Månedsmagasinet på Costa del Sol

Ny metrostasjon på km 0
alt
En ny metrostasjon er åpnet på Madrids Puerta del Sol som ikke bare er hovedstadens midtpunkt, men også ”km 0”, fordi fra dette stedet regner man kilometer til andre steder rundt om i hele landet.
Stasjonen, kalt Sol, hadde vært under ombygning i seks år og skulle ha vært ferdig for to år siden. Årsaken til utsettelsene var at man under utgravingene fant rester av en tidligere kirke, Buen Soceso, og arkeologer beordret arbeidet stanset inntil de fikk undersøkt det som skulle vise seg å være rester av kirkens mur. Man har innredet et lite museum i metroen der disse restene kan sees.
Arbeidet har kostet 570 millioner euros.
For reisende fra Málaga til Atocha-stasjonen, AVE’ens endestasjon, betyr det at turen inn til sentrum nå bare tar tre minutter.

Doñana tørker ut
alt
Naturparken Doñana står i fare for å tørke ut. Økt vanning av områdene rundt nasjonalparken er i ferd med å tørke ut grunnvannet. Området mottar nå bare 20 prosent at det vannet den trenger for å opprettholde status quo.
Verdensnaturfond, WWF, har advart spanske myndigheter om at det må avsettes minst 200 kubikkhektometer vann i året for å sikre naturparkens videre eksistens.
Greenpeace mener rett ut at det er fare for ”afrikanisering” av Spania. Ifølge organisasjonen er Spania et av de landene i hele EU som er mest utsatt for klimaforandringer. Mens gjennomsnittstemperaturene i resten av Europa i løpet av de siste 100 år har steget med 0,95 grader, har den i Spania steget med 1,5 grader. Det er mer enn dobbelt så mye som på verdensplan.
Også den økte høyden på verdenshavene rammer Spania mer enn andre steder i Europa. Noen steder på kysten har vannstanden allerede steget betydelig. Det gjelder i Cantabria og på Kanariøyene der vannstanden den seneste tiden stiger med to – tre millimeter i året.

Salg av biler tar seg opp
Salget av biler gikk i juni opp med 40 prosent i forhold til mai måned i Málaga-provinsen, takket være statens støttetiltak, Plan Prever.
Med dette tiltaket får man støtte på opp til 2.000 euros, og det førte til at bilforhandlerne solgte i alt 2.485 nye biler i løpet av en enkelt måned. Selv om det fortsatt ble solgt 41,8 prosent færre biler enn i juni i fjor og flere kunder hadde ventet med å kjøpe ny bil mens de ventet på statens støttetiltak, har det økte salget skapt en viss optimisme hos bilforhandlere og -fabrikanter etter halvannet år med konstant fallende salgstall.
De mest populære merkene var Peugeot, VW og Seat.
I Andalucía blir det registrert i alt 12.435 nye biler, i hele landet 96.706.

Ferieindustrien genererer 10.260.000.000 euros i Andalucía
På tross av nedgang i tallet på besøkende, og selv om reisearrangører og myndigheter forsøker å satse på nye tiltak som bl.a. golfferie og rural turisme, er det fortsatt sol og strand som tiltrekker flest turister, viser nye tall fra den andalusiske lokalregjeringens turistråd.
60 prosent av alle overnattinger på regionens hoteller er gjester som velger å dra hit for å nyte sol og strand. Denne prosentsatsen betyr i 2009 på et forventet besøkstall på 15,5 millioner personer og en anslått inntekt på 10.260 millioner euros. Dermed er turismen regionens viktigste industri.
Dette tallet omfatter også den antatte nedgangen i sommertrafikken der hotellene forbereder seg på en nedgang på 12 prosent i antall overnattinger i forhold til sist sommer. Verst ser det ut på det viktigste markedet, det britiske. Årsaken er at pundet fortsatt står lavt i forhold til euroen. Nedgangen på det tyske markedet forklares med nedgangen i det tyske bruttonasjonalproduktet.

