Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tid for tur: Las Alpujarras

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Der oppe venter en fantastisk utsikt på oss, sier guiden George og peker oppover dalsiden. De 18 norske turvandrerne går med forventningsfulle skritt videre mot nye og luftige opplevelser.

Vi er godt oppe i høyden, rundt 1.300 meter over Middelhavet. Rundt oss på alle kanter og så langt øyet kan se er det fjell og brede daler. Brunsvidde åkerlapper veksler med frodiggrønne frukttrær. Som små hvite klatter ligger de bitte små pueblos´ene plassert høyt oppe i dalsidene. Rett som det er hører vi det klukke friskt i en liten fjellbekk og høyt, høyt der oppe på himmelen sirkler er ørn.
Vi er på tur i Sierra Nevada sammen med Den Norske Turistforening. Siden 2006 har foreningen, i samarbeid med Vera K. Sletto og hennes Spania Consult, arrangert to årlige turer til denne store, spanske nasjonalparken som blant annet rommer Spanias høyeste fjell på fastlandet; 3.482 meter høye Mulhacén.

Storslått og annerledes

Dette er så mye frodigere enn jeg på forhånd hadde trodd. Og så lærer jeg så mye om naturen og kulturen her, sier 72 år gamle Lilly Østlund fra Bærum utenfor Oslo. Det er slett ikke første gang hun er ute på tur. Hun har alltid gått mye, både i og utenfor Norges grenser. Men naturen her opp i Sierra Nevada har hun aldri opplevd maken til: – Utrolig storslått og annerledes!
Den norske gruppen har den lille puelblo´en Capileira som base. Landsbyen ligger 1.500 meter over havet, og dermed er landsbyen et ypperlig utgangspunkt for turer på kryss og tvers og opp og ned i det mektige fjellandskapet.

På rekke og rad
De tre små landsbyene Pampaneira, Bubión og Capileira ligger på rekke og rad oppover i Poqueira-dalen. Med sin beliggenhet øverst oppe i dalen, er Capileira et naturlig utgangspunkt for turer i nær sagt alle retninger.
Inspirasjonen til å utforske og etter hvert også arrangere guidede turer her i Alpujarras fikk jeg etter at jeg leste Knut Faldbakkens bok ”Mitt tredje Spania” fra 2003, sier reisearrangør Vera Sletto.
Fra sitt bosted i Jerez leide hun en bil og dro opp til Sierra Nevada og Las Alpujarras og fant det Spania som hun var på jakt etter for å arrangere sine vandre- og opplevelsesturer.
Naturen er fantastisk her oppe, sier Vera.
Capileira har bare 520 innbyggere. Den er den minste og roligste av de tre nabobyene og består av vakre og tradisjonelle hvitkalkede Alpajarras-hus med sine flate tak, overdekkede og steinsatte gater og smug, – og masse blomster.

Invitert på lunsj
Dagens tur går fra landsby til landsby i La Taha-området litt sør og vest for Poqueira-dalen. For å komme dit, følger den norske gruppen ruta GR-7 over fjellet og ned i nabodalen med landsbyene Pitres, Mecina, Mecinella, Fondales og Ferreirola.
George, den lokale guiden, stanser gruppen og peker og forteller om landsbyenes ofte dramatiske historie, om dyre- og planteliv:
– Vi er nå nede på ca. 1.000 meters høyde over havet. Og her vokser det oliven, vindruer, appelsiner, mandler og sitroner og en rekke andre frukter. Husk at fra Middelhavskystens Costa Tropical som ligger 1000 meter under oss og opp til tundraen på Spanias høyeste fjelltopp, Mulhacén på 3.482 meter, beveger vi oss gjennom fem klimasoner, alle med forskjellig flora og fauna.
– Men nå skal vi ha lunsj, forkynner George og tar nordmennene med inn i landsbyen Fondales der en venn serverer iskald tinto de verano og deretter en nydelig lunsj med salater, ulik tapas med alt fra skinker og oster til ansjos på sin egen terrasse.

Vil toppe Spania-opplevelsen
Vera K. Slettos høst- og vårturer til Las Alpujarras er svært populære. I høst ble de 18 plassene raskt fulltegnet samtidig som ventelistene ble fylt opp.
– Jeg elsker å arrangere slike skreddersydde tematurer. Fordelene jeg har er at jeg snakker spansk, har god lokalkunnskap og et godt kontaktnett. Jeg tar folk med til den delen av Spania som de kanskje ikke kunnet finne selv. Jeg selger ikke kvantitet, men kvalitet og vil by mine deltakere på noe mer og annet enn det andre reisearrangører gjør. Jeg vil rette og slett toppe deres Spania-opplevelser, smiler Vera.
Hennes firma ”Spania Consult – Den gode reisen” satser på temareiser der det handler både om sykkel, mat, kunst og kultur og golf i tillegg til vandreturene i Sierra Nevada.

Fakta om Las Alpujarras

• Las Alpujarras er fjellområdet sørvest i Sierra Nevada og som grenser ned mot Middelhavet. Beregn to timers kjøring inn fra kysten
• Området er kjent over hele Spania på grunn av sine klimasoner og spesielle økologiske forhold
• Las Alpujarras er ideelt for fotturer. I de mest populære turområdene varierer høyden fra 1.050 meter over havet opp til 3.482 m (Mulhacén).
• Dyrelivet er svært mangfoldig. Det er ikke uvanlig å møte på “Cabras Hispanicas”, spanske fjellgeiter som går i flokk. Området er også populært på grunn av sitt fugleliv
• De små landsbyene her oppe i fjellene var de siste tilholdsstedene for maurerne før de ble kastet ut av Spania for godt eller tvangsdøpte til kristendommen
• Etter at maurerne var borte, flyttet kong Filip II 12.000 kristne familier fra Galicia og Asturias til Alpujarras
• Den spesielle byggeteknikken i Alpujarras med sine flate leirtak finnes fortsatt i berberarkitekturen slik vi finner den i Rif- og Atlas-fjellene i Marokko
• I området tilbys det guidede fotturer og rideturer
• Området er bl.a. kjent for sin gode Serrano-skinker
 

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet