Månedsmagasinet på Costa del Sol
VIP´er – og alle de andre

Del

I forbindelse med den spanske regjeringens VIP-liste over personer som er i risikogruppene og derfor skal vaksineres, melder flere andre grupper seg nå inn i kampen for å få vaksine. Taxisjåfører, lærere, flygere og renholdsarbeidere er noen av dem som nå vil være med i vaksinasjonspuljen. De spanske helsemyndighetene holder likevel fortsatt fast på sine opprinnelige lister over risikogrupper. EUs helseutvalg har anbefalt at man går i gang med å vaksinere personer eldre enn 6 måneder, som lider av kroniske sykdommer, gravide og til slutt dem som arbeider i helsesektoren. EU opplyser at det er snakk om en prioriteringsvaksine for disse gruppene og at det deretter er opp til hvert enkelt land å vaksinere etter behov. De spanske helsemyndigheter har kjøpt inn vaksiner til 30% av befolkningen og har dessuten et lager av vaksiner til ytterligere 10%.
Tilbake til de gruppene som også vil ha del i vaksinen. I Spania finnes det 75.000 taxisjåfører, og de mener selv at de er i en risikogruppe ettersom de sitter tett på mange forskjellige mennesker hver dag. En annen gruppe som også vil ha vaksine, er renholdsarbeidere og til slutt er det sammenslutningen av flygere i Spania som også nå krever vaksinasjon. Pilotene begrunner dette med at det i fly er et ventilasjonssystem som sirkulerer den samme luften rundt i flyet. Derfor er det stor risiko for at en eventuell smitte kan bre seg til alle ombord.
Det tyder altså på at mange ikke er fornøyd med den listen av VIP´er som den spanske regjeringen har utarbeidet. Det er for lengst slått fast at om man ikke er i risikogruppene, så vil en eventuell smitte bare framtre som en mild omgang influensa som i verste fall bare betyr et par dager under dynen. Man kan derfor undre seg over hvorfor friske mennesker nå melder seg på i kampen for å få tak i en vaksine når sykdommen for de aller fleste mennesker er nokså harmløs.
 

Lina Blanco som er ansatt i redaksjonen i Det Norske Magasinet, er blant de 30% av Spanias befolkning som skal vaksineres. Lina forteller blant annet:
– Jeg er i en av risikogruppene fordi jeg lider av astma og Crohns sykdom. Det er min Seguridad Social-lege selvsagt klar over. Ved et rutinebesøk hos ham fikk jeg dokumentasjon for at jeg vil bli vaksinert. For å bli vaksinert understreker Lina at man må ha en dokumentasjon for sykdom, det vil si en offisiell diagnose fra en lege i Seguridad Social. Samtidig har journalen et identifikasjonsnummer som dokumenterer hvem man er og hvilke eventuelle sykdommer man lider av.
– Ettersom hele situasjonen er ny for alle, har min lege sagt til meg at jeg må henvende meg til ham for å bli vaksinert. Men det vil ikke være mulig før slutten av oktober fordi man først må være ferdig med å produsere og teste vaksinen, sier Lina og fortsetter:
– Dokumentasjon må tas med den dagen man skal ha vaksinen. Det er på den måten spanske myndigheter forsikrer seg om at det nettopp er de i risikogruppene som blir vaksinert først og ikke personer som vil vaksineres forebyggende uten å ha behov for det. Så derfor, kjære lesere, husk å ha dokumentasjonen i orden om du har rett til å få vaksinen.

Av Alex Søgaard Moreno

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.