Spania faller etter
Også på landsplan lider turistindustrien. Ifølge World Economic Forum har Spania falt en plass på listen over verdens mest foretrukne reisemål.
Landet ligger np på en sjetteplass, forbigått av Sveits, Østerrike, Tyskland, Frankrike(opp fra en 10.- til en fjerdeplass) og Canada.
Årsaken, mener organisasjonen, er forholdsvis høye priser og manglende sikkerhet. Likevel roses landets mange kulturtilbud.

40 prosent av alle skatteytere tjener 857 euros i måneden
Tidsfristen for å levere inn selvangivelsen for 2008 utløp 30. juni, og 40 prosent av landets skatteytere erklærte at de i 2009 bare tjente gjennomsnittlig 857 euros i året.
7,2 millioner av de 18,7 millioner personer som valgte å levere inn selvangivelse for 2008, oppga at de i 2008 tjente mindre enn 12.000 euros.

Skattevesenet jakter på svarte utleieeiendommer
Skattevesenet vil nå gjennomgå det svarte markedet for utleieeiendommer på Costa del Sol.
Den andalusiske lokalregjeringen arbeider med et dekret som skal føre til økt kontroll med utleieboliger.
Hotellbransjen går årlig glipp av to millioner overnattinger fordi de besøkende i stedet leier private boliger. I følge avisen La Opinion var det i fjor 494.000 reisende som ikke kom med i de offisielle statistikkene. Omkring 90 prosent av inntektene fra private utleieboliger blir ikke oppgitt til skattevesenet.

Stadig bra å være offentlig ansatt
Det er fortsatt bra å være ansatt i det offentlige. I tillegg til å ha en sikker jobb med faste arbeidstider, er lønnen god.
Gjennomsnittsinntekten for de mer enn 6.400 offentlig ansatte i Málaga kommune ligger på 44.551 euro om året. Det er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet som er på 21.900 euros.
I den øverste enden av lønnskalaen sitter fem ansatte innenfor det kommunale energiutvalget. De har hver en årlig inntekt på mer enn 60.000 euros. Deretter følger IT-avdelingen med 125 ansatte og en lønn på 58.000 euros.
I den motsatte enden av skalaen arbeidstiltaksutvalgene. Her ligger lønnen på 17.700 euros i året.
For resten av de 3.000 ansatte er inntekten på gjennomsnittlig 47.000 euros.

Gidder ikke gå
Spanjoler gidder ikke gå, sykle eller ta bussen. De vil helst kjøre – også selv om det dreier seg om få hundre meter.
En rundspørring blant 700 personer i Málaga viser at 63 prosent bruker bilen hver dag. Det er 7 prosent flere enn landsgjennomsnittet.
Bare 10 prosent sier at de bare tar bilen når det er absolutt nødvendig.
5 prosent av de spurte erkjenner at de også tar bilen, selv om de bare skal kjøre mindre enn en kilometer.

Støyvern i Maro
Beboerne langs motorveien N-340 i Maro i Nerja, vil snart kunne sove rolig om natten.
Etter sju år med plager fra trafikken på denne veien, er det i ferd med å bli satt opp støyvern langs veikanten.

Ekstra poeng til elitebilister
Det spanske trafikkvesenet(DGT) vil i løpet av juli dele ut 40 millioner klipp til de 21 millioner bilistene som etter at klippeførerkortet ble innført for tre år siden, fortsatt ikke har mistet noen poeng. De vil heretter ha 14 klipp, i stedet for de opprinnelige 12.
To millioner bilister har siden 2006 fått klipp i førerkortet, 60.000 av dem er bilister i Málaga.

Ingen plass til beslaglagt kunst
Den andalusiske forvaltningen har ikke plass til å oppbevare de 1.217 kunstverkene som er beslaglagt i forbindelse med opprullingen av den såkalte Malaya-saken i Marbella.
Saken handler om mange års korrupsjon i kommuneadministrasjonen i Marbella.
Kunstverkene er funnet hos den tidligere formannen for teknisk utvalg, Juan Antonio Roca, som har vært varetektsfengslet i tre år. Han antas å være én av bakmennene i den omfattende korrupsjonen som fant sted i Marbella på 1990-tallet.
Det er retten i Marbella som har anbefalt at verkene blir samlet og oppbevart forsvarlig, mens rettssaken pågår. Men etter å ha forhørt seg hos museumsledelsen, synes det klart at myndighetene ikke har lokaler til lagringen.
I et svar fra museumsledelsen framgår det at museene på forhånd er overbelastet og ikke kan tilby den nødvendige beskyttelse og sikkerhet.

Nye avsløringer i Estepona
Et vedtak om å løfte på sløret for en del av innholdet i saken om korrupsjon i den tidligere kommuneledelsen i Estepona, har kastet nytt lys over den såkalte Astapa-saken.
Det har nemlig kommet fram at det var Esteponas nåværende ordfører, David Valadez, og en annen lokalpolitiker som for tre år siden anmeldte den daværende ordføreren Antonio Barrientos for bedrageri.
63 personer ble siktet i saken, av dem har fem havnet i fengsel.
Ifølge de nye opplysningene rådde kommunen over tre konti: En A, B og C konto. A-kontoen ble brukt overfor skattevesenet, mens de to andre ble brukt i forbindelse med returkommisjoner og svarte penger.

Valadez har uttalt at han ikke hadde noe å frykte, men at avsløringene kunne få omfattende konsekvenser. Ordføreren har likevel fortalt at han er truet på livet.
Han har nå fått enda en livvakt.

Fall i tallet på boliglån
Ifølge statistisk institutt falt det samlede antallet boliglån fra april 2008 til april 2009 med 42 prosent.
Det er betydelig mer enn måneden før da nedgangen var på 25,5 prosent.
Det er den største nedgangen i tallet på boliglån siden 2001.

Toppspion trer tilbake
alt
Direktøren for Spanias etterretningstjeneste CNI, Alberto Saiz, som av avisen El Mundo var anklaget for å ha reist på jakt- og fisketurer for offentlige midler, bestemte seg den 2. juli for å trekke seg tilbake.
Hans James Bond-aktige jaktturer skal ha gått til Mali, Senegal og Mexico. I Afrika jaktet han på afrikanske villsvin, en jakt som finner sted om natten. De CNI-ansatte i de to landene skulle ha vært trøtte av å leke jaktkamerat med sjefen. Dessuten skal han ha restaurert sitt eget hjem for minst 300.000 euros som ble tatt fra CNIs penger, kjøpt en stor BMW og en VW Touareg til bruk under jaktturer her i Spania.
Sjefspionen satte deretter i gang en undersøkelse for å finne ut hvem blant hans undersåtter som informerte El Mundo om hans affærer, noe som bl.a. skal ha skjedd ved hjelp av en løgndetektor. Senere måtte han stå skolerett overfor kongressen.
Offisielt har han trådt tilbake for ikke å skade regjeringen og landets omdømme.
Ny generaldirektør for CNI er tidligere general i forsvaret, Felix Sanz Roldán.

20-årig gravid kvinne døde av influensa A
En 20 år gammel kvinne som var gravid i 28. uke, døde 1. juli etter at hun var blitt smittet med den fryktede influensa A. Kvinnen, en marokkansk statsborger, døde på sykehus i Madrid.
Hun ble det fjerde dødsofferet i Europa.
I juni ble det konstatert fem tilfeller i Málaga. Det dreide seg om tre voksne og to barn, hvorav fire ble smittet under en reise til USA. Den femte er en 24 år gammel soldat fra militærakademiet i Hoyo de Manzanares i Madrid.
Alle ble utskrevet etter endt behandling få dager senere.
Spanias helseminister, Trinidad Jiménez, har kunngjort at man i 2012 vil åpne landets første laboratorium som bare skal produsere vaksiner mot influensa A og andre former for influensa.
Det skal ligge i Granada og har et budsjett på 75 millioner euros.

Av norrbom

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.