Månedsmagasinet på Costa del Sol

Det er mulig å bli smittet av alle mulige sopper, men denne artikkelen vil for det meste handle om candida albicans som jeg opplever som en av de mest skadelige soppene i vår tid. Vi har alle candida albicans. Det er en gjærsopp som finnes i våre slimhinner, spesielt i tarmsystemet. Den er encellet og gir under normale omstendigheter ingen problemer, fordi den bl.a. holdes under kontroll av vår viktige tarmflora. Så lenge tarmfloraen er i orden, kan den ikke gjennomhulle tarmsystemet. Svekkes tarmsystemet vårt av en eller annen årsak f.eks. av indre og ytre stress, hormonbehandling eller antibiotika, dårlig kost med for mye hvitt mel, sukkerholdige matvarer, øl, brød, medisinforgiftning osv., kan man få en overvekst av candida. Den forandrer seg og blir til en mycelisk sopp med rotnett som kan vokse gjennom tarmslimhinnene. Dette kalles en candidiasis, men i den videre teksten blir den bare kalt candida.

Candida åpner for døde soppceller, dets stoffskifteprodukter og ufordøyde matrester som kan lede til masse helseproblemer.

Soppen finnes ofte i kvinners vagina hvor den rette fuktige og varme tilstanden er til stede. Candida finnes også som vanlige hudlidelser f.eks. rundt endetarmsåpningen, hvor den gir en ubehagelig kløe, under kvinners bryster, i hudfolder eller i slimhinnene i munnen. Neglene kan også angripes, men da ofte som en annen slags sopp.

Candida-angrep kan også vise seg ved symptomer som kronisk tretthet, hodepine, depresjon, irritabilitet, sviktende konsentrasjonsevne, psykoser, svekket immunsystem, infeksjoner f.eks. blærebetennelse, allergi, hudproblemer og fordøyelsesproblemer, ofte med ubehagelig oppblåsthet og overvekt.


En av grunnene til overvekten kan være at du aldri føler deg mett selv om du akkurat har spist. Det er som kroppen stadig er sulten og fremdeles mangler noe. Candidaen prosjekterer sitt matbehov over til deg. Du får lyst på godterier, hvitt brød, øl, ost, sukkerholdig mat osv. På den måten lever soppen av maten din og fortsetter å produsere toksiner som undertrykker immunsystemet. Og så har vi en ond sirkel.


Ofte starter hele elendigheten med en eller flere antibiotikabehandlinger. I tillegg blir akne i tenåringsalderen ofte behandlet med enda mer antibiotika eller med p-piller, medisin og kremer med kortison. Symptomene kan være mangfoldige og kan være forbundet med andre lidelser, så mange spesialister forvirres.

Gjærsopper produserer alkohol, og jeg har lest at det er sett eksempler på fyllekjøring på lakris. Noe å huske på, da mennesker som har candida ofte sier at de føler seg litt småberuset uten å ha drukket en dråpe.

Kosten

Det er viktig å sulte soppen som gjøres ved å holde seg totalt borte fra den maten soppen liker best. Soppens livretter er lettabsorberte karbohydrater f.eks. alle former for sukker, inkludert sukkerholdig mat, tørket frukt, juicer, honning og sirup. Unngå også nøtter.

Vær forsiktig med for mye frukt. Normalt råder jeg maks to stykker frukt daglig.

Hold deg borte fra alle former for glutenholdig hvitt mel, brød, pasta, kaker osv. Unngå gjærprodukter i størst mulig omfang.
Utelukk melkeprodukter inklusive ost, yoghurt og kefir, men bruk gjerne litt smør og kremfløte.
Øl og vin står også på forbudslisten. I sosiale sammenhenger kan du velge en ren whisky, eller vodka evt. blandet med rent vann.

Bruk masse olivenolje. Denne hemmer at soppen omdannes til en mycelisk form.

Spis gjerne hele kornsorter som brun, vill og rød ris, havre, rug, bokhvete og quinoa.

Av grønnsaker kan man spise spinat, kål, broccoli, løk og purre. Spis godt med hvitløk som dreper sopp, parasitter og uønskede bakterier.

Kjøp økologisk hvis det er mulig, også kjøtt. Spis heller litt mindre kjøtt, men til gjengjeld kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv. Får du ikke tak i økologisk kjøtt, så hold deg unna svinekjøtt og kylling.
Bruk salt av god kvalitet f.eks. Himalayasalt og urtesalt. Bruk også gjerne krydder, kanel, ingefær, rosmarin, oregano og timian.

Vær forsiktig med kaffe, men drikk gjerne grønn te, Ipe Roxo (Pau D’Arco) te og te av bukkehornkløver.

