Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vitaminer & Mineraler

Jeg fikk inspirasjon til emnet om vitaminer og mineraler da en venn kunngjorde at nå skulle han gå ut i hagen og røyke en King’s med stor fornøyelse etter å ha fullført en spesielt vanskelig jobb. Sammen med en smiley 😃 sendte jeg en besked og minnet ham på at han samtidig bør huske å ta sine C-vitaminer. Det er nemlig slik at hver sigarett forbruker 25 mg C-vitamin.

Jeg hadde knapt sendt meddelelsen før det ‘tilfeldigvis’ (som jeg ikke tror det er …) kom en veldig fin artikkel i min innboks fra Vitalrådet. Og dermed ble beslutningen tatt om månedens emne.

Artikkelen fra Vitalrådet

Artikkelen fra Vitalrådet hadde som overskrift at en ny rapport igjen overbevisende bekreftet at det er sikkert med inntak av kosttilskudd, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer. Det var ingen rapporterte dødsfall som følge av vitaminer, mineraler, aminosyrer eller urter, og dette kom fra den årlige rapporten utgitt av American Association of Poison Control Centers (AAPCC) om alle forgiftningstilfellene i USA.

Uansett alderen vår kan vitamin og mineraltilskudd forbedre våre funksjonsevner. Det finnes så sterke beviser på dette at jeg ofte lurer på hvorfor ikke alle tar vitaminer, mineraler og antioksidanter for å holde oss – og ikke minst hjernene våre – i full funksjon gjennom hele livet.

Det finnes to slags vitaminer; vannoppløselige og fettoppløselige.

Vannoppløselige vitaminer

B- og C-vitaminene er vannoppløselige vitaminer og utskilles med svetten og urinen og kan ikke lett overdoseres.

Fettoppløselige vitaminer

A, D, K og E er fettoppløselige vitaminer. Ved langvarig overdosering kan disse samle seg opp i kroppen og forårsake vitaminforgiftning.

Mineraler kalles både for mineraler og sporstoffer

Når konsentrasjonen i kroppen vår er mindre enn 1:50.000 av vår totale kroppsvekt, kalles det for sporstoffer. Selv om de er til stede i kroppen vår i så små mengder, er de av vital betydning.

Glemsomhet, senilitet og demens

Jeg synes det er leit at så mange eldre forsoner seg med at hukommelsen med årene blir mindre skarp, og at de aksepterer tilstanden som en uunnværlig del av aldringsprosessen. Veldig ofte kan åndsevnene bevares, og dess tidligere man setter i gang, dess større er sjansene for suksess.

Ved å rette på noe så enkelt som en eventuell B-vitaminmangel, kan man muligens gjenvinne tapte åndsevner og stoppe en utvikling som går i retning av senilitet. Sørg for å få tilstrekkelig med B12. B12-mangel er en av de vanligste årsakene til nedsatt hjernefunksjon hos eldre mennesker. Det regnes med at 20 % av befolkningen over 60 år lider av B12 mangel. Når alderen er 80+, er det 40 %. Årsaken til mangelen hos oss eldre er at vi etter som årene går, har vi ikke tilstrekkelig innebygd evne i fordøyelsessystemet som er nødvendig for opptaket av B12. Tilskudd av B12 kan enten gis som injeksjoner eller ved å legge en B12 under tungen som tas opp av slimhinnene.

Sørg i tillegg for å få tilstrekkelig med folinsyre og B6. Disse to vitaminene henger også sammen med vår hjernefunksjon, demens og depresjon. I det hele tatt bør alle B-vitaminer tas samlet, da alle B-vitaminene jobber sammen i kroppen. Så tar du et B-vitamin, så sørg for at du også tar en base med et samlet B-vitaminpreparat.

D-vitamin

Da jeg for rundt 35 år siden fremdeles jobbet som sykepleier, var D-vitaminet ansett som et av de ‘farlige’ vitaminene som man skulle passe på ikke å overdosere. Et av mine spørsmål til avsluttende eksamen som sykepleier var å fortelle om faren ved overdosering. Hendelsen ligger stadig i bakhodet hver gang jeg henter et D-vitaminprodukt ned fra hyllene til en kunde. Jeg er glad for at vår almene viten er i stadig utvikling. Det jeg håper også er tilfellet med mange andre tilsvarende situasjoner.

Akkurat nå ser det ut til at D-vitamin har en avgjørende betydning på vår generelle helse. Bl.a viser flere undersøkelser at mangel på D-vitaminer kan øke risikoen for noen former for kreft, diabetes, benskjørhet, nedsatt immunsystem, hjerte-karsykdommer, visse giktformer m.m. Det er mulig at D-vitamin har så stor betydning for immunsystemet at den rette doseringen kan betydelig redusere risikoen for luftveisinfeksjoner. Siden D-vitamin er et fettoppløselig vitamin, viser undersøkelser at D-vitamin som er oppløst i en oljeblanding gir den beste absorberingen. Det regnes med at rundt en tredjedel av nordmenn mangler D-vitamin. Man kan for eksempel ta D-Pearls fra Pharma Nord eller D-vitaminer fra Tolonen.

