Månedsmagasinet på Costa del Sol

Chiringuitoene er reddet
Strandbarene langs Andalucías kyster er reddet for denne gang.
Myndighetene hadde truet med at de som ikke overholder bestemmelsene i Ley de Costas, som forteller at barene må ligge mer enn 100 meter fra vannkanten, må flyttes lenger vekk eller rives.
Bareierne, visse politikere og vanlige mennesker, protesterte over beslutningen fordi de mente at barene er en del av strandkulturen. Det har regjeringen, nærmere bestemt miljødepartementet som er ansvarlig for landets kyststrekninger, lyttet til, og barene får likevel lov til å bli liggende. Betingelsen er at de ikke er større enn 100 kvadratmeter.
Bareres åpningstillatelser skal vurderes på nytt. Derfor betyr ikke vedtaket at alle barer kan være sikre på å få være i fred. Man vil fortsatt slå ned på dem som opptar langt større arealer enn tillatt og dem som ikke har bevillingene i orden.
Ley de Costas ble innført i 1989, men siden den tid har myndighetene latt barene være i fred. Mange steder ble barene bygget nærmere og nærmere vannkanten, i tillegg til at noen chiringuitoer rett og slett ser forferdelige ut. Derfor ble det vedtatt at loven skulle håndheves.
Den nye avtalen gjelder foreløpig ut året. Deretter har regjeringen kunngjort at den andalusiske lokalregjeringen overtar kontrollen med strandbarene.

Ny terminal på Barcelonas flyplass
Barcelonas flyplass, El Prat, åpnet i juni sin nye terminal T1.
Den første avgangen fra den nye terminalen var et Spanair-fly til Madrid.
Terminalen er på 19.600 kvadratmeter og rommer fem restauranter og 17 forretninger.
Spanair og SAS er blant selskapne som nå benytter T1.
Med åpningen av T1, kan flyplassen i Barcelona nå betjene 50 millioner passasjer i året.

ETA myrdet politimann i Vizcaya
18. juni kunne ETA føre opp nok et navn på listen over myrdede personer. Eduardo Puelles García, en 49 år gammel politimann fra Policia Nacional i byen Arrigorriaga, i nærheten av Bilbao, ble drept da en bombe sprengte bilen han i luften, akkurat i det han hadde satt seg inn i den for å kjøre til arbeidet. Han var en del av politiets antiterrorkorps.
Dette er det første attentatet siden sosialistiske Patxi López overtok regjeringsmakten i Baskerland. Drapet falt også sammen med 22-årsdagen for ETAs hittil mest alvorlige attentat. 21 personer omkom da en bombe ble sprengt i et kjøpesenter i Barcelona.

Slut på direktefly til USA
Delta Airlines har kunngjort at selskapet setter en foreløpig stopper for direkteruten mellom Valencia og New York.
Ruten ble åpnet i 2007 og var i begynnelsen en så stor suksess at tallet på ukentlige avganger raskt måtte økes fra tre til fire.
Siste flygning vil finne sted i oktober. Flyselskapet håper likevel å kunne vende tilbake neste sommer.

Alle Fuengirolas strender har blått flagg
Fuengirolas ordfører Esperanza Oña kan, som den eneste ordføreren i landet heise blått flagg ved alle de kommunale strendene.
Fuengirola er den eneste kommune i landet som kan skryte av at alle strendene har Blått Flagg. For å få denne utmerkelsen stilles det strenge krav til renhet og fasiliteter.
Kommunen har sju strender, og har dermed 30 prosent av Málaga-provinsens Blå Flagg. Bare 10 prosent av Andalucías strender har i år kunnet heise dette flagget.

