Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del


Pelayo er i dag nasjonalhelt, og mange turister valfarter til Covadonga for å se stedet der det kjente slaget fant sted.

Føl historiens vingeslag i Covadonga
– i selskap med alle tiders spanske helt, Kung Pelayo som påførte maurerne et kraftig tilbakeslag i år 722.

Det blir som om du ikke har sett Stortinget eller Eidsvoll-bygningen. Er du ikke interessert i historie, så ta turen uansett. Covadonga ligger mitt i Nord-Spanias aller vakreste natur. Du er like i nærheten når du skal til et annet spansk ”must”, nemlig Picos de Europa. Her får du en smakebit.

I Covadonga går natur, religion og historie i ett. Her råder det fred, skjønnhet og en enestående følelse av historisk sus. Du merker nesten hvordan den 1.300 år gamle følelsen av seier og stolthet henger i den friske luften. Du blir en del av den – for det var her, i denne fantastisk vakre delen av Asturias som den kjente La Reconquista startet – spanjolenes gjenerobring av Spania da den kristne kongen Pelayo beseiret de overlegne maurerne som hersket her på 700-talet.
Den hellige grotten, La Cueva Santa, som ligger i det fjellrike Covadonga er en av årsakene til at Spania er slik vi kjenner det i dag, dvs. ett kristent land. Her gjemte Pelayo seg med sine soldater og klarte å beseire de muslimske krigstroppene som allerede hadde erobret størstedelen av den Iberiske halvøya.

300 mann beseiret en armé på 180.000
I 711 gikk maurerne over Gibraltar-stredet for bl.a. å legge under seg spansk jord. Med en overlegen krigsmakt dominerte de raskt størstedelen av Spania.
Men da de nådde fjellene i Asturias, møtte de motstand. Det kuperte området som spanjolene kjente så godt, gjorde at maurerne mistet overtaket. Cavadongas grotte ble raskt et perfekt sted der de spanske soldatene gjemte seg for å overfallet maurerne etter at de hadde slitt seg opp i fjellene. Ifølge mytene beseiret Pelayo med sine 300 mann over 180.000 maurere. Om dette er sant eller ikke, er det ingen som vet. Det man i alle fall kan være sikker på, er at det moderne Spania startet etter slaget ved Covadonga. Etter seieren ble Asturias den første selvstendige, kristne staten siden maurerne kom til Spania. Gjenerobringen av resten av Spania hadde startet, men ble – som kjent – ikke fullført før i 1492, da det siste mauriske fotfestet i Granada falt og de siste maurerne ble drevet ut av Spania.


Prinsen av Asturias
Spanias kronprins Don Felipe bærer tittelen Prins av Asturias. Den tittelen har alle spanske tronarvinger helt tilbake til 1300-talet båret som en hyllest for at det var i Asturias at gjenerobringen Spania begynte.


Giftelystne pilegrimer
På Covadongas høyder, mellom fjellene og skogen, ligger kirken, el Santuario de Covadonga, som uten tvil er en av de største severdighetene i regionen. Besøker du Covadonga, må du se den fantastiske grotten, La Cueva Santa, som ligger ved lagunen som er skapt av elven Río Devas fossefall. Mange religiøse pilegrimer valfarter hit – og det gjør også giftelystne unge kvinner og menn, for under fossen ligger brønnen, la Fuente de los Siete Caños, og den som drikker av den, kommer ifølge tradisjonen til å gifte seg i løpet i nær framtid. Vil du ikke gå så langt som å drikke av vannet, kan du alltids kaste en mynt i lagunen og håpe på at dine høyeste ønsker går i oppfyllelse!


 

Av Mikaela Rudolfsson

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.