Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Oppe i hjernen sitter en liten bønneformet kjertel – hypofysen – som styrer resten av kroppens kjertler – alle de som produserer de hormonene som er så viktige for oss. Den påvirker for eksempel skjoldbruskkjertelen til å produsere stoffskiftehormon, bukspyttkjertelen til å lage insulin og eggstokkene til å produsere de to kvinnelige kjønnhormonene – østrogen og progesteron. Uten hormoner ville ikke være mye verdt! Det er bare østrogen og progesteron som påvirkes av overgangsalderen – ikke de andre hormonene.

Hva er overgangsalderen?
Overgangsalderen kalles også menopausen eller klimakteriet. I begynnelsen av overgangsalderen er menstruasjonene ofte litt uregelmessige, og derfor fungerer ikke eggløsningen helt som før. Man danner derfor heller ikke det ene kjønnshormonet – progesteron – på normalt vis. Progesteron er det hormonet som dannes etter eggløsningen og som ”forbereder” livmoren på å motta et befruktet egg. Det andre kvinnelige kjønnshormonet – østrogen – dannes først i vanlig mengde, men etter hvert slutter det også. Man ser ofte at menstruasjonen blir kraftigere når overgangsalderen nærmer seg – og ikke svakere slik man umiddelbart skulle tro.

Hva skjer når østrogenet forsvinner?
Mange deler av kroppen er avhengig av østrogen. Knoklene blir for eksempel vedlikeholdt av østrogenet som forhindrer benskjørhet (osteoporose). Jo tidligere man kommer i overgangsalderen, jo større er risikoen for benskjørhet.
Kvinner er også i høy grad beskyttet mot hjerte-/karsykdommer før overgangsalderen. Når østrogenet er slutt, får vi større risiko for høyt blodtrykk, samt blodpropper i hjerte og hjerne (og nærmer oss det risikonivået menn opplever flere tiår tidligere). Dette skyldes bl.a. at kolesterolinnholdet – spesielt det ”dårlige” kolesterolet LDL stiger og øker risikoen for avleiring i blodkarene. Østrogenet øker det ”gode” kolesterolet HDL.
I huden skjer det endringer når det er slutt på hormonene. Huden ”eldes”, og det kommer flere rynker. Det skyldes at kollageninnholdet i huden minskes, og det gjør huden mindre smidig og elastisk. Mange kvinner liker ikke at de raskt begynner å se eldre ut. Også håret mister noe av smidigheten og mange mister en del hår, dels på hodet, men også på kjønnsorganene, og det plager mange.
Østrogenmangelen går ofte hardt ut over slimhinnene i skjede og blære fordi de mister smidigheten, fuktigheten og frem for alt tykkelsen. Det gir mange problemer i form av smerter, svie, kløe, problemer ved samleie, inkontinens og blærebetennelse.

Hvor lang tid varer overgangsalderen?
Overgangsalderen inntreffer som regel mellom 45- og 55-års alderen, men kan forekomme så tidlig som i tjueårene. Selve menopausen som betyr tidspunktet for den siste menstruasjonen, er for norske kvinner i gjennomsnitt rundt 51 år. Egentlig vet man jo først en stund etter at det nettopp var den siste menstruasjonen. Man har derfor bestemt at det må gå et år uten menstruasjon før man kan snakke om at menstruasjonen er over.
 

Av Hanne Rothe Rosenkilde, farmasøyt og audiolog

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.