Gi meg en øl, din idiot
To unge fyrer har åpnet en bar der gjestene gjerne får lov å fornærme personalet.
Tanken er at man får kvitte seg med alle sine frustrasjoner slik at man ikke tar dem med seg hjem til familien.
Barens eiere, Bernard Mariusz og Michal Lotocki, som begge kommer fra Polen, byr til og med på en runde dersom fornærmelsen er original og morsom. De fleste gjester bruker likevel for det meste forholdsvis uskyldige uttrykk som capullo, cabrón, tonto og idiota.
Baren ligger i Cullera i Valencia-provinsen.

PP ble vinneren ved EU-valget
Det konservative opposisjonspartiet PP gikk fram i stort sett hele landet ved valget til nytt EU-parlament i juni.
Av Spanias til sammen 50 mandater, fikk regjeringspartiet PSOE 21 mandater(38,51 prosent av stemmene), mens PP fikk 23 mandater(42,23 prosent av stemmene). De små partiene lyktes i å beholde sine plasser og UPyD kom inn med et mandat.
PP fikk riktignok en representant mindre enn ved siste valg, men resultatet anses likevel som en suksess fordi PSOE gikk tilbake med hele fire mandater.
Resultatet er det beste valgresultatet noensinne for det konservative partiet etter at Mariano Rajoy overtok formannsposten, og det er PSOEs første nederlag siden José Luis Zapatero overtok regjeringsmakten i 2004.
Valgdeltagelsen var på 46 prosent, noe som var rundt et prosentpoeng mer enn ved siste valg.
Nederlaget til regjeringspartiet kommer neppe som noen stor overraskelse. Mange valgte som ventet å straffe regjeringen for den økonomiske krisen som landet befinner seg i. PP gikk likevel ikke så mye fram som partiet hadde håpet. Det tilskrives alle skandalene i partiet.
– De spanske velgere har gitt uttrykk for sine ønsker om et skifte, sa Mariano Rajoy etter valget. Han mener at det er et tegn på at spanjolene ønsket et regjeringsskifte på hjemmebane.
Det endelige resultat ble:
PP: 23 mandater (-1). 6.614.870 stemmer
PSOE: 21 mandater (-4). 6.032.267 stemmer
Coalición por Europa: 2 mandater (samme). 802.068 stemmer
U-ICV-EUiA-BA: 2 mandater (samme). 583.698 stemmer
Europa de los pueblos/Los Verdes: 1 mandat (samme), 391.961 stemmer
UPyD: 1 mandat (+1), 449.492 stemmer

Fly fra Gran Canaria til Oslo måtte nødlande
Et Airbus-fly av typen A320 fra det spanske charterselskapet Iber World måtte gjør vendereis 10.juni da det skulle frakte 180 passasjerer fra Las Palmas til Oslo. Årsaken var at det brøt ut brann i den ene motoren.
Ca. 10 minutter etter start kunne man se flammer som kom ut av den ene motoren. Det lød også et smell, og flyets piloter bestemte seg derfor å vende tilbake til flyplassen på Las Palmas.
Alle passasjerer var nordmenn, og flyet var chartret av Ving Resor.
Ingen kom til skade.

Fritt valg av strømleverandør
1. juli trådte den nye loven om liberalisering av el-forsyningen i kraft, og Sevillana-Endesa mistet dermed sitt monopol.
Rundt 15 selskaper prøver nå å komme inn på markedet med lavere tariffer enn tidligere. Man må selv ringe for å bytte til den strømleverandøren man ønsker. Ber man ikke selv om å bli kunde i et annet selskap, blir man automatisk værende hos den nåværende leverandøren der man må betale en standardtariff som er fastsatt av staten, TUR(Tarifa de Ultimo Recurso).
”Lavprisselskapene” lokker med tariffer som ligger under TURs, men ettersom industridepartementet ennå ikke har kunngjort hva denne tariffen vil ligge på etter 1. juli, har de nye selskapene fortsatt ikke offentliggjort sine tilbud. Likevel synes det klart at det er penger å spare ved å skifte selskap.

