Månedsmagasinet på Costa del Sol
Madrids skjønneste 100-åringer

Madrids skjønneste 100-åringer

alt

Skjønnhet er kanskje ikke det mest påfallende med Madrid. Men det er likevel en vakker by. Noe av det som gjør den så spesiell, er at man er så flinke til å holde fast ved tradisjonene. Her kan du finne butikker og restauranter der de produserer sin produkter på samme måte som for 150 år siden, og virksomhet drives gjerne av den samme familien som i sin tid startet den. Madrids handelskammer har delt ut utmerkelser til byens eldste etablissementer, de som har eksistert i mer enn 100 år. De dreier seg om cirka 50 stykker og er spenner over alt fra apoteker og bakerier til barer og restauranter.

Les om fem vakre steder i Madrid med mer enn 100 år på nakken.

Casa Alberto – Vermut og oksehale
I dag er det fotball som er det store samtaleemnet på barene i Spania, i begynnelsen av 1800-tallet var det tyrefekting. Slik var det også i Casa Alberto, en bar som åpnet i 1827. Elegante Casa Alberto stod i sterk kontrast til de tavernene som var så vanlige på den tiden. Der holdt gangsterne med falskspillere og prostituerte til. Ran og overfall var hverdagskost.
Til høyre når man kommer inn i Casa Alberto finnes tre små vinduer. Der kunne man tidligere få gratisbilletter til de dårligste plassene på områdets lokale teatre. Billettene var gratis mot at man klappet, uansett om forestillingen var god eller ikke.
Bardisken her er spesiell, halvparten er kledd med bly og fylt med rennende vann der man skylte glass og kjølte drikkevarene. Resten av disken er framstilt av onyxmarmor og er svært sjelden.
Hit går de fleste for å ta en tapas og noe å drikke. Oksehale er en av de mest omtalte rettene. Blodpølse og kjøttboller i saus anbefales også. Casa Albertos vermut er det tydeligvis noe ekstra med. Miguel Cervantes bodde en tid i samme bygning, rundt 1614, og skrev der en del av “Don Quijote”.

Casa Alberto
C/Huertas, 18 • Madrid
Tlf.: 914 299 356 • www.casaalberto.es

Lhardy – den første luksusrestauranten i Madrid
1838 åpnet Lhardy, den første luksusrestauranten i Madrid. Det var Emilio Huguenin, født i Sveits, men oppvokst i Paris, som så et marked og et behov for luksus i Madrid. Den industrielle revolusjonens nyrike trengte elegante steder der de kunne vise seg fram og bruke pengene sine. Denne typen restaurant med linduker, krystallglass og sølvbestikk var noe man aldri tidligere hadde opplevd i Madrid. Suksessen var et faktum. Alle ville spise på Lhardy. Dronning Isabel II var en flittig gjest og kom ofte hit for å prate business eller spise med sine elskere. Andre kjente gjester var General Primo de Rivera, samt spionen og sangerinnen Mata Hari.
Blant personligheter som har spist her finnes spanskekongen Juan Carlos, Bill Clinton, Luis Buñuel, Picasso og Dalí.
Først åpnet delikatessebutikken på gateplan med tilhørende restaurant i andre etasje. I dag har restauranten flere rom som er innredet i klassisk stil, men som har kommet til i senere tid. I butikken serverer man consommé med sherry og kanapeer som man inntar ståendes i butikken. Et restaurantbesøk her koster rundt 70 euros per person. Den varma buljongen og kanapeene i delikatessebutikken koster derimot bare noen få euros.