Det er en streng kostplan, så det kan være lurt å lage en matplan for én uke av gangen. Tenk deg godt om så du sørger for at maten er så variert som mulig. På ettermiddagen når du lengter etter noe søtt, riv et eple og dryss med kanel og litt kokosmel. Hvis du har rester fra morgengrøten, kan den godt spises kald med litt ren eplemos som nevnt ovenfor.

Du må aldri føle deg sulten, for da glemmer du plutselig all fornuft og løper rett til nærmeste godtebutikk.

Kjøp inn for en uke av gangen, så fristes du ikke så lett og sparer ditt daglige besøk på butikken hvor det kan være farlig å gå hvis man er sulten – spesielt når man kommer til kasseapparatet med dets fristende tilbud. Det er så lett å snike litt godteri ned i kurven.
Det kan være av uvurderlig hjelp å snakke med en kostveileder, fordi kosten aldri bør bli en ytterligere stressfaktor. En kropp med candida er stresset nok.

I mange tilfeller er det tilstrekkelig med en kur på 2-3 måneder. Start forsiktig med mer vanlig kost. Vær stadig påpasselig med hva du putter i munnen. Forhåpentlig har du fått nye sunnere kostvaner.

Kosttilskudd

Velg et godt vitamin/mineraltilskudd som base. Ta i tillegg de flerumettede fettsyrene Omega 3.
Til multivitaminpillen kan man legge til B6, folsyre og Biotin.

Selen har også en soppdrepende effekt og kan tas med vitamin/mineraltilskuddet. Dose 200 mcg.

Ta evt. Ipe Roxo som te. Den virker bedre som te i stedet for kapsler. Drikk gjerne 3-4 kopper daglig. Ipe Roxo er den indre barken fra et søramerikansk tre som vokser i jungelen bl.a. i Brasil og Argentina. Indianerne og Inkaene har brukt den mot sopp, infeksjoner og kreft. Ipe Roxo er ganske velundersøkt, da det er laget mer enn 1200 undersøkelser om produktet.

Kan du ikke spise rå hvitløk pga. fordøyelsen eller omgivelsene, så velg de dyre hvitløkskapslene med høyt allicin innhold.

Ta gjerne ekstra A-vitaminer som styrker slimhinnene.

Tarmfloraen må styrkes med melkesyrebakterier som finnes i pulver/kapsler eller i en blanding av fermenterte flytende urter.

Kaprylsyre er en fettsyre som er laget av kokosolje. Den er som oftest meget effektiv og uten bivirkninger.

Aloe Vera kan brukes både utvendig og innvendig. Den er fantastisk helende.

Dida er en tablett som også kan være til hjelp ved en candida. Den hjelper til å unngå luft og oppblåsthet. Du slår flere fluer i en smekk fordi den inneholder både kanelolje, gurkemeie, karveolje, hvitløk, peppermynteolje og oregano m.m.

Lider du av for lite magesyre, kan du supplere med HCL kapsler, papaya og bromelain.

Sliter du med sopp i skjeden, så unngå stramme bukser, tettsittende undertøy, og ikke bruk såpe i underlivet. Symptomene på sopp er kløe med en ostelignende hvit grynet utflod. Det kan hjelpe hvis du putter et par melkesyretabletter opp i skjeden over natten.

Har du utvendig kløe ved kjønnsleppene, er Aloe Vera gel en god hjelp. Du kan også bruke en tea treeolje krem.

Aloe Vera gel kan også være en god hjelp hvis du lider av hudsopp.

Tips

Unngå all matlaging fra mikrobølgeovner.

Folk som er belastet med kvikksølv, lider også ofte av candida. Kvikksølv mater candidaen som stortrives og candidaen gjør kvikksølvet maksimalt giftig fordi det omdannes til metyrmerkur. Så er en virkelig ond sirkel i gang. Hvis du har amalgamfyllinger, kan det være en god ide å få dem fjernet av en tannlege som er ekspert på området. Før du går til tannlegen, kan du ta et glass whisky, vodka eller lignende for å binde kvikksølvet i blodet, så det skilles ut via nyrene i stedet for andre ubehagelige steder.

For ikke å få for tøffe utrensningssymptomer kan det være en god ide å supplere med litt ekstra kosttilskudd som C-vitaminer, Pantotensyre og E-vitaminer samt ekstra zink og magnesium. Start tilskuddene rundt fire dager før behandling og ta dem rundt en måned etter at behandlingen er avsluttet.

Under kuren er det godt å jobbe med deg selv og unngå situasjoner som stresser. Vær snill mot deg selv og observer hvordan du har det under selve kuren.

Ofte vil en allergi forsvinne etter en candidakur.


Louise Hay skriver om candidiasis: Man føler seg meget forvirret. Mye frustrasjon og sinne. Er veldig krevende og ikke tillitsfull overfor familien. Hun foreslår som nytt tankemønster: ”Jeg gir meg selv lov til å være hva jeg kan være, og jeg fortjener det aller beste i livet. Jeg elsker og verdsetter meg selv og andre.”

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.