Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jeg har nettopp fått ny mobiltelefon. En slik fin en der jeg bare trykker på en tast, og så kan jeg både snakke og høre uten å måtte holde telefonen opp mot øret. Sitter jeg sammen med noen mennesker og telefonen ringer, sier jeg bare at høyttaleren er på, og så går det fint likevel.
Årsaken til skiftet av mobil er at jeg ikke har fasttelefon i hjemme og derfor bruker mobiltelefonen rimelig ofte, både til kortere og lengre samtaler.
Den ”gamle” telefonen voldte meg mye besvær. Hver gang jeg snakket lenge med mobilen opp mot øret, føltes hele hodet varmt. Etterpå hadde jeg i kortere eller lengre tid en ubehagelig ringing og susing i ørene.
Øresusen er et økende og særdeles ubehagelig problem hos mange mennesker og kan ha vidt forskjellige årsaker. Lyden i ørene kan føles forskjellig, ofte som en brusing, hvisling eller ringing. Plages du av øresus, er det mye du kan gjøre som hjelp til selvhjelp, i tillegg til at du selvfølgelig får eksperthjelp hos din ørelege og/eller audiolog.
Jeg har sett tinnitus betydelig bedret efter kiropraktorbehandling fordi lidelsen noen ganger skyldes store spenninger i nakke- og kjevemuskler. Akupunktur, soneterapi og kraniosakralterapi kan også være til stor hjelp.
Det kan også være en forbindelse mellom maten du spiser og tinnitus-plager. Det antas at magnesiummangel kan forårsake tinnitus, så det kan være bra å spise mye magnesiumholdig mat og eventuelt ta et magnesiumtilskudd. Husk at kalk og magnesium alltid hører sammen. Unngå de vanlige syndene som kaffe, tobakk og alkohol. Til gjengjeld kan det være bra med vanndrivende te som padderokke, gyldenris, peppermynte.
Det er viktig å unngå stress fordi det har vist seg at mennesker med stress har vanskeligere for å ignorere den irriterende susingen eller ringingen i ørene. Derfor kan meditasjon og avspenningsteknikk med avspenningsmusikk gi en deilig lindring.
Jeg har sett gode virkninger med en blanding av Ginkgo Biloba 200 mg ekstrakt og Q 10. 100 – 300 mg daglig. Det bør tas i ca. 3 mnd., før den optimale virkning evt. viser seg.
Er du over din pure ungdom, kan det være en god ide med B12 som bør tas som sugetabletter fordi det lettere tas opp i kroppen. En israelsk studie viste at flere med tinnitus fikk det bedre med dette tilskuddet. Velger du å ta B12, bør du samtidig ta et kompleks av B-vitaminer, f.eks. Multi B fordi alle B – vitaminer arbeider sammen.
Vitalrådet skrev i sin publikasjon 3.2. 2005 at store doser C- og E-vitaminer forebygger kroniske hørselsskader som støy. Det viste et forsøk med både marsvin og amerikanske soldater.
Husk å ta en daglig kombinert vitamin/mineraltablett. Evt. kan det legges til 20 mg sink som bør tas rett før sengetid. Husk også de viktige oljene i en kombinasjon av omega 3 og 6.

 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet