Så er det er offisielt: Prisene på flere varer og tjenester steg med opp mot 40 prosent under innføringen av euroen, og nå er det enda større prisstigninger i vente.
Av Jette Christiansen
Så er det er offisielt: Prisene på flere varer og tjenester steg med opp mot 40 prosent under innføringen av euroen, og nå er det enda større prisstigninger i vente. På tross av dette er matvareprisene i Spania fortsatt blant de laveste i EU. Og mye lavere enn i Norge.
Helt siden innføringen av euroen for fem år siden, har mange spanjoler ment at matvareprisene steg kraftig i kjølvannet av den nye myntenheten. Når det gjaldt sånt som en kopp kaffe og visse enkle serviceytelser, var det liten tvil om at det faktisk var en prisøkning. Det har da også en ny undersøkelse foretatt av EU-kommisjonen nettopp dokumentert: Det er ikke helt uriktig å skyve skylden for prisøkningene over på euroen, eller mer korrekt; på forretningenes tilpassning til den nye valutaen, hevder undersøkelsen.
I månedene etter innføringen av euroen i 2002, steg prisen på en kopp kaffe på en kafé og et måltid på en restaurant i gjennomsnitt med 40 prosent. Det er høyere enn noe annet land i eurosonen; i Tyskland steg restaurant- og kaféprisene med 15 prosent etter euroen, mens prisene i Belgia og Frankrike steg med knapt 25 prosent og i Italia med 30 prosent.
Flere prisstigninger på vei
Prisene på matvarer har lenge vært et mareritt for den spanske regjeringen. På vei til forbrukerne utsettes ferske råvarer for en mangedobling av prisene, noe som nesten alltid skyldes mellomleddene som til sammen legger på flere hundre prosent på den opprinnelige prisen på varene.
Men nå trues forbrukerne av nye prisøkninger på mat, fordi råvareprisene øker. Det beste eksempelet er melk og melkeprodukter. Produksjonen av melk går tilbake i både Spania og resten av Europa, mens etterspørselen er stigende. Andre varer rammes også, f.eks. hvete og mais, som allerede i årets andre kvartal er steget med henholdsvis 50 og 60 prosent.
Basert på prisen på korn er det mulig å forutse de prisøkningene vi alle kommer til å lide under de kommende månedene. Etter melkeprodukter og brød, stiger prisene på andre basisprodukter som egg og kjøtt. Det skyldes igjen bøndenes økte utgifter til fôr.
Til og med juli måned har prisene på matvarer i år steget med gjennomsnittlig 4,7 prosent, og Spanias nasjonalbank advarer mot fortsatte prisstigninger de neste månedene. På europeisk plan spår rapporter fra OECD og FN’s matvareorganisasjon (FAO), at prisøkningene vil fortsette over flere år og vil ligge mellom 20 og 50 prosent.
Mer enn én årsak
Der er flere årsaker til de økte prisene. Først og fremst skyldes det India og Kina der forbruket, sammen med en bedre økonomi og eksploderende befolkningstall er stigende. Så skyldes det den økte bruken av korn, som for eksempel mais, til biobrensel. I løpet av de siste årene har forbruket av korn ganske enkelt oversteget produksjonskapasiteten, og resultatet er høyere prisstigninger.
Den ideelle og teoretisk sett enkle måten å komme ut av knipen, ville være å øke produksjonen. Men paradoksalt nok er det ikke så enkelt. I noen tilfeller skyldes det fysiske begrensninger, andre ganger juridiske hindringer – gjennom en årrekke har for eksempel EU pålagt matvareprodusenter strenge kvoter for produksjon av melk og melkeprodukter. Det samme gjelder kjøtt.
På sikt ventes likevel presset fra biobrenselindustrien å avta samtidig med at ny teknologi gjør det mulig å framstille biobrensel av biologisk avfall, men inntil det konkurrerer denne industri om de samme jordbruksprodukter som matvareindustrien.