Tilbyderne er:
Bassols Energía: 972 260 150
Céntrica Energía: 902 306 130
Comercializadora Eléctrica de Cádiz: 956 511 901
Empresa de Alumbrado Eléctrico de Ceuta: 956 511 901
Endesa: 902 530 053
Enerco Cuellar: 921 144 871
Estabanell y Pahisa Mercator: 902 472 247
Eon Energía: 902 902 323
Factor Energía: 902 501 124
Gesternova: 902 431 703
Hidrocantábrico Energía: 902 860 860
Iberdrola: 901 202 020
Naturgas Energía: 902 123 456
Nexus Energía: 902 023 024
Unión Fenosa: 901 380 220
 

Fortsatt tautrekking om sykehus i Mijas/Fuengirola
I mange år har byrådene i Mijas og Fuengirola kjempet for å overbevise Junta de Andalucía om viktigheten av et felles sykehus i området.
I 2003 lovet daværende leder av lokalregjeringen, Manuel Chaves, som nå er tredje visestatsminister, at et sykehus ville stå innflytingsklart i 2008. Det første spadestikket er fortsatt ikke tatt.
Samtidig har de to byrådene hver for seg kjempet for at sykehuset blir bygget i nettopp deres kommune.
Fuengirola kommune har vansker med å finne en byggetomt som er stor nok, og byens ordfører Esperanza Oña, har foreslått at man kunne bruke lokalene der den tidligere klinikken Clinica Salus lå. Til det svarte lokalregjeringen, ifølge ordføreren at man slett ikke anså at området har behov for et sykeshus.
Mijas kommune har kjøpt en tomt på 103.000 m2, som i mai ble godkjent til formålet i byplanleggingen. I prosjektet inngår også byggingen av et ferskvannsanlegg og 2.655 boliger. Tomten ligger ved elven Rio Fuengirola, på veien mot Cerros del Aguila.
Mijas borgmester, Antonio Sánchez, har kalt godkjenningen av tomten for et historisk øyeblikk for kommunen. Han gleder seg over de store investeringene og de mange arbeidsplassene som prosjektene kan gi.
Mijas er et langt skritt foran Fuengirola i kampen om et nytt sykehus. Prosjektet er likevel fortsatt ikke godkjent av Junta de Andalucía.

Hotel Los Monteros er stengt
Hotel Los Monteros i Marbella stengte i juni dørene etter 45 års eksistens. Hotellets nåværende eier, det russiske oljeselskapet North West Oil, kjøpte hotellet i desember 2008.
Direktør Ernest Malyshev ga den overraskende beskjeden til de 180 ansatte som hadde innledet en arbeidsnedleggelse på ubestemt tid, fordi flesteparten av dem ikke har fått lønn på flere måneder. De ansatte har lenge krevd at myndighetene engasjerer seg i saken.
Malyshev skriver i en pressemelding at han kjøpte hotellet som en investering, på oppfordring av politiske kontakter og profesjonelle i hotellbransjen. Han utarbeidet deretter en plan om hvordan hotellet kunne overleve. Med på kjøpet fulgte også avtalene med de 180 ansatte som sammen med harde tider i bransjen gjorde virkeliggjøringen av planen umulig. Han nevner som eksempel at en lønnen til portierer er på 2.100 euros, andre lønninger langt høyere, og at disse lønnsavtalene hørte til de tidligere og bedre tidene.
Mannen er åpenbart ikke blitt gitt korrekte råd angående ansettelsesforhold i Spania. I stedet for å finne en fornuftig løsning på problemet, valgte han å stoppe utbetalingene av lønningene, innbetalingene til Seguridad Social, osv. Det fikk, ifølge pressemeldingen, de ansatte til å true og fornærme hotellets gjester og ledelse med hatske uttalelser.
Malyshev skriver videre at han ikke forstår hvordan politikere og fagforeninger kunne tillate en slik behandling av en forretningsmann som har investert mange penger på Costa del Sol i en tid der alle burde arbeide sammen for å redde hotellet.

Av norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.