Månedsmagasinet på Costa del Sol

San Sebastián  

Baskerlandet er noe helt spesielt og dessuten ganske forskjellig fra resten av Spania – San Sebastián inkludert. Stranden ved navn La concha representerer, sammen med de to klippeformasjoner på hver side av stranden og den skillpaddeformede øyen på midten, en av Spanias absolutt mest fotogene strender. Men det er ikke bare dette utrolig vakre naturområde av byen som blir fotografert. Det lokale kjøkken er minst like egnet til flotte bilder og smaker samtidig praktfullt. Hvis du går på jakt etter de verdenskjente Pintxos i gamlebyen, så er du langt på vei til å bli kjent med San Sebastián. 

Salamanca 

Salamanca har rykte på seg for å være en Erasmus-by. Det vil si at byens skjønne katedral, middelalder arkitektur og romerske rester skaper rammen for en invasjon av unge studenter hver kveld. Disse har som mål å prøve byens billige barer og feste til langt inn i de små timer. Nyt denne vakre byen på dagen eller kvelden, eller helst begge deler – det er opp til deg! Blant byens mest severdige steder, bør Plaza Mayor, det gamle universitet, La Catedral Nueva og den romanske broen (Puente Romano) nevnes. 

Villajoyosa

Den lille byen som ligger 33 kilometer nord for Alicante er som et filmsett. Byen er mest kjent for sine fantastiske pastellfargede hus, som kan beundres best fra strandpromenaden. Gjør man en oppdagelsesferd i fargehavet, kan man lett gå seg bort i en labyrint av kronglete gater og småplasser. Det eneste du alltid kan få øye på, er de spanske bestemødrene, abuelas, som får tiden til å gå ved å holde et våkent øye på gatelivet fra balkongene deres. Byen har en betydelig andel Romfolk, eller Gitanos. Selv om folks oppfatningen av denne folkegruppen er ganske klisjéaktig, så er de kriminelle elementene blant Gitanos nettopp det – bare et element. I Villajoyosa sitter de på gater og torg og spiller flamenco, synger og skaper en unik stemning. 

Valencia 

Den valensianske hovedstaden har naturligvis sitt historiske vingesus, blant annet den nærmest obligatoriske katedralen og bymuren, mens Unesco har latt sin beskyttende hånd falle på den gamle silke-børsen La Lonja.Det er allikevel dagens über-moderne, spektakulære og gigantiske Ciudad de las Artes y de las Ciencias som gjør Valencia til noe helt spesielt. Den futuristiske byen, som ligner en romstasjon fra Star Trek, er skapt av den levende legenden – arkitekten Santiago Calatrava.Den såkalte byen er en like stor del vitenskap som kultur, og her finner man bl.a. et vitenskapsmuseum, operahus, planetarium og et akvarium, hvor bare delfinene har 24 millioner liter vann å boltre seg i. Klart man kan stadig få paella, appelsiner og den berømte mandel-drikken Horchata i Valencia. Hvis man vil se et annerledes spansk barrio (nabolag) kan en vandring gjennom byens Ruzafa nabolag anbefales. Her bor hippier, kunstnere, frisinnede (i alle aspekter) og klassiske spanjoler som gir nabolaget en hel unik stemning og gjør Ruzafa til en estetisk opplevelse!

Segovia

Slott og borger, spesielt Alcázar de Segovia, som sikkert har inspirert Walt Disney, og en akvedukt som de gamle romerne etterlot seg for et par tusen år siden, samt en gammel bymur, er de primære årsakene til at denne byen er blant de ti spanske byene man bør se før man forlater denne planeten, eller iallfall dette landet.Segovia, som de keltiske iberer skulle ha kalt Segobriga, ligger på et skråning mellom elvene Río Eresma og Río Clamores, med fjellene Guadarrama som bakgrunn, i Castilla og León.Allerede i 1985 inkluderte Unesco Segovia på Verdensarvlisten. Det er altså et av de stedene vi bør passe spesielt godt på, så også våre etterkommer kan ha denne fornøyelsen.Det bør de også gjøre på grunn av deres helstekte grisunger (unikt for området), mørstekt og oppskåret på tallerkenen – en rett som står øverst på listen vår. Byens akvedukt er kjent i hele verden! 

Zaragoza

Aragonias største by, Zaragoza, ligger ved den mektige elven Río Ebro. Byen er på bristepunktet når det gjelder antall innbyggere, men også når det gjelder interessante saker å se.Zaragoza skal være oppkalt efter den romerske keiser Cesar Augustus (Caesaraugusta), og over to tusen års kjent historie og fotsporene etter flere folkeslag, blant annet romere, maurere og jøder, har satt sitt preg på byen. Et romersk teater og sirkus er restaurert, man kan se palasset Ajjafería og kirker i mudéjarstil, som er inkludert på Unescos Verdensarvliste. Naturlig nok fremheves gamlebyen, som selvfølgelig er preget av regionens tradisjoner innen arkitektur, men også kunst og håndverk og gastronomi, hvor kule restauranter nå menger seg med eldgamle tapasbarer.

Cuenca

Cuenca er et fargerikt syn. Det er spesielt dens hengende hus som beretter byens plass på vår liste, i tillegg til Unescos Verdensarvliste.Husene, Las Casas Colgadas, ser nesten ut som de er fanget i fritt fall i tid og sted, der de henger utover kløften som elvene Río Júcar og Ría Huécar renner igjennom. Husene er en del av gamlebyen, hvor man kan gå seg bort i brostensbelagte gater og langs andre hus som ikke henger like dramatisk.Også denne byen har et fint utvalg av historiske bygninger, bl.a. en katedral som blev påbegynt på 1200-tallet. Som ofte er tilfelle med kirker, tok det godt over 300 år før den ble ferdig.Cuenca ligger midt mellom Madrid og Valencia, i Castilla La Mancha, Don Quijotes og de verdenskjente møllers hjemsogn – og så er det nok hjemstedet til Spanias beste ost, Queso Manchego.

Ávila

Man glemmer aldri Ávila når man først har sett den imponerende bymuren. La Muralla de Ávila er over 2,5 km lang og omkranser et areal på 31 hektar. Den har en gjennomsnittshøyde på 12 meter og har 88 karakteristiske halvrunde vakttårn og ni porter, hvorav Puerta del Alcázar og Puerta de San Vicente er de mest praktfulle.Arbeidet på bymuren ble påbegynt i 1090 og holdt på frem til det nåværende resultatet sto klart på 1300-tallet. Når den er opplyst om kvelden, er den det største fullt-belyste monumentet i verden.Bak muren ligger den sjarmerende labyrintiske gamlebyen, en overflod av renessansepalasser og kirker, i tillegg til en usedvanlig katedral fra den 16. århundre som er tilegnet bysbarnet, den hellige Teresa.Ávila, som ligger ved foten av fjellene Sierra de Gredos, har også fått Unescos oppmerksomhet.

La Laguna

La Lagunas beliggenhet er ikke mindre enn unik. Den ligger mellom Tenerifes hovedstad, Santa Cruz, og feriebyen Puerto de la Cruz, med Atlanterhavet foran og Spanias høyeste fjell, vulkanen Teide, bak seg.La Laguna var tidligere øyens hovedstad og anses stadig som det intellektuelle og historiske midtpunkt. Det er da også dette intellektuelle – de filosofiske prinsippene i byplanen, som ifølge Unesco har gjort den verdig en plass på Verdensarvlisten.Ved siden av beliggenheten, gjør Tenerifes spesielle hus med de karakteristiske balkongene og garasjerestaurantene som fremdeles serverer papas con mojo og eksotiske frukter og grønsaker, den verdig til en plass blant våre spesielt utvalgte. Byens fulle navn er San Cristóbal de la Laguna.

Toledo

Sirka 75 kilometer syd for Spanias hovedstad, ligger den utrolige middelalderbyen Toledo. I 1986 utpekte UNESCO Toledo som en del av den kulturelle verdensarven. Som for mange andre spanske byer, fortjener den arabiske borgen, El Alcázar, samt katedralen Catedral Primada, et besøk. I tillegg kan Jesuitt-kirken, San Ildefonso, varmt anbefales. Innmarsjen til byen bør skje over de gamle romanske broene Puente de Alcántara og Puente de San Martín, en annen ting som går igjen i mange spanske byer. Den gamle byporten, Puerta de Bisagra er også enormt vakker. Ankommer man per buss – eller på togstasjonen, kan man ta en av byens rulletrapper som gir lett adgang til det gamle, historiske bysentrum. Fra gamlebyen kan man nyte en fantastiske utsikt over elven Tajo og Toledos nærmeste omgivelser. Byen bærer, som så mange andre spanske byer, preg av å ha vært bebodd av et religiøst lappeteppe. Vår siste anbefaling er derfor at man besøker synagogen Santa María La Blanca og moskeen Cristo de la luz


De største

Spanias største byer, når det angår innbyggerantall, er ifølge det nasjonale statistiske instituttet, INE:

  1. Madrid: 3.223.334
  2. Barcelona: 1.620.343
  3. Valencia: 791.413
  4. Sevilla: 688.711
  5. Zaragoza: 666.880
  6. Málaga: 571.026
  7. Murcia: 447.182
  8. Palma de Mallorca: 378.517
  9. Las Palmas de Gran Canaria: 378.517
  10. Bilbao: 345.821

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.