Månedsmagasinet på Costa del Sol

alt

De kom plutselig ned fra hver sin side av strandrestauranten. Klokker, solbriller, bager, klesplagg og en anselig mengde afrikanere spratt i alle retninger. Et vel regissert overraskelsesangrep fra politiet, men akk for en mager fangst, bokstavelig talt. Kun en skranten og svært ulovlig immigrant med en altfor stor haug av klesplagg over hver arm pluss en diger plastsekk over skulderen. Skulle nok ha satset på klokker likevel…

Det er i midten av juli, fremdeles passe varmt og passe med folk, men handelen langs Solkystens strender er som vanlig i gang. En endeløs rekke tilbud av de flotteste varer innen ur, optikk og lærvarer. I tillegg en rekke produkter som tepper, kjoler, overdeler og underdeler. I løpet av en time passerer 105 personer som gjerne vil selge oss kvalitetsvarer fra kjente merkevareleverandører eller en massasje om det kan friste.
Mange av de som passerer i løpet av en time er de samme, men det sier litt om trykket her på stranden. En kontinuerlig strøm av afrikanere som ved første øyekast ikke ser ut til selge stort, men her er det bakmenn som har satt sakene i system og skjønner seg på en god handel.

For sent ute
Tilbake til dagens utvalgte og snart arresterte: Han var for sen i dag og innser at foran ham ligger strandrestauranten, til høyre for ham er det en politimann på full fart og det samme fra den andre siden. I ren desperasjon tyr han til den fjerde muligheten, bakover og ut i sjøen.
Det er langgrunt og han får vasset et stykke utover. På land står de to uniformerte i høye støvler og solbriller, mens de skriker og fekter at mannen skal komme seg på land. Men det vil han ikke og han trekker sidelengs langs strandkanten ca. ti meter fra land. En av politimennene mister tålmodigheten og går et lite stykke ut i vannet, mannen følger opp og trekker lenger ut i vannet. Dermed blir det han har av plagg våte og tunge og han begynner å miste plagg for plagg. For å redde situasjonen går han et stykke innover, noe politiet tolker som et godt tegn og begynner å gå litt utover. Dette oppfatter klesselgeren tvert i mot som et dårlig tegn og går utover igjen. Denne merkelige dansen fortsetter en stund, men uten at det skjer noe mer.

Redd og sliten
Underholdningsverdien for den ferierende delen av befolkningen begynner nå å dale, folk setter seg igjen eller tar en dukkert, bare få meter fra hendelsene. Det at vi befinner oss i nærheten av en fryktelig redd og våt klesselger pluss 2 stk. irriterte og bevæpnede politimenn, ser ikke ut til å sjenere noen.
Klesselgeren begynner å bli sliten nå. I et uoppmerksomt øyeblikk hvor avstanden til den ene av politimennene er som minst velger, sistnevnte å aksjonere. Mens spruten står springer han utover og peiser til klesselgeren med køllen.
Klesselgeren kommer seg unna og utover i vannet, men mister det meste av varebeholdningen. Om han nå er mest redd for politiet eller for en sannsynligvis svært lite forståelsesfull sjef, vites ikke. Men strandteateret har igjen fått full respons fra massene.
Dette må få en ende og politimannen som nå er våt fra topp til tå velger å løpe ut i vannet og får endelig tak i klesselgeren. I rent sinne denger han løs på mannen med køllen og drar ham på land.

Alt som før
Her ender historien for vår del, mannen tas med og resten er historie, dessverre en helt vanlig historie som gjentas hver eneste dag hele sommeren. Jeg tenkte jeg skulle forsøke å få et bilde av situasjonen, men den andre politimannen syns ikke det var noen god ide og jeg måtte gi opp det forsøket. Men jeg kom såpass tett innpå ham at jeg fikk konstatert to ting: Han hadde solbriller fra Armani, og han hadde neppe kjøpt disse på El Corte Ingles.
En snau time senere er handelen i full gang igjen. Litt mer oppmerksomme og vaktsomme, men det gir seg fort og alt er som før.
Det er all grunn til å undre seg over hva som får vanlige mennesker til å velge dårlige kopier av filmer og musikk, falske klokker, falske solbriller og merkevesker som aldri har vært i nærheten av skinn. Det kan umulig være prisen, for uansett hvor ”billig” dette er, blir prisen for høy når vi snakker om menneskehandel. Vi snakker om ulovlig varer solgt av mennesker uten reelle valg her i livet. Om utbytting og kynisme satt i system som sannsynligvis overgår de flestes fantasi. Dette er ikke den fattige immigranten som prøver å overleve på gatesalg, men ren kjeltringvirksomhet.

Historien gjentar seg
I en fjern og naiv fortid, helt tilbake til forrige århundre lot vi oss en mørk og mild sommerkveld – etter et bedre måltid – friste til å kjøpe et praktur for noen pesetas av en hyggelig afrikaner. Han kunne fortelle at han studerte i Frankrike og hadde denne klokkeselgerjobben som sommerjobb.
Stemningen var god, vi tok bilde og fikk adressen, og straks vi kom hjem sendte vi et hyggelig brev med bildet vedlagt. Fikk aldri noe svar – som sagt i en naiv fortid, men historien om fattig student og sommerjobb var god og fungerte godt som salgstaktikk, vi har støtt på den noen ganger siden…
Etter en hard dag på stranden kan det være lurt å gjøre noe annet. Ta en dag i Fuengirola, kikke litt i butikker, en tur på markedet kanskje? Her er det orden på sakene. Her er boder med tillatelsen slått opp med bilde og navn, stempel og det hele. Skikkelig lovlig med andre ord. Ikke noe falske merkevarer, men klokker og vesker i alle størrelser og fasonger. Ok, kanskje en cd eller to med litt urent mel i coveret. Det forekommer, men litt moro må det være. Med politiet patruljerende tilstede er det trygt og koselig med en markedsdag. Bare pass deg for lommetyver. Solen skinner, godt politiet har solbriller på.

Sesongbetonte aksjoner
Og slik går dagene, det blir høst og det blir vinter. Det er stille på strendene og slett ikke like behagelig å ligge på en solstol. Men hva med en tur på markedet, det er alltids litt tidtrøyte i det. Og her finner vi sakene gitt, blant de sertifiserte og integrerte: vesker fra Prada og Chanel, nesten ekte og nesten i skinn. Vi må bare spørre: hvordan er det mulig, er dere ikke redde for å bli tatt med slike varer? Nei, nei, nå?
Det er ingen i Madrid som bryr seg om det nå om vinteren. Når ikke Madrid bryr seg, er det heller ikke noen her på kysten som trenger å bry seg.
Men hvorfor bry seg i det hele tatt, nå er det sommer igjen. Spennende å se årets kolleksjoner. Glem ikke solkrem.

Av Per Even Aaberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.