Stadig billigere matvarer i Spania
På tross av de mørke utsiktene, er matvarer fortsatt billigere i Spania enn i mange andre europeiske land. I løpet av det siste året er prisene på matvarer og ikke-alkoholholdig drikke steget med 4,9 prosent i Danmark, og siden 2000 er prisene danskproduserte varer steget med 27,2 prosent, mens importerte varer i samme periode har steget med 10,0 prosent.
Verre står det til i Tyskland, der tyskerne er i ferd med å bli kvalt av prisøkninger. De har hittil vært velsignet med noen av de laveste matvareprisene i hele Europa, men nå synes det som om den tiden er forbi. Sammenslutningen av melkeprodusenter advarer mot kraftige prisøkninger, og Aldi, landets største matvarekjede, planlegger økninger med opp til 50 prosent på nettopp melkeprodukter. Videre ventes det prisøkninger også på andre matvareprodukter, blant annet som følge av den dårlig høsten sist sommer.
Vi må regne med å måtte betale mer både for melk, brød og kjøtt de nærmeste månedene. Men fortsatt er det billigere å bo i Spania enn i de fleste andre av de ”gamle” EU-landene. Bare i nederland og Polen betaler man mindre ved kassene i supermarkedet enn her i Spania.
Prissammenligninger i EU
Tallene er fra 2006, Gjennomsnittet for de 27 EU-landene = 100
Matvarer * Brød Kjøtt Melkeprodukter og korn og egg
Spania 92 112 81 96
Sverige 119 131 133 104
Danmark 142 150 149 116
Tyskland 105 108 118 87
Frankrike 105 103 122 100
Nederland 88 89 105 78
Norge 158 164 182 160
* Ikke inkludert alkoholdig drikke
Dyrest mat i nord
Norge har sammen med Island, Danmark og Sveits, Europas stiveste priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, langt over gjennomsnittet for de 27 medlemslandene i EU.
Aller dyrest er det i Island der prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ligger 64 over gjennomsnittet i EU. I Norge er tilsvarende tall 58 prosent. Danmark og Sveits ligger et hakk under Norge, men 42 prosent over EU-gjennomsnittet. Sverige og Finland har et noe lavere prisnivå, omkring 20 prosent over. Det betyr at de danske prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer er omkring 10 prosent lavere enn de norske, mens prisnivået i Sverige og Finland er omkring 25 prosent lavere. En mulig forklaring på det norske resultatet, er at Norge har et generelt høyt inntekts- og kostnadsnivå, noe som ofte går hånd i hånd med et høyt prisnivå.
Høyt prisnivå på kjøtt
De norske prisene ligger klart over det europeiske gjennomsnittet for alle matvaregrupper, men det er varegruppen kjøtt som relativt sett er aller dyrest i Norge (82 prosent over gjennomsnittet for EU). Det norske prisnivået på frukt og grønnsaker (43 prosent over snittet) og fisk (28 prosent over snittet) er mer i tråd med nivået i det øvrige Europa.
Alkohol og tobakk
De norske tobakksprisene er Europas klart høyeste (127 prosent over EU), og omkring dobbelt så høye som i Sverige og Danmark. Bare Storbritannia er på noenlunde på samme nivå som Norge. Norge topper også statistikken over alkoholpriser (129 prosent over gjennomsnittlig EU-nivå) sammen med Island. Sammenliknet med Norge, er prisene på alkoholholdige drikkevarer i Finland, Sverige og Danmark henholdsvis 26, 37 og 44 prosent lavere.
Utjevning på sikt
Resultatene av 2006-undersøkelsen sammenliknet med en tilsvarende undersøkelse i 2003, viser en tendens til et mer enhetlig europeisk prisnivå innenfor alle varegrupper. Spesielt gjelder dette for varegruppene oljer og fett, frukt og grønnsaker og alkoholholdige drikkevarer.
Prissammenlikningen baserer seg på omkring 500 produkter. 37 europeiske land deltok i prisinnsamlingen, som ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i mai 2006.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
1403__MainPicture__TVJMArlmVBvxmyONrwMOe.jpg
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001