimaet innbyr til bading året rundt.
På Las Dunas på den nordlige delen av øya holder mange windsurfere til fordi det som oftest blåser hardt.
Fuerteventuras unike natur er under UNESCO-beskyttelse.

Evig populære Gran Canaria
Las Palmas har mange ”Kanarikjennere” en svakhet for, noe som kanskje stammer fra da de første charterflyene landet her. Senere ble byen utslitt og uelsket, men de siste årene har den opplevd sin renessanse, takket være byfornyelse og oppgradering.
Jakter du på sola, bør du også her reise til den sørlige delen av øya.
Playa del Inglés er en by som har vokst opp rundt hoteller og strender. Vokst sammen med dette området har også Maspalomas som med god grunn er kjent for sine flotte sanddyner og lekre ressorts.
Lenger mot sørvest ligger Arguineguin og dernest Puerto Rico som ikke er helt så eksotisk som sin navnevenn, derimot består denne byen nesten utelukkende av hoteller og shoppingsentra. Puerto Rico ligger i kommunen Mogan som inkluderer den flotte hotellhavnen Puerto de Mogan, samt selve byen Mogan som er en hyggelig fjellandsby, ca. 10 minutters kjøring fra havnebyen.

Enestående Lanzarote

Lanzarote er enestående av flere årsaker. Bl.a. har den ikke de ”hotellbyene” som sine store kanariske fettere, noe som skyldes den lokale arkitekten César Manrique som på 1970-tallet kjempet mot storstilte utbyggingsplaner og for bæredyktig turisme i form av små hoteller og samtidig ta hensyn til øyas naturrikdommer.
I det 18. og 19. århundret var det vulkansk aktivitet på øys, og rundt en tredjedel av øya ble oversvømmet av lava. Det sees best i nasjonalparken Timanfaya der det surrealistiske landskapet ble studert av astronautene på Apollo 13 da de skulle forberede seg til landingen på månen.
Lanzarotes lillesøster, La Graciosa, er med sine 700 innbyggere den minste av befolkede øyene. Den tilhører øygruppen Chinijo som også består av ubebodde Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este og Roque del Oeste.

Hippier og fløytespråk på La Gomera

Mange Tenerife-besøkende har avlagt denne grønne øya et dagsbesøk, fordi reisebyråene arrangerer turer hit med ferjen som går fra Los Cristianos og ender i øyas største by, San Sebastian de La Gomera.
San Sebastian har flere hoteller, i tillegg til at det finnes hoteller noen andre steder på øya, bl.a. i den lille byen Alojera.
Her er det vind, steinstrender og en betagende natur, spesielt ved El Cedro, Vallehermosa og Valle Gran Rey der det også er innkvarteringsmuligheter, f.eks. på det lille hospitset kalt Casa María. Enkelt og billig. Det har en flokk overlevende hippier, flest tyskere, også funnet ut.
Skogområdet Garajonay er fredet av UNESCO på grunn av den unike vegetasjonen.
Øyboerne er åpne og hilsen besøkende velkommen. Flere steder har de gjort private hjem om til restauranter, naturligvis også for å tjene en skilling. De gir dessuten gjerne en prøve på silbo, det lokale fløytespråket som barna igjen lærer på skolen.
Det var fra La Gomera at Christoffer Columbus dro ut for å finne sjøveien til India.

Regnfulle La Palma
Santa Cruz de la Palma heter hovedbyen, men den største er Los Llanos de Aridane med 20.000 innbyggere.
Her regner det ofte, men mellom regnskurene og lavthengende skyer, avsløres en formidabel natur.
Øya regnes som verdens høyeste i forhold til størrelse. Høyeste punkt er Roque de los Muchachos på 2.426 meter.
Hele øya er beskyttet som naturpark.

Forblåste El Hierro

El Hierro er øygruppas minste og samtidig Europas vestligste og sørligste punkt. Før Columbus trodde man at øya var verdens ende.
Vinden fra Atlanterhavet kan da også ofte stå om ørene på deg, men så snart været tillater det, bør man begi seg til den nordvestlige dalen, El Golfo og den sørligste byen, La Restinga. Der kan man overnatte på hospitset Casa Kai Marino.
Herfra kommer man enkelt til Mar de las Calmas på sørvestkysten. Det er en stor bukt der man nesten hele året kan bade i det som navnet lokker med, rolige vand.
Her kan man dessuten se inskripsjoner på et språk som antas å stamme fra urbefolkningen, Guancherne. Man mener språket har felles trekk med skriftspråk i Nord-Afrika.


Fly til øyene
Sjekk disse flyselskapene som alle flyr direkte mellom Málaga og øyene.
www.iberia.com
www.spanair.com
www.vueling.com

Transport på øyene
For å ta seg rundt på øyene på enklest måte, bør man ganske enkelt leie en bil. De større øyene har et utmerket nettverk av busser som på disse kanter kalles Wua wua, et uttrykk for papegøye fra Sør-Amerika fordi bussene tidligere var malt i mange og klare farger.

Mellom øyene
Flyselskapet Binter flyr på kryss og tvers mellom øyene. Turene som ofte foregår i små fly med lasterommet bakerst som i en bil, tar mellom 20 og 30 minutter:
www.bintercanarias.com
Flybåt mellom øyene:
www.transmediterranea.es
Ferge fra Los Cristianos til San Sebastian de La Gomera:
www.navieraarmas.com og www.fredolsen.es
I alle tilfeller kan man få gode råd og kjøpe billetter i reisebyråene.

Fakta om Kanariøyene
Tenerife: 2.034 km2, 886.033 innbyggere.
Fuerteventura: 1.751 km2, 100.929 innbyggere.
Gran Canaria: 1.560 km2, 829.597 innbyggere.
Lanzarote: 845 km2,139.506 innbyggere (inkl. La Graciosa).
La Palma 708 km2, ca. 86.528 innbyggere.
La Gomera 370 km2, ca. 22.622 innbyggere.
El Hierro 270 km2, ca. 10.753 innbyggere.
(Innbyggere per 2009).


 

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.