Månedsmagasinet på Costa del Sol

Nå mens vi alle er redde for å få influensa, tenkte jeg det ville være interessant å behandle et tilfelle med influensa og heshet.
På min poliklinikk møtte det opp en mann på 45 år. For fem uker siden var han blitt svært hes. Denne hesheten oppstod plutselig. Pasienten hadde følt seg utilpass i et par dager og klaget over hoste, feber, hodepine og muskelsmerter spesielt i skuldrene. For å lindre ubehaget og smertene hadde han tatt paracetamol.

Antibiotika hjalp ikke
Hans faste lege mente han hadde en akutt betennelse på stemmebåndene (laryngitis). Derfor ga han pasienten en kur med antibiotika og ba ham om å dampe med eukalyptusoppløsning.
Dette hjalp ikke. Pasienten kunne heller ikke hoste normalt. Når han snakket rolig, var det mulig å forstå ham, men han klarte ikke å heve stemmen. Når det var støy rundt ham, ble det vanskelig å forstå ham. Selv hadde han da også vanskelig for å snakke.
Av og til hadde han også en rar følelse i halsen, det virket som om det satt en klump slim i halsen etter måltidet. Det lyktes ham ikke å hoste opp denne klumpen, og han fikk en følelse av at han ikke fikk puste nok.
På grunn av dette fikk han også en følelse av å ville hyperventilere.

Til øre-, nese-, halsspesialist
Heldigvis forsvant influensaaktige symptomene, sammen med muskelsmertene, hodepinen og feberen forsvunnet.
Pasienten hadde god helse, normal vekt, var ikke avmagret, røykte ikke, men drakk av og til et glass øl.
Med denne forhistorien ble pasienten sendt til Øre-nese-hals-spesialist.
Ved undersøkelsen der fant man et stillestående venstre stemmebånd.
Normalt beveger begge stemmebåndene seg når vi snakker.
Derfor ber legene ofte pasienten ved undersøkelse knyttet til stemmeproblemer om å si “hiiiiiiiiiiii” eller “haaaaa” mens han holder tungen fast og undersøker pasientens hals med et speil eller med et annet instrument. Han kan derfor se om stemmebåndene beveger normalt.

Influensavirus
Et stemmebånd kan, av ulike årsaker, stå stille, altså beveger det seg ikke. Derfor er det svært viktig at en pasient med heshet som varer lenger enn to til tre uker blir undersøkt av en Øre-nese-hals-lege.
Halsen til denne pasienten hadde ingen hevelser og røntgenundersøkelsen viste ingen avvik.Vi kan konkludere med at hos denne pasienten var årsaken til problemene med venstre stemmebånd dette influensaviruset.
Pasienten ble beroliget med at denne avvikelsen vanligvis forsvinner etter tre til seks måneder. Videre fikk han råd om å øve så mye som mulig med stemmen, logopeden hjalp ham med dette. Etter ca. tre måneder viste det seg ved kontrollundersøkelse at stemmebåndene fungerte nesten normalt.

DaniCare engangsvaskekluter
DaniCare’s ekstra bløte engangsvaskekluter i skum brukes til mer enn bare små og bløte babykropper. De er til alle, uansett hudtype, selv til dem som har svært sart og ømfintlig hud, og de kan brukes til alle pleieformål. De er både hygieniske og praktiske. Såpe og lignende skylles lett ut av kluten og kan derfor brukes gjentatt ganger, helt til vaskingen er ferdig.
Engangsvaskeklutene fra DaniCare er fri for giftige kjemikaler og allergiframkallende stoffer. De er heller ikke tilsatt parfyme, farge eller blekemidler. Dessuten er de miljøvennlige, og ved brenning er de eneste restproduktene vann og kulldioksid.
Vaskeklutene som er fuktet og lagt i en lukket pose, kan erstatte våtservietter som mange f.eks. tar med seg på en lengre kjøreturer. Vanlige våtservietter er som oftest fylt med kjemikaler og miljøskadelige stoffer. Engangsklutene er både sunnere for deg, huden din og miljøet.

Kluter på rull
De fleste kjenner allerede de firkantede engangsvaskeklutene, enten fra sykehus eller i forbindelse med babyer og bleieskift.
Normalt øker engangsvaskekluter til det dobbelte, så fort det går hull på vakuumpakningen. Det kan være vanskelig å bare ta ut en enkelt klut av pakningen, uten å rive i stykker kluten eller rive med seg flere kluter i samme slengen.
Dette problemet har DaniCare løst, med sine engangsvaskekluter på rull som ikke popper opp til det dobbelte så snart pakningen brytes. Dessuten er det ikke nødvendig å bruke saks for å få løs klutene fra rullen, for de er atskilt med en perforering slik som med vanlig tørkepapir. Og fordi rullen ikke tar stor plass, er den enkel å ta med.
De ekstrabløte engangsvaskeklutene fra DaniCare fås både i den tradisjonelle firkantede vakuumpakkede utgaven og på den smarte rullen, hos Vitamina i Centro Idea, Mijas.
 

Av Steinar Hofstad, øre-, nese-, halslege

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.