Lhardy
Carrera de San Jerónimo 8
Tlf.: 915 222 207 • www.lhardy.com

Casa Mingo – sider og makeløst fra Asturia
Casa Mingo, restauranten med produkter fra Asturia, åpnet i 1888 og konseptet er det samme nå som da. Hit kommer man for å spise grillet kylling, chorizo kokt i sider og sterk muggost(queso cabrales), for siden å skylle alt ned med kald sider fra det spanske Asturia. Innredningen er rustikk og består av enkle trestoler og trebord. Maten er enkel, men god og det er forholdsvis billig. Stedet er populært og om du kommer midt i spanjolenes lunsj- og middagstid, må du regne med å måtte vente ved bardisken en stund før du kan sette deg til bords.
Et lystig skilt som ser ut til å være fra 50-tallet, henger bak bardisken. Der står det: ”Forbudt å synge”. Tydeligvis kunne det gå vilt for seg her før i tiden, med spanjoler fra Asturia fulle av sider og sangglede. Om du legger veien forbi stedet, så glem ikke å titte Goyas fantastiske malerier i kapellet som ligger rett ved siden av, ”Ermita de San Antonio de la Florida”. Francisco José de Goya y Lucientes er begravd her, under samme tak, der han malte sine berømte engler.

Casa Mingo
Paseo de la Florida 34
Tlf.: 915 477 918

La Bola – Madrids beste cocido
I aviser fra begynnelsen av 1900-tallet kan man lese om La Bola og de tre typene cocido – kjøttgryte – som man serverte her den gangen. Den første, som ble servert klokken 12 på dagen for 1,15 pesetas, var for arbeiderne. Den andre, som ble servert klokken ett ble framstilt med høne for 1,25 pesetas og var favoritten blant studentene. Og til slutt den tredje, som ble servert etter klokken to, ble lagd av var gjord med kjøtt og griseflesk og var politikernes og journalistenes valg. I dag driver sjette generasjonen restauranten som åpnet i 1870. Hit kommer man først og fremst for å spise ”El cocido madrileño”.
På La Bola lages cocidon på samme måte som da man i sin tid åpnet stedet; i kar av leire og med seks timers tillaging på en seng av eiketrekull. Cocido´en serveres i flere deler. Først spiser man buljongen, som innholdet har kokt i, som en suppe med litt spagetti i. Siden tømmer man ut resten av innholdet i karet på tallerkenen din. Det er en blandning av kjøtt, kylling, spansk blodpølse, chorizo, grisefett, kikkerter og poteter. For en uinnvidd antar jeg at blandningen av ingredienser kan høres litt rar ut. Personlig synes jeg at cocido´en på ”La Bola” er den beste jeg noensinne har spist. Til dette spiser man hvitkål stekt i olivenolje med hvitløk. Man serverer også rå, fersk løk og tomatsaus til den som ønsker det. Etter hvert har man også fått andre retter på menyen, men hit kommer de fleste for å spise cocido. Til etterrett anbefales fritert eplekake og en drikkbar sorbé som er suverent god.
Det er viktig å reservere bord for det er alltid fullbooket her.

Restaurante La Bola
C/de la Bola 5
Tlf.: 91 547 69 30 •www.labola.es

Casa Labra – Fritert torsk mellom shoppingturene
Når du har handlet i noen av butikkene på ”Calle Preciados”, Madrids viktigste shoppingstrøk, er det enkelt å slenge innom Casa Labra og prøve deres berømte tapas. Deres spesialitet er friterte kroketter med torskeblandning(croquetas de bacalao) og fritert, saltet torsk(tapas de bacalao). Man må ofte vente i 15-20 minutter på servering og deretter spise sin torskebit på gaten i mangel på plass. Men å dømme ut fra stedets popularitet, synes de fleste at det er det verdt. Jeg kan skrive under på at den friterte bacalao er svært god! Casa Labra har til og med en liten matsal der man kan sitte ned og spise mer enn tapas. Bygningen der restauranten ligger er også kjent som stedet der det spanske sosialdemokratiskepartiet ble grunnlagt i hemmelighet av Pablo Iglesias 2. mai 1879.

Casa Labra
Calle de Tetuán 12
Tlf.: 915 310 081 • www.casalabra.es

Av Annette Emmoth

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.