Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hotel Casa Palaciega – Ingenting kan bremse den som bærer viljen i hjertet

Hotel Casa Palaciega - Ingenting kan bremse den som bærer viljen i hjertet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

alt

Det er ikke ofte det skjer, men av og til dukker det opp en drøm som, viser det seg, faktisk kan gå i oppfyllelse selv om man må gjennomgå mye før den blir virkelighet. Eventyret tar utgangspunkt i landsbyen Berja i Almería der Abdeslam Elbaz i 2004 tok en beslutning som ville få større konsekvenser enn han i sin villeste fantasi hadde forestilt seg, men som i dag har vist seg å være verdt alle utfordringene.

Umulige omstendigheter
Ikke lang tid etter at Elbaz hadde investert kapitalen sin i byhuset i Berja, begynte problemene å dukke opp. Kommunen ville ikke gi de nødvendige tillatelsene til byggingen med mindre han også var villig til å stikke litt ekstra penger under kommunens gulvteppe. Men Elbaz var ikke villig til å gå på akkord med sin samvittighet, og nettopp derfor støtte han gang på gang pannen mot kommunens byråkrati. Hver eneste prosess tok unødvendig lang tid, og Elbaz ble etter hvert usikker på om hotellet noensinne ville stå ferdig. Et vennskap med spanske Antonio Torres López fra partiet Partido Popular, skulle likevel vise seg å snu situasjonen. Før kommunevalget i 2007 bestemte Antonio seg nemlig for å stille opp som ordførerkandidat i byen, og en av kampsakene i hans valgkampanje ble polemikken rundt Elbaz og Casa Palaciega. Av Berjas 15.000 innbyggere var det dessuten mange som støttet Elbaz, og etter 24 år med det sosialistiske PSOE ved makten, lyktes Antonio å vinne ordførerposten. Til Elbaz’ glede kom mange av de administrative hindringer raskt i orden, men det var fortsatt vanskelig å få elektrisitet, og de første seks månedene Elbaz bodde i Casa Palaciega, var det ingen elektrisitet i bygningen. På samme tid bestemte Elbaz’ hustru og yngste sønn Anders seg for å forlate Danmark og flytte ned til ham, men en lang vinter uten elektrisitet skulle vise seg å være den siste store prøven for familien. Elbaz som lenge hadde vært under stort psykisk press, fikk helseproblemer. Med viljestyrke og et tett familiesamhold lyktes det likevel familien å klare seg gjennom krisen, og i år ble hotellet endelig godkjent som 2-stjerners hotell, og Elbaz kunne omsider åpne dørene for offentligheten.

Perfeksjonisme ned til minste detalj
Casa Palaciega bærer uten tvil spor av sin lange byggeperiode, men ikke i negativ forstand, tvert imot. Det er kjælt med hver enkelt liten detalj, og ingenting er overlatt til tilfeldigheter. Alle materialer er av høyeste kvalitet, og hotellet har alle de nødvendige fasiliteter man kan forvente. Casa Palaciega er oppført i marokkansk stil med buer, søyler, varme farger, tre og gull og i hallen risler det i et lite springvann fylt med appelsiner. Hotellet har 13 værelser herav ett enkeltværelse, 9 dobbeltværelser og 3 suiter. Alle værelser har tv, internettadgang, air condition, romservice og de tre suitene har dessuten et lekkert spa. På baksiden av hotellet er det en stor terrasse der man kan nyte sin frokost i skyggen, mens man nyter utsikten til swimmingpoolen.

En marokkansk spesialitet
Elbaz’ sans for lekre matretter kan man oppleve i hotellets restaurant som byr på mange lekre internasjonale retter. Men spesielt for restauranten er Elbaz’ marokkanske spesialitet Tagine, Marokkos nasjonalrett. Tangine er en sammenkokt rett med kjøtt eller fisk, samt sesongens grønnsaker som tilberedes med olivenolje ved lav varme. Hver kokk setter vanligvis sitt individuelle preg på retten, men for Elbaz er Tangine likevel mye mer enn en matrett. Den er et speilbilde av hele hans liv. Selv om han fortsatt holder fast på sine marokkanske tradisjoner, anser han seg selv som en mann med marokkanske røtter, men som nå bor i Spania. Alle gode ingredienser som blandes sammen, gir en god helhet, akkurat som Tangine.

Ikke bare en landsby
Berja er kanskje for mange en ukjent by, og det er synd, for byen er utrolig hyggelig og byr på mange interessante ting. Dessuten ligger den lekre, rolige stranden Balanegra bare ca. 15 minutters kjøring fra byen.
Berja ligger rundt 20 km. inne i landet, på grensen mellom Granada og Almería-provinsene. Med sin beliggenhet i en dal ved foten av fjellkjeden Sierra de Gadór, er byen et av de stedene i Spania som har flest naturlige kilder. Undersøkelser viser blant annet at mange av disse kildene har helbredende virkning på grunn av sitt høye innhold av mineraler. Fordi de fleste kildene ikke har så mye vann, er det forbudt å ta ta med seg vannet. Det gjelder spesielt kilden til evig ungdom som ordføreren likevel etter sigende skal ha adgang til. Hvorvidt det er sant, kan bare fødselsattesten hans bevise…
De mange kildene betyr også at byen er svært grønn og frodig. Høye trær pryder begge sider av veien som fører inn til sentrum av byen, og selv om man skulle tro at disse trærne er flere hundre år gamle, ble de faktisk plantet under Franco-styret. På grunn av de gunstige forholdene, har trærne raskt vokst seg store.
I sentrum av byen finner man dessuten mange herskapsvillaer som, på tross dårlig vedlikehold av veien, viser tegn til at byen i sin tid opplevde en betydelig velstand. Årsaken til det var de mange blyminene som omga byen. Utvinningen var faktisk stor at den internasjonale markedsprisen på bly ble satt ut fra markedsprisen i Berja.
De naturskjønne omgivelsene er også grunnen til at Elbaz har valgt å åpne Casa Palaciega nettopp i Berja der alle er velkomne.


Casa Palaciega
C/ Agua 63
04760 Berja
Almería
Tlf. 950 490 854
www.casapalaciega.com

Av Louise Kathrine Pedersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet