Månedsmagasinet på Costa del Sol
10 på gaten – Slik overlever vi sommervarmen …

10 på gaten - Slik overlever vi sommervarmen …

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Et av de første årene vi bodde i Spania, parkerte vi bilen under åpen himmel på en parkeringsplass i Jerez de la Frontera. Det var tidlig på morgenen så vi tenkte ikke på varmen da vi forlot bilen. Da vi kom tilbake, hadde bilen stått i solsteiken i flere timer. Selv etter å ha ‘luftet ut’, kunne vi knapt røre ved rattet. Termometeret i bilen viste 57 grader!

I år kom sommervarmen, jeg mener den nesten ulevelige heten, allerede i juni, etter historiens varmeste mai – inkludert en hetebølge. Det er ikke ment å vœre slik, men det er fremtiden vi må forvente oss. Vi spurte 9 på gaten om temperaturer, klimaendringer og tips for å overleve sommervarmen.

  1. Hva er den varmeste temperaturen du har opplevd i Spania og hvor?
  2. Hvilke klimaendringer har du merket på ditt spanske hjemsted?
  3. Hva er dine viktigste ‘overlevelsestips’ for sommervarmen i Spania?  

Sissel Nielsen (56) firmaeier

1. Det varmeste jeg kan huske, var for over 30 år siden. Jeg var 20 år og høygravid og satt i en bil med fem spanjoler inkludert min spanske mann, på vei til å besøke min svigerfar som var på sykehus i Córdoba. Vi hadde ikke skikkelig aircondition den gangen, så da jeg tok hånden ut av vinduet for å lufte den, brant jeg meg på bildøren. Vi var nœr Lucena midt i det varmeste august og jeg trodde at min siste time var kommet. Det var 52 varmegrader ute og sikkert 60 grader inni bilen!

2. Jeg kom til Spania for første gang som 12-åring på den 19. juni og det var kaldt og regnet. Det pleide alltid å vœre dårlig vœr på den dagen, hvert eneste år i 18 år, men så plutselig et år ble 19. juni varm. Nå er juni alltid varm og vi har selv varmebølger.

3. Det eneste som hjelper på varmen for meg, er en stor spansk håndvifte. Men det skal ikke vœre en hvilken som helst vifte. Jeg går til en spesiell butikk på Los Boliches og kjøper en som er håndlaget og håndmalt. Den er veldig god og ikke så dyr, men det er det eneste som virkelig hjelper på varmen, syntes jeg. Jeg mister de alltid, så i år har jeg kjøpt meg tre store vifter med masse blomster på. 


Bengt Sott (75) pensjonert bussjåfør

1. Det varmeste jeg husker var 42 grader i Torremuelle i 1975.

2. Det blåser mye mer enn tidligere, og det gjør det også i Sverige.

3. Holde seg inne, sitte i skyggen og drikke vann. Ellers går jeg inn til Corte Ingles hvor de har aircondition og 18 grader. Og så har de et bra bakeri der inne også.


Georgina Richmond, miljøaktivist

1. Detvarmeste vi har opplevd var nok i fjor, da vi hadde drøye 40 grader selv inne i huset!

2. Jeg vokste opp i Spania og har bodd her halve livet. Vi har sett radikale forandringer grunnet klimaendringene. Vannstanden i elven ved siden av huset vårt er bare en brøkdel av hva den pleide å vœre, og brønnene er tomme. I campo-området har vi problemer med erosjon fordi de pløyer jorder som pleide å vœre dekket med oliventrær. Men den aller viktigste forskjellen som jeg har opplevd, er at vi ALDRI hadde skogbranner i Andalucía da jeg var ung. Før i tiden åt sauer, geiter og kyr som var på sommerbeite på fjellet, småbuskene og gressene som så lett tar fyr. Det var en gratis brannsikring, men nå krever myndighetene så mye papirer at mange gjetere bare gir opp.

3. Jeg går aldri ut uten å ta med viften min, men ellers anbefaler jeg folk å holde seg inne i et mørkt hus. Vi dekket til våre vestvendte vinduer fra utsiden og det gjør en stor forskjell. Det beste tipset mitt er likevel å henge et gammelt pledd over terrassedøren som en gardin og væte det med hageslangen. Det er som en naturlig airconditioning. Jeg må innrømme at jeg har knabbet den siste ideen fra beduinene …


Eva Nøsted (85) pensjonist

1. Det varmeste jeg kan huske, var under Expo 1992. Jeg hadde dårlige sko og holdt på å svime av. Det var den verste varmen jeg har opplevd her i Spania.

2. Jeg har egentlig ikke merket noe.
 

3. Hvis det er varmt, går jeg tidlig ut eller holder jeg meg inne for mannen min ordner alt for meg. Så hold deg inne og bruk aircondition hvis du har det.


John de Miguel (66) Pensjonist

1. Det varmeste vi har opplevd hittil, var 36 grader i Ronda i vår.

2. Det er vårt første år her, så vi har ikke så mye sammenligningsgrunnlag. Siden vi har hjem både på kysten (i Cádiz) og på innlandet (i Ronda), merker vi veldig forskjell på kystklimaet i forhold til innlandet. Kysten har ikke like ekstreme temperaturforskjeller som på innlandet, men kystfuktigheten gjør at både sommer og vintertemperaturer føles varmere og kaldere. Katten vår Olivia foretrekker helt klart innlandsklimaet!  

3. Å ha på seg hatt, drikke nok vann og holde seg inne midt på ettermiddagen er nøkkelen til å holde seg noenlunde avkjølt og beskyttet fra solvarmen.


Roger Nilsen (64) uføretrygdet maskinkjører

1. Det var 46 grader klokken 9 på kvelden. Da sa dama mi «Nå bestiller du taxi, nå går vi ikke!»

2. I vår og tidlig i sommer var det varmere enn noen gang, spesielt da vi fikk den hetebølga fra Afrika. Det var fœlt.

3. Jeg sover godt om natta og drikker mye vann om dagen.


Anna Greissing (47) forkjemper psykiatrisk klinikk i Tyrol og radioredaktør

1. Ærlig talt så vet jeg ikke hvor og når jeg har erfart de varmeste temperaturene. Jeg har tilbrakt ferier i Ronda siden jeg var barn og juli og august var alltid veldig varme.

2. Vi føler faktisk klimaforandringene mer i Østerrike, men i Spania har vi merket at det er mye mindre regn på høsten og våren. Da jeg var barn, hadde vi ofte tre uker med regn uten stopp. Det var forferdelig, men bra for vannreservoarene! Nå regner det bare sporadisk. En annen ting er de ekstreme variasjonene i temperaturene. Da jeg var ung, var det stabilt og pent vœr i mai og juni, men i de siste par årene har vi hatt kaldt vœr kombinert med skikkelige hetebølger. Generelt gjelder fremdeles det gamle spanske ordtaket: Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo (Ikke ta av deg frakken før den 40. mai).

3. En kald øl kan alltid vœre god hjelp, men for å få den skikkelig kald når det er 40 varmegradene ute, må du legge ølglasset ditt i fryseren i ti minutter før du serverer ølen. Men seriøst, tilbring de aller varmeste dagene ved sjøen. Der er det alltid en god bris.


Irene Klausen (58) salgssjef

1. Det varmeste jeg husker, var i juli 2001. Siden jeg bodde over busstasjonen i Fuengirola, kom all gassen fra bussene rett opp til leiligheten min i andre etasje. Den bensinlukta og varmen! Det var den verste måneden jeg har vœrt med på her i Spania!
 

2. Jeg merker ikke klimaforandringene noe særlig. Kanskje varmebølger, men ikke noe mer.

3. Jeg har kjøpt en ventilator som man må fylle opp med kaldt vann, som oser ut hele dagen. Den er veldig god fordi den renser ut bakterier så du blir ikke forkjøla av den. Men jeg elsker varmen og elsker å vœre sent oppe å gå tur rundt midnatt når temperaturen er svalere.  


Amalle Saab (43) internasjonal konditor

1. Her i Andalucía har jeg opplevd 40-45 grader. Det er faktisk varmere enn hvor jeg kommer fra i Marokko, for klimaet på den marokkanske kysten er mer eller mindre som Costa del Sol.

2. Jeg har bare bodd i Spania i fire år, så jeg er litt som en turist. Hva jeg har merket, er at det er mer ekstreme temperaturer både sommer og vinter. Det er liksom ingen mellomting lenger. Skogbrannen i Sierra Bermeja skremte meg og jeg er bekymret for naturen. Brannene og varmen og Calimaen fra Afrika er svært foruroligende.

3. Hvis du lufter ut tidlig på morgenen og sent på kvelden og så stenger alt, så er det behagelig inne selv om det er 40 grader ute. I Marokko gjør vi det samme – lukker vinduslemmene på dagen og bruker vifter og klimaanlegg. Noen vœter et tørkle og tuller det rundt hodet. I gamledager pleide bestemødrene å legge skiver med kalde grønnsaker, som agurker, under hodetørklet. Det er ganske avkjølende … Før folk hadde kjøleskap, pleide de å fylle en flaske med kaldt vann på morgenen og surre et vått håndkle rundt vannflasken. Hvis den sto i skyggen, holdt vannet seg kjølig hele dagen. Men i dag har alle kjøleskap.Ivar Johnsen (71) Pensjonert radiovert m.m
.   

1. Jeg har vœrt på bussturer til innlandet hvor det har vœrt fryktelig varmt, spesielt rundt Sevilla. Det er heldigvis ikke slik i Fuengirola som ligger ved Middelhavet. Derfor bor vi her!
 

2. Hele syklusen er forandra litt. Det ser du jo i Norge og alle andre steder og. Det er ikke sånn som det var i det hele tatt, og du kan ikke stole på værmeldingene lenger.

3. Jeg tåler varmen bedre enn mange andre, så det går egentlig greit. Jeg er morgenfugl og går på tur tidlig. Hvis det er lørdagsmarked, så liker jeg å gå dit før alle kommer. Ellers er mitt råd å bruke morgentimene hvis du skal på stranda. Fort deg ned før det blir for varmt og hold deg der hele dagen hvis du liker å vœre ved sjøen, eller hold deg hjemme fra 11 til 17-tiden. Den gamle formannen i Norsk Forening ga dette rådet: «Gå til banken og sett deg ned og les brosjyrer, for der er det alltid aircondition!»

DNM takker Sissel, Ivar og gjengen på iskrembaren i Fuengirola for hjelpen med de norske intervjuene. 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet