Månedsmagasinet på Costa del Sol
Underdiagnostisert epidemi – mangel på D-vitamin

Underdiagnostisert epidemi - mangel på D-vitamin

Selv i Spania kan man mangle D-vitamin. Visste du at solkrem med faktor 15 hemmer 99% av produksjonen av D-vitamin?
En stor del av verdens befolkning, spesielt de som bor nord for den 35. breddegrad, får i løpet av en mørk vinter for lite sol og D-vitamin (Lisboa ligger ved 38. breddegrad). Det ser dårlig ut for Skandinavia. Et studie fra Boston (35. breddegrad) viste at på slutten av sommeren hadde 30 % av befolkningen over 50 år med hvit hud mangel på D-vitamin. For latinamerikanere med litt mørkere hud var resultatet 42 %.
Som du kanskje vet, forvandler solens stråler 7 dehydroksikolesterolen til D3 vitamin i huden. Solen er en meget effektiv produsent. Livreddere i San Francisco har en blodkonsentrasjon på 250nmol/l, 4-5 ganger mer enn det anbefalte, maksimale nivået. Dette beviser (i motsetning til hva vi tidligere har trodd), at det praktisk talt er umulig å bli forgiftet av D-vitamin. Dessuten reguleres automatisk den maksimale mengde som vi får fra sola.

Færre vitaminer i matvarer
Vi får en del vitaminer gjennom maten vår, men innholdet av D-vitamin har, akkurat som andre vitaminer og mineraler, blitt mindre gjennom den moderne matproduksjonen. F.eks. har oppdrettslaks bare 10-25% av den mengden frittlevende laks har.
Ifølge nyere forskning ligger en riktig mengde D-vitamin i kroppen mellom 50 og 75 nmol/l. Det er alvorlig hvis man har en blodverdi på under 25 nmol/l. I en enkelt blodtest måles den såkalte 25(OH)D.
For å nå det anbefalte nivået trenger man mellom 1000 og 2000 IU D-vitamin hver dag (når man bare får vitaminet gjennom maten, uten hjelp fra sola, som for eksempel i løpet av vinteren i Skandinavia).

Solens gode egenskaper
I løpet av sommeren danner huden tilstrekkelige mengder, forutsatt at man soler seg rikelig uten solkrem. I Boston fant man ut at 30 minutters sol, 3 ganger i uka på 10-20% av kroppen vil være nok. Mennesker med mørkere hud har bruk for mer.
Hvis man er lenger tid i sola, må man sannsynligvis beskytte huden ordentlig.
Den riktige mengden av vitaminer i barndommen og i tenårene, samt mengden av mosjon er avgjørende for styrken man har i beina resten av livet. Mangelen på vitaminer forårsaker nemlig smerter, muskelsvakhet og tretthet. Symptomene er svært lik fibromyalgin, men det dreier seg ofte om Osteomalasia og skyldes mangel på D-vitamin. Samme årsak ligger ofte bak den såkalte ”vekstverk”.
D-vitamin påvirker likevel mange andre deler av kroppen i tillegg til bein- og kalkmetabolismen. De fleste celler i kroppen vår har en D-vitamin-mottaker. Vitaminet påvirker hjernen og forbedrer hjernens funksjoner. Den påvirker hjertet og blodårer, og immunforsvaret stimuleres slik at motstandskraften mot infeksjoner og betennelser økes. Vitaminet beskytter til og med mot auto-immune sykdommer som sklerose og diabetes.

Forebyggende verdier
Når vitaminnivået er over 50 nmol/l i blodet, gir det beskyttelse mot bryst-, tykktarms-, bukspyttkjertel- og prostatakreft. Risikoen faller ca. 50 %. Risikoen for kreft i tykktarmen øker med 253% dersom man har et vitaminnivå på under 30 nmol/l.
D-vitamin øker produksjonen av insulin og er derfor bra for diabetikere.
Dr. Holick har enda til og med fått gode resultater ved behandling av psoriasis. Eksem behandles med salve, som inneholder den aktive utgaven av D-vitamin som heter calsitriol (1.25(OH)2D3). Han har også fått gode resultater i behandling av psoriasis. Eksemen behandles med salve, som inneholder den aktive formen av D-vitamin som heter calsitriol (1.25(OH)2D3).

(Kilde: Dr. Holicks foredrag)
 

Av Dr. P. Raaste

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.