Selen – et ungdomsbevarende mineral

Selen er en veldig sterk antioksidant og et livsviktig spormineral med foryngende egenskaper. Det er medvirkende til å forhindre at ondartede virus slipper ut i cellene. Mange forskere mener at selens foryngende virkning skyldes dets evne til å stimulere produksjonen av enzymet glutathionine som bl.a. bekjemper forråtnelse. Med alderen blir kroppens selen-lagre mindre. Forskere har vist at selen-nivået i blodet faller med 7% etter 60 og 24% etter 75 år. Mennesker med for lavt selen-innhold i blodet har lettere for å få hjertesykdommer, kreft og gikt. Lavt selen-innhold forbindes spesielt med lunge- prostata- tykktarm- og endetarmskreft. Selen kan bidra til å forynge immunsystemet, og noen mener at selen kan være med på å forlenge livet. Undersøkelser har også vist at selen kan virke angstdempende. Så er du redd for å bli gammel, kan det kanskje være en god idé med et tilskudd av selen. De beste resultater skjer når selen og E-vitaminer blir gitt sammen.

Negleproblemer med sprukne og flekkete negler kan være et tegn på selen-mangel. De beste resultater oppnås ofte når selen kombineres med zink.

Når alt godt er sagt om selen, må det nevnes at den kan overdoseres og gi leverskade og hårtap m.m. Så ta alltid angitt dosering, selv om det sies at en forgiftningstilstand normalt først skjer ved doser på mer enn 2500 mikrogram daglig.

Jern

Jern er et av våre mest livsviktige spormineraler. Det inngår i hemoglobinet og er avgjørende for oksygentransporten i kroppen. Det er med på å forbedre motstandskraften mot infeksjoner og hjelper med læreevne og vekst. Hvis du tar C-vitamin samtidig med et jernprodukt, forbedrer du gjenopptaket. Hvis du mangler jern, er det viktig å få fylt opp lagrene, men deretter må jerntilskuddet også stoppes, ellers kan jernet avleires i forskjellige organer hvor det ikke er ønskelig. Hvis du har et stort alkoholforbruk, kan det forsterke jernavleiringen.

Appetittmangel

Mange eldre sier at de ikke føler seg sultne. Når de spiser mindre, får de heller ikke så mange næringsstoffer og kommer bl.a. ofte til å mangle zink. Mangel på zink gir appetittmangel, og så er vi i gang med en ond sirkel som må brytes.

Gode sterke knokler

Du får gode sterke bein og knokler ved å holde deg fysisk aktiv og i form. En kropp som får daglig mosjon, bevarer lettere kalken i knoklene. Ved den daglige mosjon frigjøres ATP, som styrker gjenoppbygningen av skjelettet. Husk at det aldri er for sent å styrke beina uansett alder. Det kan være godt å ta et tilskudd med kalk, magnesium og D-vitamin. Ta aldri kalk uten å også ta magnesium.


Hvem trenger vitaminer og mineraler, og når?

En gammel oppfatning er at vi bare trenger vitaminer og mineraler om vinteren. Etter hva jeg ser, spiser folk mye usunn mat i sommermånedene. Det drikkes som regel mer alkohol og ofte ledsages vinen av en pose potetgull. Brus, is, søtsaker og grillmat er også ofte på topp 10 listen.

Selv om vi synes at vi spiser sunt, er kosten vår av dårligere kvalitet med masse tilsetningsstoffer, f.eks. konserveringsmidler, fargestoffer, emulgatorer, stabilisatorer – for ikke å nevne de hormonene og antibiotikaene som gis til dyrene som finner veien til våre kjøttgryter. Vi har en hverdag fylt med forurensing og en til tider stresset livsstil, så etter min sterkeste mening og beste overbevisning har vi glede av et vitamin- og mineraltilskudd året rundt. Verden vi lever i er helt forskjellig fra våre foreldres. En god og allsidig vitamin/mineralpille er verdifullt å ta hver eneste dag i året, og det er en god investering for helsen din.

Du behøver ikke begynne å ta enkelte vitaminer og mineraler. Du kan kjøpe gode produkter med et høyt innhold av dem alle, f.eks. Omnimin fra Biosym, Multivitamin fra Pharma Nord, Spektro fra Naturenergi, Mivitotal osv. Noen mennesker liker et bestemt merke, andre liker å skifte. I tillegg til det grunnleggende tilskuddet kan du supplere med ekstra av enkelte vitaminer og mineraler hvis du føler det samlede tilskuddet ikke er nok.

Gode kosttilskudd kan etter min mening være med på å gi liv til årene.

Barn og vitaminer

I en undersøkelse fra Dietary Research Foundation i London med 600 barn mellom 11 og 17 år viste det seg at barnas intelligens økte med rundt 4 % når de fikk en daglig vitaminpille.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.